Намаления и промоции? Внимание, може да ни заблуждават!

Предупреждава Комисията за защита на потребителите
17 сеп 2017 10:32, Елка Василева
34
Намаления и промоции? Внимание, може да ни заблуждават!
Снимка: КЗП

Кампаниите за намаления и промоции са характерни в периодите, когато се сменят сезоните и магазините трябва да освободят място за новите колекции. Но те са често използван от търговците прийом за привличане на клиенти при предлагането на най-широка гама продукти целогодишно.

Такива акции често предоставят възможност за изгодни покупки с отстъпка от редовните цени на стоките. Понякога обаче търговците си служат с различни трикове и некоректно внушават, че предоставят възможност за пазаруване по-евтино от тях в сравнение с други периоди.

За това предупреждава Комисията за защита на потребителите (КЗП) и дава примери за най-честите установявани и забранявани от нея заблуди при провеждането на подобни кампании.

Сред прилаганите от търговците хитрости при сезонни намаления на облекла е поставянето на големи надписи на витрините на магазините с внушителни проценти отстъпки, които обаче се оказва, че важат за много ограничен асортимент от предлаганите групи артикули или за единични бройки.

В други случаи не е достатъчно ясно при какви условия потребителят може да се възползва от анонсираното намаление или пък отстъпките не се прилагат така, както са обявени. В последните години десетки подобни практики са прекратени след намесата на контролния орган. 

Има и други капани при провеждането на промоции и намаления, които Комисията установява и забранява целогодишно и които могат да се срещнат и по време на сезонните акции. Например разпространяването на рекламни брошури, в които не са посочени коректно обхванатите от кампанията стоки или пък се дава подвеждаща информация за съществени характеристики на предлаганите намалени артикули.

Поставянето на послания като „супер цена”, акция”, „промо” и пр. върху етикетите в магазините е още един популярен подход, с който търговците внушават на клиентите, че им предлагат по-изгодни покупки. Само по себе си това не нарушава правата на потребителите в случай, че артикулите се таксуват на обявените цени. Невинаги обаче е така, има случаи на продавани стоки по-скъпо от обявената „супер цена”.

Експертите са категорични, че цената, особено когато се обявява като промоционална, е съществен фактор при вземането на решение за покупка, а заблуждаващите практики безспорно нарушават икономическите интереси на потребителите.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЩом няма да спреш да купуваш, не говори колко си спестил....бреййй! важен е фактора "време"...едно е да опукаш 1000 лв за 10 дни, друго е да ги опукаш за 30 дни...а пък че 12 лв за сирене няма да дам "и бомба да падне" - е факт! не струва сиренето 12 лв, след като кашкавала 15 лв, а киселото бляко 1 лв
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕми, е това е.Щом няма да спреш да купуваш, не говори колко си спестил.То е като вица за "колко кутии цигари пушиш и че можело да си купиш Ферари".Системата е смазвана столетия и е измислила стотици начини да ти вземе парите.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТака, че колкото и да си мислиш, че си на далавера и ти изнася и си хитър, пак ще ти вземат парите.Това е положението....е че кога съм казал, че няма да купувам ...а ми да, на далавера съм спрямо "масата", защото си правя сметката, докато те не се замислят - колко пари фактически пилеят (в буквалният смисъл) ... ако вземат за си направят сметката, ше се хваната за главата, къде им изтичат парите...
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Изобщо не става въпрос дали продукта е в промоция или не!Цялата система е измислена така, че да ти вземе парите.Ти това не можеш да схванеш.Самия факт, че си отишъл да пазаруваш означава, че ти ще дадеш пари.А не можеш да не пазаруваш, защото няма откъде да си набавиш дадени продукти, освен от пазара.Така, че колкото и да си мислиш, че си на далавера и ти изнася и си хитър, пак ще ти вземат парите.Това е положението.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28И 4 лева да струва, пак ще ги дадеш. Няма начин тези пари да останат за теб!..между 4 лв и 12 разликата 300%, т.е. ще го ям 4 пъти по-дълго време... т.е. за единица време, ще дам много по-малко пари...
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28ВЗЕЛИ СА ТИ ПАРИТЕ ОЩЕ ПРЕДИ ДА РАЗБЕРЕШ И ТИ СИ ДОВОЛЕН, ЧЕ СИ НА ДАЛАВЕРА!..нищо не са ми взели в повече бе,не може да разбереш. давам пример: има промоция 30%. какво прави баба пена - купува 2 бр (щото мисли че е "на далавера") е вместо 1 у.е. за 1 бр., дава 1.4 у.е. за 2 бр и при това пазаруване е вътре с 0.4 у.е. а в след това 2-ата бр. която е взела, няма да успее да я изяде, щото е излязла нова "промоция" и пак същото...аз ще купя само и бр. и то ако цената ме устройва
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25 и 26"системата ще прибере точно толкова, колкото предварително съм решил, че ще дам...."Нали точно това ти обяснявам. Няма значение какво и колко ще купиш.Вече си приготвил и ще дадеш доброволно една сума. ВЗЕЛИ СА ТИ ПАРИТЕ ОЩЕ ПРЕДИ ДА РАЗБЕРЕШ И ТИ СИ ДОВОЛЕН, ЧЕ СИ НА ДАЛАВЕРА!И 4 лева да струва, пак ще ги дадеш. Няма начин тези пари да останат за теб!И когато сиренето вкъщи свърши, пак ще ги дадеш и пак ще си доволен, че си прецакал тия които го продават за 12 лева.
26
1
 
2
 
! Отговори
men преди 6 години
Gladni ne moje da stoim,iskas neiskas kupuvas nesticko....
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самия факт, че си отишъл в магазин означава, че системата вече ти е прибрала паричките, независимо какво количество си купил и на каква цена....системата ще прибере точно толкова, колкото предварително съм решил, че ще дам.... и факта, че цените за половин година практически се удвоиха, показва, че все повече хора, започват да си правят сметката, коета явно се е отразило на предварителните сметки "на системата"
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23 и 24магазина може да си води всякакви "статистики", ама не знае, че и аз си водя статистика.магазина може и да продаде сирене за 12 лв на някой заблуден, но на мен - не може да ми го продаде... просто защото сиренето не струва реално 12 лв, щом кашкавала е 10-15 лв
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20 от 19И още нещо.Хората водят десетилетия статистика в която е описано кой продукт, колко се продава на първоначално заложената му крайна цена.Колко ще продадат след 6 месеца, когато я намалят с 20-30% защото изтича срока на годност или излиза нов модел.И какво количество ще бъде върнато, защото няма да се продаде.И в големите фирми това се знае поне 6 месеца преди да се поръча даден продукт.А точноста в тези изчисления е до 1-2 %.Така, че много си далеч от истината.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20 от 19Сега да ти го обясня по друг начин, белким ме разбереш.Сиренето независимо дали струва 12 лева или 5 лева, пак ще се продаде. Дали ще е на пазара или в супермаркет, все тая. За всеки влак си има пътници.Самия факт, че си отишъл в магазин означава, че системата вече ти е прибрала паричките, независимо какво количество си купил и на каква цена.Най-хубавото е, че си ги дал доброволно и си мислиш, че си на далавера и си прецакал някой
21
1
 
7
 
! Отговори
шашко преди 6 години
Заблудата е велика работа !
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19за всеки продукт при калкулирането на цената му е заложено след Н-броя време, да бъде намален и е точно изчислено колко ще продаде?..сирене на 12 лв, т.е. на цената на кашкавал, няма да се продаде каквото и да му е "заложено"...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Знаете ли, че за всеки продукт при калкулирането на цената му е заложено след Н-броя време, да бъде намален и е точно изчислено колко ще продаде?..а ти знаеш ли, че аз имам определен списък с определини цени за всеки тип продукт, и ако цената е над нормалното - не купувум, независимо дали е "промоция" или не?а "промоцията" ако се взима, се мзима в количество, каквото бих купил, ако нямаше промоция.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахахаха. Некви наивници тук си мислят, че са надхитрили системата."Купували само каквото им е необходимо".Пичове, само да ви кажа, отдавна сте премерени, претеглени, купени и продадени, по няколко пъти.Само се замислете, колко от вас са теглили кредити или колко пъти в магазина сте избрали сиренето "в промоция" пред това което не е намалено.Знаете ли, че за всеки продукт при калкулирането на цената му е заложено след Н-броя време, да бъде намален и е точно изчислено колко ще продаде?
17
0
 
7
 
! Отговори
naco преди 6 години
Уважаема КОМИСИО,можете ли да ни кажете с КАКВО НЕ ни ЗАБЛУЖДАВАТ?
16
1
 
2
 
! Отговори
ставри преди 6 години
Може....
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАко купуваме само това, което ни трябва,системата рухва...ами да рухвва бе...тя и земята вече рухва, щото е източено, докато 30% от произведено дефакто се изхвърля ...аз ям 6 филии на ден и няма да плащам като за 7, само защото ня-кой нямал в отчетите "ръст на печалбата", а тя се била "задържала на същото ниво" и от това било паднало "доверието на инвеститорите", което довело да падане на акциите с 5%. уау ... "каква поредна футболна драма"
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БлинкиАко купуваме само това, което ни трябва,системата рухва.Самият капитализъм стои върху свръхпотреблението.