Листопад от цени! Дали? Намаленията ни не са като европейските...

Сами сме си виновни, коментират от "Активни потребители"
19 сеп 2017 09:23, Петя Славова
11

2929 гледания   |  Още видео

С есента освен листопада започват да падат и главоломно намаленията в някои магазини за дрехи. Случва се обаче да ни мамят и намаленията да са само на ужким.

"Мамят ни, разбира се. Но поне за половината такива случаи сме си виновни сами. Виновни сме, защото сме небрежни, наивни и не си познаваме правата. Очакваме някой друг да пази пространството ни", отбеляза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в студиото на "България сутрин".

"Правилата в България за намаленията са едни и същи с тези в Европа. Но там има много по-големи обороти и се разчита на тях, затова техните намаления са много по-големи от нашите. Потребителят е по-облагодетелстван сега, тъй като може да си поръча през интернет всичко, което желае", добави още Николов.

Според него основното генерално правило, за да разберем, че някой ни лъже е, че ако нещо звучи прекалено хубаво, то едва ли е истина. Има контролни органи, които следят за това, поясни той, но е наивно да смятаме, че за всеки магазин има контрольор.

"Не всички търговци ни лъжат. Има и много коректни. Важно е да обръщаме внимание на етикетите на дрехите, тъй като в повечето случаи ни лъжат за суровините, от които е направена дрехата, отколкото за цената. Памукът, примерно, е много скъп – няма как една блузи от такъв материал да струва 5 лева", категорична бе модният дизайнер Албена Александрова пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че тази порочна практика не е само у нас, а и по цял свят, тъй като дори и някои скъпи модни марки произвеждат стоката си в Китай.

За финал на разговора Богомил Николов призова българският потребител да бъде по-взискателен когато пазарува и да познава правата си.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Внимавайте с големите вериги, там може голямото намаление да е за сметка на гаранционното обслужване, което обикновено Ви се отказва,
Закупих телевизор от магазин Зора, който даде дефект след 1 година (гаранцията в 2) и отказаха да ми го ремонтират. Като ме "установиха" че аз не съм го ползвал правилно. А аз само съм го включвал от дистанционното.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да ни учат какво да правим, защо няма контрол от страна на съответните институции? И да пресекат тази гавра с българския потребител.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този експерт от "Активни потребители" е още някой със старата социалистическа представа, че на Запад по дърветата растат шоколади, а българите винаги и за всичко сами са си виновни.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква федерация на потребители може да следи китайката до вас за колко днес продава доматите в бакалията си и колко са стрували миналата седмица? Да не говорим, че повечето трикове с намаления дори не са незаконни. За бедни държава няма никъде.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В някои държави на запад обявяването на намаления се следи от федерации на потребители и ако се констатира, че търговеца мами с намаленията (примерно седмица преди намалението вдига цената и след това обявява намаление като връща нормалната цена) има такава глоба, че на повечето търговци и през ум не им минава да лъжат. Просто там има държава, тук няма.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ганьо няма пари, но иска Прада на цената на китайски потник."

Прада не произвежда потници, а чанти. Става въпрос за пазарни механизми, измислени точно на Запад, а не в България. И колко е лесно винаги да се натяква, че потребителите сами са си "виновни". Как се търсят права? Като осъдиш за своя сметка магазин за фалшиво намаление на потник? Приказки от 1001 нощ.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на Запад не се "чисти" наистина. Първо, намаленията никога не важат за всичко, въпреки че витрината обявява това. Целта е да влезеш и да купиш нещо от новата колекция, което не е намалено. Намаленията на колекцията от миналия сезон са сравнително малки. Ако на витрината пише 70-90 процента, то вътре има малка етажерка с дамски обувки 35-ти номер и мъжки 45-ти. Тази стока е залежала от години. Само вериги като H&M, които продават само бок луци, правят истинско намаление.
4
5
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ганьо няма пари, но иска Прада на цената на китайски потник. Затова друг Ганьо се появява и му я предоставя. После Ганьо-1 реве, че Ганьо-2 го бил измамил.
Ами така е, Ганьо! Ако се научиш да си плащаш и да не търсиш все как да минеш метър, няма да има и измамници. Просто пазара ще ги изхвърли.
Системата е - бачкане, бачкане, бачкане и чак тогава мечти за лъскави играчки.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аве пак опряхте темата до дребните магазинчета, а я вижте мастодонтите как лъжат за милиарди? Примерно 2000 безплатни минути, ама таксата ти 25 лв.. ит н.
2
1
 
23
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Стандарта в Европа е различен и хората потребяват в пъти повече. Така търговеца може да си позволи да "чисти" стока на загуба, след силен сезон с огромни печалби. В България изобщо не е така. Има магазини, които трудно си плащат наема и разходите. Просто няма оборот. А няма оборот, защото сме бедняци и гласуваме за мафиоти. Това е.
1
1
 
31
 
! Отговори
нищо преди 1 година
Защо само ни баламосвате,кое ни е европейското та вия искате намаленията да са европейски!?