На прага на зимата: Семейство с 6 деца отново без дом!

Огън погълна за втори път за няма половин година къщата им
Обновена: 26 сеп 2017 07:57 | 26 сеп 2017 07:21, Камелия Цветанова
18
На прага на зимата: Семейство с 6 деца отново без дом!
Снимка: Монитор

Огън погълна за втори път в рамките на няма и половин година къщата на семейството с 6 деца в пловдивското село Ягодово. Многолюдната фамилия на Румен Крушев отново е без дом на прага на зимата, въпреки че след първия пожар всичко им бе възстановено с помощта на дарители, пише в. "Монитор".

Благодарение на усилията на кметовете на община "Родопи" Пламен Спасов и на селото Димитър Дишев, както и на десетки дарители в последните 6 месеца, двуетажната къща бе тотално ремонтирана.

Покривът й бе възстановен, изгорелите дюшемета също, стаите били вече с нови дограми и врати. Много състрадателни хора се включили в ремонта с безплатен труд или дарили строителни материали. В селото бе организиран и благотворителен концерт, както  и бяха поставени кутии за парични дарения в магазини и в кметството. Наред с това кметът на Ягодово с помощта на социалните успя да разкрие дарителска сметка за възстановяването на изгорелия дом на Крушеви, като се отчиташе буквално за всяка похарчена стотинка пред дарителите.

Старата ел. инсталация, заради която възникнал първият пожар, била изцяло подновена. Оставали броени дни до реалното нанасяне на децата и родителите им, когато към 22 часа на 23 септември едно от хлапетата – 6-годишният Коце, видял нещо дими от една от стаите на първия етаж.

Именно там били струпани много от даренията на хората – покъщнина, одеяла, дюшеци, топли зимни дрехи за децата, както и част от строителните материали, които останали след ремонта. Имало плоскости "кнауф", както и много други вещи, които също изгорели. От 112 пратили два екипа огнеборци, които успели да загасят навреме пламъците, така че да не погълнат цялата къща. Въпреки това пораженията били факт.

Домът на семейството отново не ставал за обитаване. Огнеборците на място преценили, че пожарът е възникнал от късо съединение в ел. инсталацията. Това е и основната версия за повторния пожар, но тъй като обаче инсталацията била съвсем нова, подозренията паднали върху нелегално прекаран кабел към бойлера. Къщата все още не била включена към ел. захранване, тъй като в нея майстор извършвал довършителни работи и бащата Румен Крушев бил предупреден за това. Във възстановения дом още не били монтирани ключове за лампите и контакти, поради което Крушеви били предупредени, че трябва да изтърпят още няколко дни до включването на къщата им към електрическата мрежа.

"Кошмарът се повтаря. Точно се бяхме зарадвали, че семейството ще има топъл и уютен дом през зимата и всичко трябва да започне отначало. Много ми е жал за децата. Мънинки са още повечето. Не знам обаче дали аз вече ще имам сили да организирам дарителска кампания", казва кметът на селото. Той припомни, че докато е траел ремонтът, от община "Родопи" са финансирали доставянето на два фургона, в които да живеят Румен, жена му Мария и шестте им деца. Три от тях всъщност живеят постоянно в социални домове в Пловдив, но след като видели, че ремонтът на къщата им върви и става хубаво, отказвали да се връщат в институциите.

Във фаталната съботна вечер децата били сами. По-големите от тях се приготвяли да ходят на събор в съседното село Крумово, когато малкият Коце видял дима от стаята на първия етаж. Бащата и майката били на гости някъде и ги оставили сами във фургоните в двора край къщата.

Първият пожар погълна къщата на многолюдното семейство навръх Великден тази година. Причината отново била ел. инсталацията, но тогава тя пламнала поради това, че не е била подновявана от години. В същата нощ валял дъжд и най-вероятно е станала утечка, довела до първите пламъци. В 6,40 на 17 април т.г. едно от по-малките деца се събудило от задушлив дим, но успяло да стане и да изтича при родителите си. Така спасило и себе си, и братчетата и сестричетата си от ужасна смърт. Стаята му вече горяла, а при вида на пламъците Румен събудил 3-годишната Цветелина и 8-годишната й кака Марина. Грабнал ги и ги изкарал на улицата. Пожарът погълнал абсолютно цялата покъщнина на бедното семейство, както и дрехите им, играчките на децата, учебниците на по-големите. Румен и жена му останали без нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
10
 
! Отговори
Децата са МЪНИНКИ, преди 6 години
но вече знаят, че татко и мама си правят каквото щат, например, прекарват незаконно кабел да крадат електричество.Децата вече знаят още две неща. Няма да останат на улицата, защото работещите будали ще осигурят издръжката им в социален дом. Знаят и това , че будалите се чувстват задължени да им ремонтират дома и да им подарят всичко, което им е нужно.Но в материала не е казано дали мама и татко имат поне един работен ден и дали някога са платили поне 1 лев данъци. Шест деца обаче са направили!
12
0
 
4
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 6 години
Инсталации не горят защото са стари,а защото са неправилно свързани...плюс..минус...земя...усуквания без изолация...хората са измислили клеми изолиращи материали.....прости правила,които ако се съблюдават няма да има проблеми мн дълго време...
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква помощ за тези. Само смучат от държавата.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във фаталната съботна вечер децата били сами. По-големите от тях се приготвяли да ходят на събор в съседното село................Бащата и майката били на гости някъде и ги оставили сами......................шестте им деца. Три от тях всъщност живеят постоянно в социални домове................... и в 22 часа децата тръгват сами на събор в СЪСЕДНО село .....??????????????????
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво бе, направили 6 деца, три от които са по домове, оставят ги сами и ходят по гости, а хората им събират пари и им правят ремонт....
8
0
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Да се сезират компетентните органи и да се установи дали става дума за кражба на ток. Защото тоз се включил, оня се включил нелегално и накрая виждате какви са сметките и цената на тока.
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавайте да им събирате пари и да им строите къщи, а те защо да пазят- да не са се изгърбили от работа за тези придобивки?? Аз работя на 2 места и пак не мога да събера пари за елементарен ремонт вкъщи, но не се оплаквам и не се размножавам като....и не съм си оставил децата по домове.
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може в къща изключена от ел. мрежата да стане късо съединение... За следващия ремонт да си изкарат пари сами, тогава ще пазят повече.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огнеборците на място преценили, че пожарът е възникнал от късо съединение в ел. инсталацията. Това е и основната версия за повторния пожар, но тъй като обаче инсталацията била съвсем нова, подозренията паднали върху нелегално прекаран кабел към бойлера.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не да критикувам, но уж още се работело в къщата а късо съединение, не е ли бил спрян тока след като се е работело по инсталацията.И тях не ги ли пратиха при роднини явно докато им ремонтироха къщата с чужди пари , нямаше да е зле да ги бяха ограмотили малко, къде да пипат и къде не .
3
2
 
10
 
! Отговори
LOL преди 6 години
На прага на зимата: Семейство с 6 сеца отново без дом!nemerete greshkata, panelni talasumi
2
6
 
27
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Днес бг, Камче, до късно ли пихте - очичките ви се затварят, гледам. Вземете 6 - те Сеца да оправите на Деца, че ми е мъка да ви гледам усилията да се правите на журналисти!Едно време, във времена на соца, за една грешна буква - уволнение.Но тогава бяга гадни времена - нямахме евроатлантически ценности.
1
5
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
България изпрати 3 000 000 $ безвъзмездна помощ на Сирия....тези ще се оправят сами!Не са бежанци...па и зимата ще е мека!