Заради цената на меда: Пчелари плашат с протести

Очаква се леко покачване на цената през новия сезон
18 сеп 2017 09:15, Петя Славова
28

Ако миналата година буркан мед е струвал 9 лева, то тази вече ще купуваме на 10 лева за буркан. При цената на едро обаче се наблюдава спад - един килограм мед ще струва почти два пъти по-малко спрямо цената от миналата година.

"Пчеларите са недоволни от реализиране за помощта на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., в която мярка участват много хора, но само тези, които са с едногодишен период от конвенционалното пчеларство към био. Останалите, които се сертифицират в двугодишен период, те засега не получават тази субсидия, която очакват.

Още по темата

Държавата трябва да си изпълни своите ангажименти. Вина имат и пчеларските организации, и Министерството на земеделието и храните, което всъщност е пряк отговорник за развитието на тази мярка", посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Михаил Михайлов от Обединения български пчеларски съюз.

Само онези пчелари, които вече са направили прехода към биологично производство, имат право на субсидия - по 35 евро на кошер.

"Пчеларите нямаме директни субсидии, ние сме оставени на произвола на съдбата - всеки да се оправя сам. Дори и био пчеларите не могат да я усвоят. Минимална помощ - de minimis - тя се отпуска при условия, че годината не е била благоприятна", коментира от своя страна председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов, който също бе събеседник по темата.

Иначе добивът тази година на места е бил добър, в други региони - не. Климатичните условия и липсата на паша в много райони са довели до висока зимна смъртност на пчелите, като на места има на 100% ликвидирани семейства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: медпчелариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
аС преди 6 години
Реално, би трябвало да има събдидия за кг. реализирана продукция навън.Всеки пчелар знае през какъв контрол се преминава...Ама няма. В Бг е така !
3
13
 
9
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
да не ми се правят на ощипани моми! реалната цена е под 5 лева и то с печалбата. Интересно как за 2 кинта идва от 15000 км от китай и за лев от украйна?!
2
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво ? Да купа мед от български часник , ай сук тер ...
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да е 15лв буркана ,Но да е Истински !!! ,защото почти всички го разбъркват с прУстотии .В София е невъзможно да купиш Истински мед .