Пита и мед и за първолаците зад решетките в Пловдив

16 затворници за първи път влизат в час от днес
18 сеп 2017 10:15, Мария Захариева
8
Пита и мед и за първолаците зад решетките в Пловдив
Снимка: архив, Булфото

С пита и мед ще бъдат посрещнати първолаците зад стените на затвора в Пловдив. Това са лишени от свобода, които по ред причини, не са стъпвали на училище в детството си и затова са останали неграмотни, без образование, което пък е причина да не могат да си намерят нормална работа. Затова 16 осъдени и излежаващи присъди в затвора в Пловдив са поискали да се запишат в първи клас през тази учебна година.

Тяхната преподавателка ще ги посрещне на 18 септември тържествено, като за всички първокласници зад решетките са осигурени буквари, безплатни тетрадки и химикали.

Занятията им ще бъдат по учебни програми, каквито имат 7-годишните деца, разказва "Монитор". Други 17 лишени от свобода ще бъдат във втори клас. В затвора в Пловдив осъдените могат да получат начално образование.

Училището зад решетките бе открито през миналата година, като е филиал към СУ "Св. Иван Рилски" на софийския затвор. Данните на ръководството на затвора в Пловдив сочат, че 20% от лишените от свобода са тотално неграмотни.  


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"СУ "Св. Иван Рилски" на софийския затвор"

ама вече и университет към затвора ли са открили????
Тц, тц, тц...
7
0
 
1
 
! Отговори
Изрут преди 1 година
А патка с мед, от някой чичко в храстите край училището няма ли?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е добра новина,нека да учат и се обучават,да имат някакъв шанс за нормален живот.Някога затворниците работеха,образоваха се,обучаваха се в професионални курсове и така получаваха шанс с излизането да започнат нормален живот.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има хора с образование и пари, които крадат, убиват, нанасят побои, социопати. Но тези хора, те са били едни ограбени деца, без много избор за бъдещето. Хубаво е, че ще учат.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По закон образованието до 16-годишна възраст е задължително. Отговорността е на общините. Законите трябва да се спазват. Ако кметът не е пускал глоби, е служебно нарушение, което трябва да се криминализира. Затова преди имаше райониране, всяко училище си събира децата от района, а не както сега учителите да ходят от врата на врата да агитират ( да се унижават) за записване в училище.
Още веднъж: кметовете, които са се заигравали с електората - с големи глоби или поне 5 години затвор.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо. Човек винаги може да се превъзпита малко от малко. Тези хора са били оставени без избор от родителите си и не искат да повтарят техните грешки.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кому са нужни тия хора.... не че нещо.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да се обзаложим от коя "група"( нарочно не я пиша малцинствена) са тези 20%.
Ето Ви разликата. Българина си е продавал нивата и имота за да си изучи децата, а *** първото с което плаши е, че няма да ги пуска на училище. И какво като не ги пусне - поредния "зад борда".
Чудно, че неграмотните не са повече. Ако можеше да ги научат и да работят, а не само на четмо и писмо щеше да е супер.