"Зелена карта" – лотария за сигурност на банковата ни сметка?

Ало измамници се представят за сайт-"посредник" на US-посолството ни
19 сеп 2017 15:00,
13

За нови телефонни измами, свързани с лотарията за американска Зелена карта, сигнализира Bulgaria ON AIR.

Мъж, представящ се за официално лице от САЩ, се опитал да източи банковата сметка на Лидия Методиева.

Жената се регистрира в официалния сайт на посолството за томболата, но й се появява реклама за друг сайт - "посредник", в който може да потвърди кандидатурата си.

Различното при него било, че трябвало да заплати за услугата чрез банкова сметка.

"Мъж, с приятен глас и перфектен английски ми се обади от американски номер, за да ми каже, че съм избрана за Зелена карта. Той обаче поиска цифрите на банковата карта както отпред, така и кодa отзад. Обясних му, че няма как да му дам вторите, тъй като това е секретна информация, но той започна да ме убеждава в обратното", разказа Лидия.

След това от банката, към която е картата, служителка й се обажда, за да й съобщи, че 3 пъти от Израел са се опитали да изтеглят 800 лв., но неуспешно. Лидия тогава е потвърдила съмненията си за измамата, като е разбрала, че опитите са били неуспешни, защото не е посочила трицифрения код на гърба на картата си.

Освен това служителката в банката я информира, че много били случаите на ден за хора, измамени по същия начин.

Лидия Методиева предупреждава, че при поискване на номера от дебитната ви сметка може да се дават единствено последните 4 цифри от изредените отпред, а тези на гърба на картата - никога.

Също така обясни и че безконтактните карти са най-рискови, тъй като има опасност още докато си пътувате в градския транспорт някой с предназначено за това устройство да източи пари от сметката ви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Иванвъвеждаш отново всички данни и успешно завършваш поръчката. Супер! Обаче са ти откраднали данните за картата - първия път си ги въвел в имитиращ сайт - Ebey вместо Ebay. И след малко някой бясно започва да пазарува с твоята карта.Сайта и схемата е съвсем произволно избранаА авторката нека сънува как и точат безконтактно картата, вкл. и тези който плеснаха минуси на първото ми обяснение.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ИванНе е задължително да я регистрираш на АТМ. В някой сайтове(повечето) плащаш директно с карта. Там е проблема с източването на картите. Зареждаш да речем Ebay, харесваш си нещо и решаваш да платиш. При зареждане на страницата, адреса леееко се променя - напр. Ebey, но едва ли ще поглеждаш адреса на всяко кликане. Въвеждаш данните за картата и всичко останало и завършваш поръчката. Изписва ти браузъра грешка..... Теглиш една българска и рефрешваш страницата.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А преди това не трябва ли да я регистрираш на банкомат?"Не е задължително. Само като опция го има. При регистрацията на банкомат, всички номера, които уж се опитваш да скриеш им пристигат по служебен път от банкомата. Ако я регистрираш в paypal например, въобще няма опция банкомат, защото това е международна компания и няма нищо общо с нашите банкомати.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ако им дадеш номера на картата+ този трицефрен код отзад. Все едно си им дал пин кода така."Затова си пазете пластиките да не ви ги разглеждат разни непознати или познати лица. Дори няма нужда да ги притежават или да ви знаят пин кода. Само си преписват каквото им трябва от пластиката и после регистрират кодовете в някаква система за разплащания и започват да пазаруват от ваше име. Цялата банкова сигурност е една измама заради тези кодове, които са написани на картата.
8
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
А преди това не трябва ли да я регистрираш на банкомат?Поне в сайтовете където ги ползвам, регистрираш картата на банкомат, въвеждаш ПИН кода и тогава ти дават друг код с който да я регистрираш.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Някой ако може да ми разясни написаното ще е ОК. Какво значение имат цифрите на дебитната карта, ако не ми знаят ПИН кода ?"За да теглят пари през интернет от банковата ти сметка не им е нужен пин кода на картата ти, ако им дадеш номера на картата+ този трицефрен код отзад. Все едно си им дал пин кода така.
6
0
 
10
 
! Отговори
клиент на epay.bg преди 6 години
Бандитите от Epay.bg изискват като задължително да им напишеш този трицефрен код от гърба на картата, за да можеш да я регистрираш в системата им. С този код им даваш пълни права да смучат от сметката ти колкото си поискат.
5
4
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Някой ако може да ми разясни написаното ще е ОК. Какво значение имат цифрите на дебитната карта, ако не ми знаят ПИН кода ?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венцислава образовай се, пък след това пиши за безконтактни, контактни и други карти !
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
великата сума от 1-5 лв?Мислите ли,че за тази сума ще рискува да го хванат?Масово се тръби колко е опасно,как с поглед източват безконтакни карти.Пълни гл*упости.Даже един сайт рекламираше и лепенка,за да предпазвала-не можело да източат картата,ама банкомата чете през нея.Трагедия...За 5г.от съществуването им в БГ нямам нито един случай на източена по този начин безконтактна карта,но я виж от въвеждани по съмнителни сайтове,колкото ще човек.Не бъдете овце,поинтересувайте се във вашата банка.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лимита не е обвързан с часове, в които да се възстановява, т.е. тези 17 лева ще стоят до тогава, докато не се изразходят, след което се зануляват със следващо използване на пластиката(изисква ПИН). Представете си, че пътувате в градски транспорт. За да сработи безконтактната функция разстоянието м/у четеца и пластиката трябва да е около max.5см. Пътувате си Вие и един господин през две мин. си вре устройството във вас... Няма ли да направи впечатление?! Колко пъти трябва да опита за да източи
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лидия и медиите да се образоват малко по отношение на безконтактните карти. Функцията е валидна до 25лв, след тази сума изисква потвърждение с ПИН. Аз използвам безконтактна карта, минимум по 10 пъти на ден. Сметките, които плащам варират от 0,50лв. до 100лв. Безконтактната функция, без ПИН сработва за суми до 25лв. с натрупване, т.е. мога да платя 1*25лв или 25* 1лв. Ако съм правил няколко плащания за малки суми - 1, 3, 5лв. от картата без ПИН могат да изтеглят остатъка до 25лв или 17лв.