Вяра, Надежда, Любов и София да почерпят днес!

Почитаме Светите мъченици, загинали за Христовата вяра
17 сеп 2017 07:52, Елка Василева
6
Вяра, Надежда, Любов и София да почерпят днес!
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година по време на римския император Адриан.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на 9 години. Владетелят привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но и това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

На днешния празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

На днешния празник имениците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

Денят е обявен и за празник на столицата ни - София, чието име на гръцки означава "премъдрост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: вяранадеждасофиялюбов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надето има имен ден. Жива и здрава!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статуята на жената с кукумявката, дори и да има художествени качества, няма нищо общо с християнството.Това е езически паметник на гръцката богиня Атина Палада.Поръчан е от езичниците - атеисти от Столичната демократична община по онова време. То не мисля, че и сега са по-вярващи, пак са си атеисти. Все едно да кажеш, че Борисов е станал християниен, като се мъкне по черкви и манастири и мисли, че така ще изкупи големите си грехове. Едва ли.
3
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
имате повтарящи се, явно контрол +в леко цикли
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК НА "Св София" е на празника СВЕТА СОФИЯ ПРЕМУДРОСТ БОЖИЯ, КОЙТО СЕ ОТБЕЛЯЗВА В ПОНЕДЕЛНИК СЛЕД ТОМИНА НЕДЕЛЯ.В древността всички катедрали в православните столици са носили името на Божията премъдрост : Св.София в Константинопол, Св. София в София (Сердика), Св. Софи4я в Киев, столица на Киевска Рус, Св. София в Новгород Великий - столица на великото новгородско княжество на Александър Невски, Св. София в Охрид - столица на България и пр.Четирите мъченици нямат нищо общо
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А храмовият празник на храм Св. София е на Благовещение.Но глупостта на Ст. Софиянски , суетата на жена му и користолюбието на Чапата родиха това безумие в центъра на София