За домашна ракия и вино: Търси се грозде за... лични нужди

Пробутват по-евтини сортове за по-скъпи, предупреждават лозари
Обновена: 25 сеп 2017 08:53 | 25 сеп 2017 08:45, Петя Славова
15
За домашна ракия и вино: Търси се грозде за... лични нужди
Снимка: архив, Булфото

Заявки от стотици купувачи на грозде за лични нужди засипват в последните дни старите лозари от Сандански, Катунци, Струмяни, Кресна и Петрич. Купувачи от София, Пловдив, Благоевград, че даже и от Ботевград и Плевен си уговарят по телефона срещи с лозарите и идват да пълнят бидоните си с коли и микробуси направо от лозовите масиви:

"Такъв глад за грозде не помня от много години. Телефонът ми прегря, не спира да звъни. Но имам редовни клиенти, първо за тях ще осигуря грозде, ако остане, ще продавам и на други", каза старият лозар Йордан Халачев от санданското село Катунци.

Заради наплива от купувачи цената на гроздето скочи нагоре в сравнение с миналата година, пише "Монитор". Лани сортовете "Мерло" и "Каберне" се продаваха по 80 стотинки за килограм, а от сорта "Широка мелнишка лоза" - по 60 стотинки за килограм. Сега вече "Каберне" и "Мерло" вървят по левче, а "Широка мелнишка" се изкупува по 80 стотинки.

"Има ли пазар на стоката поминъкът лозарство ще бъде съхранен. През последните години много млади хора започнаха да възстановяват и подменят лозята на бащи и деди, заради добрите изкупни цени в последните две години", твърдят стопани от Сандански. Те, обаче предупреждават да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото не са изключени опити за измама на клиентите: "Често търговците предлагат грозде от "Широка мелнишка лоза", което представят като мерло.

По този начин го продават по-скъпо. Трудно е за обикновените купувачи да открият разликата между двата сорта и те плащат повече за грозде, което е по-евтино", обясняват лозарите.

Междувременно изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев прогнозира, че тази есен ще бъдат прибрани около 200 хил. т грозде. "Ще има достатъчно грозде", каза той. "Количеството наистина е малко по-малко, но качеството му е по-добро. От него ще могат да се произведат към 140 млн. л вино", уточни той.

По думите по-слаба ще бъде реколтата в районите на Русе, Враца, Монтана, като причината е основно сушата и градушките. "В останалите райони най-големи количества и с най-добро качество ще приберат стопаните имащи напояване на площите си. Останалите, чакащи само на дъжд ще имат по-големи проблеми.

При тях гроздето е узряло, но няма маса и стафидира", обясни Коев. Той е категоричен, че тазгодишната реколта ще стигне на българските винпроми. Единственият внос сега е на много малки количества от Румъния на грозде от белите сортове. "Единствено имаме опасения започналите застудяване и валежите да не продължат по-дълго и да намалят захарността на гроздето", каза още Красимир Коев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: винореколтаГроздобер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Хасан преди 6 години
В държавата на мошеници какво да очакваш. начело са първокласни престъпници. Дано доживея да видя всичките в затвора, но едва ли!
11
4
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 7Щом си докарал сметките до тук по добре се откажи от лозето.Явно не разбираш от лозарство като мен.Баща ми от 600кв.м лозе наливаше по 200л вино без голям зор.Ходеше на лозе от дъжд на вятър.
10
3
 
4
 
! Отговори
Potrebitel преди 6 години
Цената на гтоздето от прекупвачите в благоевград и дупница е над левче. Та всеки има интернет пуска обява и вместо да продава на 40ст, го дава на 80 на краен потребител. Така производител и потребител са доволни!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MакеСъгласен съм че ще искарам повече но :Много поздрави ще имаш от декър да искараш над 2 тона. В добра година 1 средно полувин. Виното тук определено не се харчи по 6-7 лева. И дните труд намс да сати 10 а вече 20. Имаш и още разходи. Така че повече от 20-30лв. на ден не можиш си докара. А това е мизерно заплащане !
8
6
 
1
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 7 от декар се докарват мин 2 (примерно 15-20 годишно лозе) тона от които примерно излизат 7-800 кила винце х 7-8лв литъро праи 6400 лв /10 дена прави 640 лв надник те ти друга математика
7
0
 
9
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 3абре вода да ти влезе у обущата е неприятно камо ли па да я пиеш а дебелаци и хипертоници стават мързелите ела да тръчиш цел ден по офцете и да копаш лозе ке те видим къв дебелак ке си по темата немате ли усещане че купувачи бол а мераклий да копат лозе малце
6
1
 
16
 
! Отговори
Capital преди 6 години
Никакво завишено тирсене няма !Ако имаше цената щеше да е лев и ...Та равносметката от 1-н декър мискет лична собственост в Сливен :Обработка - 70 лв.Други разходи без труд - 50 лв.Изкарваме полувин тон продукция и я продаваме на по 40ст. Та от всичко 200-120 накрая оставам с 80лв !!!Дал съм от себеси и приятели 8 човекодена труд. Тоест работя собствената си земя и не мога да искарам по 10лв. на ден !Добре ли е ?
5
2
 
3
 
! Отговори
инж Цветанка Владова преди 6 години
До Дядо Радой ДЯДО СИ А ЛЪЖЕШ ИЛИ В КАЗАРМАТА СА ТЕ ХРАНИЛИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И СИ ГИ НАМРАЗИЛ?! КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ Е НАЙ ДОБРАТА ХРАНА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК И ЗА ЛЕКУВАНЕТО МУ. ЗА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ. НО 2 ЧАСА СЛЕД ЯДЕНЕ- ПИЙТЕ ЧАША ВОДА И ВСИЧКО СИ ОТИВА НА НУЖНОТО ЗА ЗДРАВЕ МЕСТО!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Винопиец СУРОВОТО КИСЕЛО ЗЕЛЕ НИ ПАЗИ ОТ РАК, НАЙ ДОБРАТА САЛАТА, ПИИТЕ И ЗЕЛЕВА ЧОРБА.ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ДОБРОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До маке, ЗАТОВА, КАТО НЕ ПИЕМ НУЖНАТА ВОДА СМЕ ТЛЪСТИ ХИПЕРТОНИЦИ, ИМАМЕ КАМЪНИ В ЧЕРЕН ДРОБ, БЪБРЕЦИ, СТРАДАМЕ ОТ ПОДАГРА, УМИРАМЕ С ОТРЯЗАНИ КРАЙНИЦИ, АКО НЕ УСПЕЕМ ДА СЕ ДОКОПАМЕ ДО ИСУЛТ! ХУБАВО Е ДА СЕ ПИЕ ВИНО НА ТРАПЕЗАТА, НО... ДВА ЧАСА СЛЕД ВСЯКО ЯДЕНЕ- ЧАША ВОДА. вОДАТА СЪСТАВЯ ТОГАВА 95% ОТ СЪСТАВЯ НА КРЪВТА, КОЯТО НОСИ ГОТОВАТА ОБРАБОТЕНА ОТ СТОМАХА ХРАНА ДО ВСЯКА КЛЕТКА, КАТО Я ЗАРЕЖДА С ЕНЕРГИЯ. НЕРАЗНЕСЕНАТА С ВОДА ХРАНА СЕ ТРУПА, ДАВА ВИ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО,
2
3
 
11
 
! Отговори
маке преди 6 години
виното е идеален заместител на водата я лично вода не съм пил от 30-40 годин
1
1
 
26
 
! Отговори
Винопиец преди 6 години
Без вино не става. Зимата като почнат виелиците без вино, кисело зеле и сланинке не става, каквото и да ми говорите.