Сигнал: Ще бъде ли заличена първата павирана улица у нас?

Багери премахват паветата навръх празника
22 сеп 2017 21:05, Александър Попов
40

Снимка: читател

Читател от Русе сигнализира, че навръх Деня на Независимостта, в града багери премахват паветата на първата павирана улица в България.

"Тя се намира на улица "Славянска", като автентичната настилка е от базалтови павета и е на 137 години. Улицата е построена през 1880 като паветата са носени от Австрия с кораби по река Дунав. През социализма, преди посещението на Фидел Кастро в града, улицата с паветата е покрита с асфалт за броени часове, без никакво съгласуване с Министерството на култарата и НИНКН. Вчера, на 21 септември, по време на изпълнение на европейски проект, асфалтът беше премахнат като паветата са оказаха напълно запазени под асфалта. Скандалното е, че обществеността не е била запозната преди започването на проекта, че отдолу има автентичния паваж. А най-вероятно и от Община Русе не са знаели какво ще се намери. Днес обаче, на 22 септември, един ден по-късно, багери ударно махат паветата и вече 1/3 от улицата я няма", алармира гражданинът.

"Ул. "Славянска" има изключителна историческа стойност, не само като първата павирана улица в България, но и също като улицата, на която се намират Търговската къща на Канети (Елиас Канети е единствения български носител на Нобелова награда за литература и улицата е описана в книгата му "Спасения език"), редица търговски къщи, банки, бившите посолства на Австро-Унгария и Италия. Перпендикулярно на улицата се намира и резиденцията на Александър Батенберг", допълва нашият читател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Русепавета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
4
 
! Отговори
rst преди 6 години
Това ще е някой заклет пешеходец дето е пуснал опакването.. Само че аз съм "ЗА" всяка една павирана улица да се асфалтира и изглади, защото после всяко минаване по павета създава страшни вибрации и разкъртва цялата ходова част на колата, което после ми излиза през джоба. Аман от жалбаджии в тая държава. Имам чувството, че си нямат друга работа и по цял ден се чудят в коя институция да пуснат оплакване..
11
2
 
4
 
! Отговори
ДО (-_-) преди 6 години
До (-_-)Я, слез от колата си, бе дебелак! Сигурно не можеш вече да си гледаш шкембето от липса на физическа активност!
10
15
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Ще кажеш че тия павета са по ценни от Сфинкса, пирамидите, Ангхор Ват, Мачу Пикчу и Палмира. Ае моля ви се. Те скоро безпилотни коли ще се движат из градовете, а после и дронове ще летят. Така че смело напред.
9
17
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Да си взимате историческите павета и заедно с тях в историята! Тази настилка е абсолютно негодна за съвременни автомобили. За да сте по-автентични карайте каруци с жива тяга.. Деева и тъпаанарите!?
8
4
 
11
 
! Отговори
дсфж преди 6 години
Режат ги на филийки иразни роми и мутри си правят страхотни облицовки за селяндурските къщи. Откъде на къде неква си там община ще им пречи на бизнеса?? Да слагат асфалта, желателно и с повече дзифт. Ох яко , като се разпльока лятото - тамън и нови обувки ще си купуват гражданята. Така де - парите треа се въртят, ланата - да се ядат.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак пък българин да е Канети...
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако общината плати 50 милиона на Боко, паветата ще останат.
5
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махайте тия павета, не са наредени добре, не се поддържат, чупят се коли, дупки яко. Грохот и мръсотия.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ул. "Славянска" има изключителна историческа стойност, не само като първата павирана улица в България, но и също като улицата, на която се намират Търговската къща на Канети (Елиас Канети е единствения български носител на Нобелова награда за литература и улицата е описана в книгата му "Спасения език")"Това не е важно, важното е Асфалт Паша да си вземе процента от новата настилка.
3
3
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
То , държавата е на път да бъде заличена, та какво остава за улица...
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
последният доклад за климатичните промени предупреждава, че асфалтът направо ще се втечнява през деня - задължително да запазят паветата отдолу! - като се оттече асфалтът в реката да не драпат по коларски път
1
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като откраднаха всички павета от софийските улици хората на Бойко Борисов подкараха паветата от Русе.За ГЕРБ нещо няма историческа стойност.За тях историята на България започва с Бойко Методиев Борисов.