Сигнал: Ще бъде ли заличена първата павирана улица у нас?

Багери премахват паветата навръх празника
22 сеп 2017 21:05, Александър Попов
40

Снимка: читател

Читател от Русе сигнализира, че навръх Деня на Независимостта, в града багери премахват паветата на първата павирана улица в България.

"Тя се намира на улица "Славянска", като автентичната настилка е от базалтови павета и е на 137 години. Улицата е построена през 1880 като паветата са носени от Австрия с кораби по река Дунав. През социализма, преди посещението на Фидел Кастро в града, улицата с паветата е покрита с асфалт за броени часове, без никакво съгласуване с Министерството на култарата и НИНКН. Вчера, на 21 септември, по време на изпълнение на европейски проект, асфалтът беше премахнат като паветата са оказаха напълно запазени под асфалта. Скандалното е, че обществеността не е била запозната преди започването на проекта, че отдолу има автентичния паваж. А най-вероятно и от Община Русе не са знаели какво ще се намери. Днес обаче, на 22 септември, един ден по-късно, багери ударно махат паветата и вече 1/3 от улицата я няма", алармира гражданинът.

"Ул. "Славянска" има изключителна историческа стойност, не само като първата павирана улица в България, но и също като улицата, на която се намират Търговската къща на Канети (Елиас Канети е единствения български носител на Нобелова награда за литература и улицата е описана в книгата му "Спасения език"), редица търговски къщи, банки, бившите посолства на Австро-Унгария и Италия. Перпендикулярно на улицата се намира и резиденцията на Александър Батенберг", допълва нашият читател.


40
Още по темата: Русепавета
Още от
Напиши коментар Коментари
34
6
 
2
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 4 месеца
Освен че друсат автомобилите и се разбиват, много шум се вдига. Много са по-скъпи от асфалта. Когато се наложи ремонт и се разкопае, никога не може да се сложат същият брои павета при възстановяването. Винаги по-малко павета ще се наредят и след това бързо се разбиват.
33
0
 
5
 
! Отговори
Вазов преди 4 месеца
Под игото (пиянството на един народ) "докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват". Всеки може да направи асоциациите сам...
32
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 4 месеца
Ами те, гражданите, са си събрали пари. Според вас общината с какви пари оперира? Затова служителите от общината са длъжни да се съобразят с желанието на гражданите. Стига да се водили само по далаверата....
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Историк

понеже в Австрия на некой са му притрябвали 150 годишни павета от България...
30
14
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
Павета? В кой свят живеете бе? В някаква приказка? С танкове ли се придвижвате? Освен, че трошат на хората и без това захабените автомобили, вдигат прах, а при дъжд са хлъзгави и опасни за движение.. Какво щете въобще? Дори пеша не е комфортно придвижването по тая отживелица от по-миналия век..
29
3
 
10
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 4 месеца
Става дума за град РУСЕ - ЗА СТАРИЯ РУСЧУК ! ЗА НЕЩО КАТО ПРИКАЗКА, КАТО ЛЕГЕНДА
-- ЗА НЕЩО СВЯТО !! А то- всяка коза , за своя крак !?
За разспниците на нова България няма нищо свято -- само пара да пада !Не живея там по-вече от 40 години, но когато го посетя в последните години -- ми се плаче !!
Като че ли се прави всичко възможно този град да бъде унищожен - както впрочем и тази държава.
Предлагам : Първо да се събори Дунав - мост 1 !! Че го правиха руснаци.................
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 32 - Ами да съберат пари гражданите, да напишат проект и да си ги направят.
27
1
 
7
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
Предполагам - на шлеповете и обратно в Австрия. Няма да ги върнат, гаранция - дори може някой лев да дадат, за почерпка.
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако около тази улица в Русе не живее никой и ако общината поддържа паветата, нека си ги държат. Аз по-долу коментирах за София, че е безумие да има павирани улици по няколко километра. Гражданите не ги искат, ама на Фандъкова й е все тая.
25
3
 
12
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 4 месеца
Авторът на написаното се е опитал да Ви каже , какво представлява улица "Славянска" за град Русе, за русенските граждани , за историята българска. Дължината и е 353 метра - от "Александровска" до сградата на старата русенска ЖП гара. По тая улица "фъркат" от Мерцедес до Опел, и от Москвич до Трабант ? Тресат се по паважа, чупят се носачи и ресьори --ужас. Махайте паветата, продайте ги на "простите" германци, слагайте 2 /два/ пръста асфалт и всяка година - ремонт му е майката !!
24
1
 
18
 
! Отговори
Петър Златанов преди 4 месеца
В този участък на улица Славянска почти не живее никой, а са само предимно сгради-паметници на културата и офиси. А дори и автомобилният трафик не е толкова интензивен. Кому трябваше да ги махат!! Като гражданин настоявам Кмета да нареди да се пренаредят!!! Дори комунистите не унищожиха паветата, а само ги асфалтираха. "Малкият Мук" - Пламен Стоилов в момента унищожава град със столетия буржоазна история!!!
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ако се сложи качествен асвалт никой няма да реве за паветата. Те просто са само за пешеходци
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паветата създават грохот извън здравословните норми, чупят се коли, ако возиш дете главата му се друса опасно, вдига се много прах... да не говорим, че се чупят автомобили и редовно има спрели с авариен триъгълник по Цар Борис 3, а това създава опасност от катастрофи. Общината отдавна не поддържа паветата както трябва. Но просто не й се дават пари да ги сменят. Поживейте около квартал с павета. Ад е.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Европа улиците които са павирани се подържат перфектно.(особено в Холандия и Германия, скандинавието също), уникални са, по конец са сложени паветата по всички правила. У нас обикновено приличат на грозотия. Нито наредени паветата както трябва, нито поддържани. Грозна работа.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като чета тука мислите на мислителите тука - преди Иван Костов бил най-големият крадец, а сега Бойко, а другарите винаги били хрисими ангели.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навремето имаше един "Жоро павето"
Каква романтика само имаше през социализъма
А сега - асфалт
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужасният шум и прах от тези павета едва ли се харесва на живеещите на тази улица. Паветата са културна и историческа ценност само когато са по римските пътища.
17
4
 
4
 
! Отговори
rst преди 4 месеца
До РВ
Гаранцията не покрива ходова част бе хирец.

Впрочем, ако всички мислеха като теб, все още щяхме да сме рицари и да живеем в замъци. Но за твое нещастие светът се развива.

До Анонимен 19,
Как на запад не са се сетили да павират улиците цц, ужас.. ходи да им разкажеш за паветата, може да те позлатят.
16
1
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 4 месеца
45 години откакто Кастро посещава Русе. Почти 28 години след като България става демократична страна. Не знам колко години след като започва да съществува този сайт и след като започва в него да публикува статии въпросния журналист написал тази статия някой се сети за първата улица с павета в България. Паветата са сложени преди 137 години. Или когато се махат е лошо а когато стоят почти половин век под асфалт е добре? Да наистина, липсата на информираност ще да е най-скандалното.
15
6
 
5
 
! Отговори
РВ преди 4 месеца
На този пък от джоба му излизало да си оправи ходовата част... ами то колите си имат гаранция бе пич. Като изтече гаранцията, нова и така няма да даваш пари за ремонти.