Заради цената на меда: Пчелари плашат с протести

Очаква се леко покачване на цената през новия сезон
18 сеп 2017 09:15, Петя Славова
28

5624 гледания   |  Още видео
Ако миналата година буркан мед е струвал 9 лева, то тази вече ще купуваме на 10 лева за буркан. При цената на едро обаче се наблюдава спад - един килограм мед ще струва почти два пъти по-малко спрямо цената от миналата година.

"Пчеларите са недоволни от реализиране за помощта на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., в която мярка участват много хора, но само тези, които са с едногодишен период от конвенционалното пчеларство към био. Останалите, които се сертифицират в двугодишен период, те засега не получават тази субсидия, която очакват.

Още по темата

Държавата трябва да си изпълни своите ангажименти. Вина имат и пчеларските организации, и Министерството на земеделието и храните, което всъщност е пряк отговорник за развитието на тази мярка", посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Михаил Михайлов от Обединения български пчеларски съюз.

Само онези пчелари, които вече са направили прехода към биологично производство, имат право на субсидия - по 35 евро на кошер.

"Пчеларите нямаме директни субсидии, ние сме оставени на произвола на съдбата - всеки да се оправя сам. Дори и био пчеларите не могат да я усвоят. Минимална помощ - de minimis - тя се отпуска при условия, че годината не е била благоприятна", коментира от своя страна председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов, който също бе събеседник по темата.

Иначе добивът тази година на места е бил добър, в други региони - не. Климатичните условия и липсата на паша в много райони са довели до висока зимна смъртност на пчелите, като на места има на 100% ликвидирани семейства.

 


28
Още по темата: медпчелариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
"Умни сте" преди 1 година
За умниците, които консумират мед от ветигите на едро... И в Гърция има такива магазини, но гъркът идва и ми дава по 7 лв. на килограм на едро в тенекии, не е глупав! И фирмите взеха да търсят качествен мед. Вчера ми искаха 20 тона по 6 лв. на кг. въпреки, че има китайска пумия. А вие си цокайте китайските буламачи. То за всичко трябва да има хора !
24
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
До ***. Не е до пазарна икономика а до внос от страни който са извън ЕС. Хващаш ли къде е тънкия момент. Защото се внася Китайски мед и се смесва с Българския и се продава в Германия и Франция като Български. Но ти от къде да знаеш като не виждаш по далеч от собствената си камбанариика. Да ти кажа ли още една схема има социална програма да се раздава на хората торба с продукти и вътре буркан мед произведен в ЕС. Вкарва се от Китай, пакетира се в Елин Пелин и се раздаде на хората! Схема!
23
3
 
0
 
! Отговори
*** преди 1 година
Пазарна икономика ,оцеляването е борба ! Комунизма си отиде ,стига сте ревали ! Защо гласувате а после се жалвате....??????
22
3
 
6
 
! Отговори
:):) преди 1 година
до бай х
пич по твоята логика трябва държавара да спре вс производства защото Китай произвежда всичко на нищожни цени. Нещо забравяш защо е държавата, да си пази производителите от дъмпингиви цени и боклуци, е и такива като теб...
21
0
 
5
 
! Отговори
Георгиева преди 1 година
Живея в Германия, купувам мед от производител,10евро килограм.В магазините цената варира от 3,20до 5евро за половин кг.Нормална е цената, за която протестирате,ако е по ниска,просто НЕ е мед!
20
0
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Май четеш между редовете. Писал съм че не ми остава мед за следващата година, януари или февруари всичко съм продал. А тази година няма да ми стигне, поради слабата година която беше в цялата страна. Тежка зима, голяма смъртност на пчелните семейства. Но теб това какво те интересува ти гледаш само приходите но не и разходите. Въобще неволите който имат пчеларите. Сигурен съм че разсъждаваш по същия начин за зеленчукопроизводителите....
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Соцялно слаб депутат

Това, което не е конкурентноспособно, се унищожава само. Не е виновен Китай, Путин, Тръмп или Костов.
10 лв за мед няма да дам.
18
3
 
1
 
! Отговори
до 30 кила мед преди 1 година
продавай, сега му е времето, че тук-там някой още се лъже да даде 4.20-4.30, след месец пак ще дойде на 3.80, тъй че не ми се прави на отворко, че си го продаваш на 10 кинта пълнен в неизвестна дупка . Чисти и рапицата, ако имаш де, че стара рапица може да ползваш само за захранка догодина...
17
1
 
6
 
! Отговори
do 16 преди 1 година
Не съм хванал господ за шлифера и мед останал за следващата година нямам останал. Всичко ми е продадено до януари, не вадя 30 кила! Аз си ценя труда и инвестициите който правя! Пълня меда само в нови буркани (тези буркани омния знаеш ли от кога не ги произвеждат като модел), и не го пълня в салмата! Всичко се ползва ново не да мирише на краставици или лютеница! Може да си купиш "качествен" глукозо-фруктозен сироп от хранителните вериги като си толкова отворен
16
3
 
6
 
! Отговори
Толерастия преди 1 година
Как може да има такива гнъсHи типове като коментиращите по-долу относно качеството и производствената цена на меда?! Вие пчели и кошери на живо виждали ли сте? От както се помня прадядо ми, дядо ми и сега баща ми се занимават с тоя занаят съм абсолютно уверен, че нещото, дето се продава във големите вериги е всичко друго, но не и мед!!! Не че помиRри като вас биха направили разлика... за съжаление...
15
7
 
5
 
! Отговори
До 12 и 13 меда си.. преди 1 година
...може да си го държиш на склад, щото за 10 кинта ще ти виси години, а в пчеларски център ще си го продадеш за 3.50 най-много. то тъй и правите де... И няма да го купя от теб, а от там за 5. тъй, че не си мисли, че само ти бачкаш и си хванал господ за шлифера с 10 кинта за буркан омния.
14
0
 
6
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
Няма как трябва да се внася китайски гмо мед,а българското производство трябва да се унищожи,както животновъдството бе унищожено,така и пчеларството трябва да се унищожи.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм се смял на изкупната цена на меда. Аналог ми е само изкупната цена на прясното мляко....
12
2
 
13
 
! Отговори
До Киро да допълня преди 1 година
Пчеларството не е никак лесен занаят по телевизията но ела да те изпъна на жегата да бачкаш цяло лято и тогава пак да си говорим. И не ми излизай с довода че пчеларите храним с захар и това не е мед. Има си време когато се храни с захарен сироп и това е рано на пролет за развитие и август пак за развитие. Но не и като вадим мед. Това което влиза от Китай е само захарен сироп и това се продава в веригите. Инвестицията в пчеларството също не е малка, а избиване поне за сега дума не може да става
11
3
 
16
 
! Отговори
Do Киро Кюмюря преди 1 година
Кирчо, това което идва от Китай въобще не е мед, а е една захарна чорба!. От Украйна идва на по ниска цена защото в държавата им цари глад и разпад. Представи си какъв глад е щом изнасят чернозем за Дания и Швеция. Айде да поговорим за реалната стойност на пчелния мед. Kaк го сметна че е под 5 лв на базата на наблюденията ти на личния ти пчелин или си чул от някой който е бил виждал пчели. Аз съм пчелар с 100 семейства и може да ми седи в склада но за 5 лв може само да се фотографираш с мед!
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ме интересуват бг производителите
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В село Радуй, Пернишко, пчеларството винаги е било един от основните поминъци. До неотдавна, в това село имаше над 450 кошера, сега са по-малко от 100. То и хора не са останали, населението в момента също е под 100 човека.
8
1
 
6
 
! Отговори
През септемвр 2015 г преди 1 година
в градинката пред Централната баня в София, купих мед от частен производител от с.Радуй. Не пиша името на човека и на стопанството му, за да не изтрият коментара ми.
Щом отворих буркана, лъхна ме аромат на истински пчелен восък, а медът беше много вкусен. Захароса си се като истински мед.
Миналата година не успях да отида на изложението им в тази градинка, дори не знам дали се е състояло.
Някой има ли представа дали тази година ще има изложение на пчеларите в същата тази градинка?
7
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
да де, ама ако мислят да са 20% производители и 80% купувачи на китайски мед и пълначи в техни си буркани - имат много да почакат да се "реализират" ...
А ние, китайски и полски мед можем да си купим и от Кауфланд
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я,да кажат медарите ,Защо мед в пита е толкова скъп ?- А ?
Защото в питата няма как да пълнят с глюкоза,сироп и тн.
за пита 2кг с восъка ми искаха 40лв и то пак не било сигурно,че ще ми продадът.