Роми пируват, ловят риба с харпуни в пресъхналата Въча

Възползват се от извършвано почистване на речното корито
20 сеп 2017 18:30, Красимир Ангелов
46

Роми от Кричим се оказаха големите печеливши от искане на кмета на общината Атанас Калчев към НЕК за временно намаляване на притока на вода от трите ВЕЦ-а към реката с цел прочистване на речното корито от дървета и храсти.

От мярката се възползваха ромите, които масово ловят рибата в полупресъхналата река Въча в Кричим, съобщава "Монитор".

Според изданието рибата е избивана по най-вандалския начин, без значение дали е малка или голяма, а повечето от "риболовците" били местни хлапета. Някои от ромите пускали хлорна вар във водата, други удряли с чукове по речните камъни, за да успеят да убият повече балканска пъстърва, а трети направо използвали самоделни харпуни.

За сериозния бракониерски риболов стана ясно от публикувани снимки във Facebook групата "НЕ на бракониерството в България", откъдето се появиха и обвинения към кмета на града за случващото се.

"Направил съм искане за изменение на графика на ВЕЦ-овете с цел да се прочисти хубаво речното корито. Разстилат се наносите, коренищата и храстите се подкопават, за да бъде прекъсната коронната им система. Иначе в реката ще стане джунгла. А като е намален водният поток, ромите влизат в реката и започват да ловят рибата", обясни кметът на Кричим Атанас Калчев.

Още този понеделник той излезе с официално обръщение към съгражданите си, в което обяснява подробно мотивите си да поиска намаляване на притока на вода от трите ВЕЦ-а към река Въча.

"Възмущават се граждани, но никой не желае по никакъв начин да стане свидетел и да се разпише на актовете, защото има установени роми, които са удряли с чукове по камъните и са пускали хлорна вар в участъците, където е останала малко повече вода. Знаят ги кои са, но не могат да ги глобят, защото никой не иска да стане свидетел", заяви още кметът пред изданието.

Той уточни че до 21 септември, когато трябва да приключи почистването, доброволци и горски служители ще дежурят край река Въча в рамките на града, за да не допускат повече балканската пъстърва да бъде избивана.

"Знаете, че при нас, отгоре има 3 язовира и ако се наложи залпово изпускане на вода, вътре в града коритото на реката трябва да е идеално чисто, за да поеме натоварването", допълни още Калчев и уточни, че той също е член на местното рибарско сдружение и подпомага борбата му срещу бракониерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
"Хайде стига вече с тези еко-гейски словоизлияния - нито е незаконно, нито е бракониерство, нито е опасно за популацията на рибата". Сеирджията са ей такива хора с такива изказвания. Туризмът не е само Ски и Море. Ако искаме да го развиваме трябва да имаме природа, което не се случва с присушаване на реки заради вецове и обезслесяване на горите. Отиваш в планината и виждаш *** и какъв е еквивалента: "Аз като малък знаеш ли колко *** хвърлях". Има закони, които трябва да се спазват...
23
1
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
До Ей, *** ГЛЕДАЙТЕДо не ***... Децата си ги вземи да ги храниш и гледаш. Въпросът не е 1-2 риби, които са взели децата. Има снимки с пълни чанти с риба, които са изнасяни. Сипвана е вар във водата да може да се убие повече риба, но всички освен теб са ***. Само за едно си прав, че проблемът не е в децата, а в държавата, която позволи това да се случи. Защо аз като отида за риба съм проверяван и глобяван, а те не?Има си закон, който трябва да се спазва. Законите трябва да са за всички
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките, кво да правят безработни и гладни.
21
11
 
0
 
! Отговори
Арнаутина преди 6 години
Винаги когато е пресъхвала река,рибата се излавя до последно ...това е храна,независимо дали са българи или ,,англосаксонци''. Яз.,,Пясъчник'' като пресъхне,всички мутрета от околията хвърлят мрежите,и излавят дори и жабите. Българи,***....гладът си е глад,не заблуждавайте хората.
20
3
 
14
 
! Отговори
РОМ ДА СИ! преди 6 години
ИСКАМ ДА СЪМ РОМ - МОГА ДА ПРАВЯ КАКВОТО СИ ИСКАМ И НЯМА КОЙ ГЪК ДА МИКАЖЕ!!!
19
2
 
15
 
! Отговори
полИсМан преди 6 години
А къде е тука в тая историята фигурата на българския полицай, искащ вечно увеличение на заплата и социални придобивки за нищоНЕправенето, което върши всеки искащ висока заплата полицай!? Щото ако полицаите искат високо заплащане и 20 заплати накуп при пенсия- би трябвало да са на реката, да бият питекантропите с харпуните и да ги карат да пият водата, която са замърсили с хлорна вар!! Иначе въобще да не пискат за заплати!! Клоуни
18
2
 
17
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Демокрацията дава най-добрите условия и възможности за изявата във всичките и проявления на дивашко-примитивната природа на питекантропите!
17
13
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Рибата така или иначе ще измре без вода, по-добре да я изядат.Освен това съм сигурен, че не са само роми, а от всички бои грабят авантата.
16
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хванали са малко риба, голяма работа - това като бях малък го правехме редовно лятото! Хайде стига вече с тези еко-гейски словоизлияния - нито е незаконно, нито е бракониерство, нито е опасно за популацията на рибата, просто поредната тема на която разни вечно възмутени сеирджии да си изливат простотията.
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато стане дума за нещо незаконно,аванта ,помощи или плячкосване,ромите са налице,изпълзяват от всякъде и изпълват плаца,стане ли дума за работа,данъци или такси,хоп плаца се изпразва и настава космическа пустош
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бежовите на риболов
13
0
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Диваци
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Животинска работа.
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Ромска страна така се случва.
10
2
 
19
 
! Отговори
... преди 6 години
До Анонимен"Река Въча в частта си след регулацията на града и вливането и в река Марица е част от защитена зона Река Въча - Тракия BG0000424. В защитената зона има за цел опазват местообитанията на маришката мряна, европейската горчивка и бисерната мида." Не е въпросът дали е локва, река или канал. Доста хора полагаха усилия, средства и лично време за да има риба в реката. Повечето от тях дори не задържат рибата, като хванат. За благодарност всичко беше унищожено. Така се развива туризъм...
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Река Въча реално вече не съществува. Тя се образува от вливането на Девинска, Широколъшка и Триградска реки. На това място днес започва яз. Цанков камък, следват яз. Въча /Антонивановци/ и яз. Кричим. Надолу и превърната в канал.
8
0
 
40
 
! Отговори
... преди 6 години
Както се вижда дебита не е намалял, а направо си е спрян. Това е доста голяма разлика :) След това както много хора в групите се запитаха: ""Как майна се чистят реките над които няма ВЕЦ-ове или не се чистят. Също така не се споменава, че този район е част от речерват и не може току така да спреш водата. А няма да се споменава факта, че обикновените рибари събираха пари и обикаляха по реката да я зарибяват :) И накрая държавата спря водата и нахрани гласоподавателите ... българия ...:)
7
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
До пехотинец,като тебе,и те ще се на..кат,като видят войските на споменатите,от теб страни.
6
4
 
38
 
! Отговори
..\m/.. преди 6 години
Елементарно прочистване; спират водата, ромите влизат в коритото, колкото повече, толкова по-добре, след което шлюзовете се отварят ~~ и така, прочистване!
5
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснете водата от трите ВЕЦ-а едновременно докато рибоберачите са още в коритото. Ще станат на риби и те.