Заради цената на меда: Пчелари плашат с протести

Очаква се леко покачване на цената през новия сезон
18 сеп 2017 09:15, Петя Славова
28

Ако миналата година буркан мед е струвал 9 лева, то тази вече ще купуваме на 10 лева за буркан. При цената на едро обаче се наблюдава спад - един килограм мед ще струва почти два пъти по-малко спрямо цената от миналата година.

"Пчеларите са недоволни от реализиране за помощта на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., в която мярка участват много хора, но само тези, които са с едногодишен период от конвенционалното пчеларство към био. Останалите, които се сертифицират в двугодишен период, те засега не получават тази субсидия, която очакват.

Още по темата

Държавата трябва да си изпълни своите ангажименти. Вина имат и пчеларските организации, и Министерството на земеделието и храните, което всъщност е пряк отговорник за развитието на тази мярка", посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Михаил Михайлов от Обединения български пчеларски съюз.

Само онези пчелари, които вече са направили прехода към биологично производство, имат право на субсидия - по 35 евро на кошер.

"Пчеларите нямаме директни субсидии, ние сме оставени на произвола на съдбата - всеки да се оправя сам. Дори и био пчеларите не могат да я усвоят. Минимална помощ - de minimis - тя се отпуска при условия, че годината не е била благоприятна", коментира от своя страна председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов, който също бе събеседник по темата.

Иначе добивът тази година на места е бил добър, в други региони - не. Климатичните условия и липсата на паша в много райони са довели до висока зимна смъртност на пчелите, като на места има на 100% ликвидирани семейства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: медпчелариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
"Умни сте" преди 6 години
За умниците, които консумират мед от ветигите на едро... И в Гърция има такива магазини, но гъркът идва и ми дава по 7 лв. на килограм на едро в тенекии, не е глупав! И фирмите взеха да търсят качествен мед. Вчера ми искаха 20 тона по 6 лв. на кг. въпреки, че има китайска пумия. А вие си цокайте китайските буламачи. То за всичко трябва да има хора !
23
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
До ***. Не е до пазарна икономика а до внос от страни който са извън ЕС. Хващаш ли къде е тънкия момент. Защото се внася Китайски мед и се смесва с Българския и се продава в Германия и Франция като Български. Но ти от къде да знаеш като не виждаш по далеч от собствената си камбанариика. Да ти кажа ли още една схема има социална програма да се раздава на хората торба с продукти и вътре буркан мед произведен в ЕС. Вкарва се от Китай, пакетира се в Елин Пелин и се раздаде на хората! Схема!
22
3
 
0
 
! Отговори
*** преди 6 години
Пазарна икономика ,оцеляването е борба ! Комунизма си отиде ,стига сте ревали ! Защо гласувате а после се жалвате....??????
21
3
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до бай хпич по твоята логика трябва държавара да спре вс производства защото Китай произвежда всичко на нищожни цени. Нещо забравяш защо е държавата, да си пази производителите от дъмпингиви цени и ***, е и такива като теб...
20
0
 
5
 
! Отговори
Георгиева преди 6 години
Живея в Германия, купувам мед от производител,10евро килограм.В магазините цената варира от 3,20до 5евро за половин кг.Нормална е цената, за която протестирате,ако е по ниска,просто НЕ е мед!
19
0
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Май четеш между редовете. Писал съм че не ми остава мед за следващата година, януари или февруари всичко съм продал. А тази година няма да ми стигне, поради слабата година която беше в цялата страна. Тежка зима, голяма смъртност на пчелните семейства. Но теб това какво те интересува ти гледаш само приходите но не и разходите. Въобще неволите който имат пчеларите. Сигурен съм че разсъждаваш по същия начин за зеленчукопроизводителите....
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Соцялно слаб депутатТова, което не е конкурентноспособно, се унищожава само. Не е виновен Китай, Путин, Тръмп или Костов. 10 лв за мед няма да дам.
17
3
 
1
 
! Отговори
до 30 кила мед преди 6 години
продавай, сега му е времето, че тук-там някой още се лъже да даде 4.20-4.30, след месец пак ще дойде на 3.80, тъй че не ми се прави на отворко, че си го продаваш на 10 кинта пълнен в неизвестна дупка . Чисти и рапицата, ако имаш де, че стара рапица може да ползваш само за захранка догодина...
16
1
 
6
 
! Отговори
do 16 преди 6 години
Не съм хванал господ за шлифера и мед останал за следващата година нямам останал. Всичко ми е продадено до януари, не вадя 30 кила! Аз си ценя труда и инвестициите който правя! Пълня меда само в нови буркани (тези буркани омния знаеш ли от кога не ги произвеждат като модел), и не го пълня в салмата! Всичко се ползва ново не да мирише на краставици или лютеница! Може да си купиш "качествен" глукозо-фруктозен сироп от хранителните вериги като си толкова отворен
15
3
 
6
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Как може да има такива гнъсHи типове като коментиращите по-долу относно качеството и производствената цена на меда?! Вие пчели и кошери на живо виждали ли сте? От както се помня прадядо ми, дядо ми и сега баща ми се занимават с тоя занаят съм абсолютно уверен, че нещото, дето се продава във големите вериги е всичко друго, но не и мед!!! Не че помиRри като вас биха направили разлика... за съжаление...
14
7
 
5
 
! Отговори
До 12 и 13 меда си.. преди 6 години
...може да си го държиш на склад, щото за 10 кинта ще ти виси години, а в пчеларски център ще си го продадеш за 3.50 най-много. то тъй и правите де... И няма да го купя от теб, а от там за 5. тъй, че не си мисли, че само ти бачкаш и си хванал господ за шлифера с 10 кинта за буркан омния.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм се смял на изкупната цена на меда. Аналог ми е само изкупната цена на прясното мляко....
12
2
 
13
 
! Отговори
До Киро да допълня преди 6 години
Пчеларството не е никак лесен занаят по телевизията но ела да те изпъна на жегата да бачкаш цяло лято и тогава пак да си говорим. И не ми излизай с довода че пчеларите храним с захар и това не е мед. Има си време когато се храни с захарен сироп и това е рано на пролет за развитие и август пак за развитие. Но не и като вадим мед. Това което влиза от Китай е само захарен сироп и това се продава в веригите. Инвестицията в пчеларството също не е малка, а избиване поне за сега дума не може да става
11
3
 
16
 
! Отговори
Do Киро Кюмюря преди 6 години
Кирчо, това което идва от Китай въобще не е мед, а е една захарна чорба!. От Украйна идва на по ниска цена защото в държавата им цари глад и разпад. Представи си какъв глад е щом изнасят чернозем за Дания и Швеция. Айде да поговорим за реалната стойност на пчелния мед. Kaк го сметна че е под 5 лв на базата на наблюденията ти на личния ти пчелин или си чул от някой който е бил виждал пчели. Аз съм пчелар с 100 семейства и може да ми седи в склада но за 5 лв може само да се фотографираш с мед!
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не ме интересуват бг производителите
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В село Радуй, Пернишко, пчеларството винаги е било един от основните поминъци. До неотдавна, в това село имаше над 450 кошера, сега са по-малко от 100. То и хора не са останали, населението в момента също е под 100 човека.
8
1
 
6
 
! Отговори
През септемвр 2015 г преди 6 години
в градинката пред Централната баня в София, купих мед от частен производител от с.Радуй. Не пиша името на човека и на стопанството му, за да не изтрият коментара ми.Щом отворих буркана, лъхна ме аромат на истински пчелен восък, а медът беше много вкусен. Захароса си се като истински мед.Миналата година не успях да отида на изложението им в тази градинка, дори не знам дали се е състояло.Някой има ли представа дали тази година ще има изложение на пчеларите в същата тази градинка?
7
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 6 години
да де, ама ако мислят да са 20% производители и 80% купувачи на китайски мед и пълначи в техни си буркани - имат много да почакат да се "реализират" ...А ние, китайски и полски мед можем да си купим и от Кауфланд
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я,да кажат медарите ,Защо мед в пита е толкова скъп ?- А ?Защото в питата няма как да пълнят с глюкоза,сироп и тн.за пита 2кг с восъка ми искаха 40лв и то пак не било сигурно,че ще ми продадът.
5
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
10 лв ама не уточняват грамажа на буркана на тези цени няма да им купя медада си го ядат