Таксата "деца при лекар" – провокация или?

Експерти: Таксите не покриват нуждите на здравната каса!
20 сеп 2017 10:23, Петя Славова
25

3465 гледания   |  Още видео

Децата до 18-годишна възраст да плащат такса в размер на 1 лв. при посещение на личния лекар както е при пенсионерите, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

А разликата до 2,90 лв., колкото е пълната потребителска такса, да се поема от държавата чрез бюджета на социалното ведомство.

Още по темата

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, въвеждането на допълнителни преки такси и плащания обаче не е удачно, тъй като в страната ни 50% от парите за здравеопазване идват от джоба на българина.

"Доплащането и в момента е непосилно високо. Това единствено би провокирало хората да спрат да внасят здравните си осигуровки", посочи д-р Хасърджиев в студиото на "България сутрин".

По думите му, събраните чрез такси пари не са достатъчно, за да покрият нуждите на здравната ни система.

"Обществото трябва да осъзнае, че е по-добре сумите да се събират чрез повече здравни фондове, отколкото да се стигне до положение, в което хората се принуждават да продават имотите си, когато трябва да бъдат лекувани", категоричен бе председателят на Националната пациентска организация.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни, че целта на въвеждането на подобна такса е да се намали свръхпотреблението и да се покрият разходите за канцеларски материали, като тя няма да покрива лекарския труд.

"Тъй като сферата на здравеопазването е недофинансирана тези пари трябва да дойдат от някъде. Другият вариант е здравното министерство да заплати пълната потребителска такса и да облекчи гражданите", посочи д-р Миндов.

 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо има само 1 каса в България. Защо по света има много каси? Защо касата покрива и прегледи и лекарствата дори при някой на 100 %. Прогнила система, която някой не иска да се реформира. Защо частните фондове на допълнителното здравно осигуряване, прекратиха договорите си с някой здравни заведения? Прекратих а защото ги хванаха, че ги точат.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Туск ами никой нете дърпа за ръкава да учиш и отваряш аптека и ей богу такива за 1000 лева където работят просто няма и ако ще аптеката да е в гората ама и там ще я направи ветеринарна и пак няма да е капо
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради такива нахални наглеци дето твърдят че пенсионери със 160 чакали с радост да си платят ще ядат шамари ама тос не е рендосван
21
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
До А какво

А моите внуци живеят отдавна в чужбина ,но до 18 години джипито им яко папка ! А не ги и познава! Вече,защото децата растат..
20
0
 
10
 
! Отговори
А какво преди 1 година
се случва, когато личният лекар получава ВСЕКИ МЕСЕЦ сума за всеки пациент , независимо дали се е явявал или не при него??? Аз съм здравно- осигурена и откакто имам личен лекар - не съм го посещавала!Всеки месец НЗОК получава от моето ЕГН по 70 лв./ 840 лв. годишно/ 16800 лв. за 20 години откакто имам л лекар!!!!??????
19
2
 
5
 
! Отговори
@14 преди 1 година
Пич, ако имаш самостоятелна партида и ти се случи нещо наистина тежко, никога ама никога не можеш да го платиш. Сериозните операции са изключително скъпи, както и леченията на редки хронични болести, както и всички видове образна диагностика. Идеята за самостоятелна партида важи само ако ходиш да ти вземат кръв и да ти чуят сърцето от време на време. Едни връзки на коляното да скъсаш, ще ти излезе към 5-10 000лв.
18
1
 
9
 
! Отговори
дядо Пенс преди 1 година
42 години работих за мизерна пенсия,а сега трябва да давам пари и на личния лекар! /Който не ми издава финансов документ,а слага парите в джоба/ ...А Асан Кьоравио си премета макарите по цял ден ,получава социални помощи в пъти по-големи от моята пенсийка и доктора не смее да му поиска такса ,защото глутницата от *** ще го бие...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таксата няма нищо общо със събирането на пари за здравеопазване. Таксата личен лекар отива директно в джоба на личния лекар. Т.е. тук говорим просто, че личните лекари искат да си събират повече джобни. Ни повече, ни по-малко. А колкото до парите за здравеопазване, те и без това вече са много. Държавата да си ги събира от държавните служители и от сивия сектор, а не малкото осигуряващите се реално, да бъдат изнудени за още един фонд и още един и така до безкрай.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я елате по селата да видите какво е!Пред кабинетите само индийци с по две на ръцете на 13 годишната и едно в количката!Тези никога не са работили няма и да работят цял живот!Защо аз да работя..да плащам здравни осигуровки че и още при лекара..макар че на 5години я отида за болничен..я не!Не ща да плащам за индийците!Стига!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление, ще ни накарат принудително да плащаме образованието и здравеопазването на етносите...
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки месец само от нашето семейство държавата взима за здраве около 400 лв. Отделно имиме и застраховки. Посещаваме лекар за себе си по 1 или най-много 2 пъти на година. Тези два пъти псевдо-преглед дали струват по 2 хил.лева едния. Искам въвеждане на индивидуална партида за пенсия и здраве, аз да преценявам при кой специалист да отида на преглед или да предоставя парите от моята партида на член на семейството ми. А не аз да работя за онези без един ден тр.стаж!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много малко са истинските лекари. На останалите трябва да се търси отговорност за хората, които са загинали от лекарска некомпетемтност и допуснати фатални грешки.
12
11
 
6
 
! Отговори
Туск преди 1 година
Това е правилното решение. Всеки трябва да плаща. Ела ти учи 10 год най - тежката специалност и после работи за 1000 лв. Даже и консулнацията в аптиката трябва да стане платена. Един път си плащаш лекарствата, втория път консултацията за употребата им.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес при един личен лекар ако минат 30 човека по 3 лв 60 и отделно на месец по 10 от здр каса че незнам дали не са и повече ако има 300 пациента сумата набъбва абе под 3 бона няма личен лекар и то за какво да те препрати при други щото едно време като ги нямаше хората не знаеха при кои специалист да идат ли
10
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сте толкова недоволни и искате всичко за децата ви да е безплатно, спрете да ги водите на лекар и нека Господ реши кои заслужават да живеят! Доволни най-сетне??? Здрвае без пари няма никъде, но вие си бучете, не пречите, много
9
1
 
15
 
! Отговори
озадачена преди 1 година
"да се намали свръхпотреблението" - на кого ли доставя удоволствие да дреме по няколко часа пред кабинета на общопрактикуващият лекар и да се занимава с болести?! Винаги, когато мога, гледам да отложа посещението при лекар.
8
0
 
16
 
! Отговори
?! преди 1 година
Има ли нещо нормално в нашата държава?
7
0
 
11
 
! Отговори
държавен правоимащ преди 1 година
До няма пари а

Как се осмеляваш да пишеш истини в страната на правоимащите и лъжата!?
6
1
 
19
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
да допълня и около 1 милн *** само с права без задължения.
5
0
 
25
 
! Отговори
няма пари а преди 1 година
Как ще стигат парите като близо 100 хиляди държавни служители не плащат данъци и осигуровки,между тях са съдии,прокурори,военни,полицай чиновници все професии с не малки доходи,всички разходи и привилегии се плащат от бюджета тоест от обикновените работещи хора,всички в властта знаят за този казус но си мълчат....