1,5 млрд. остават за безплатно саниране. А догодина?

С тези пари ще бъдат обновени още около 700 блока
27 сеп 2017 08:37, Петя Славова
24
1,5 млрд. остават за безплатно саниране. А догодина?
Снимка: архив, Булфото

Над 1,5 млрд. лв. най-вероятно ще останат догодина за изпълнение на недовършените проекти по националната програма за саниране, а през 2019 г. евентуално ще се иска ново финансиране от държавния бюджет за програмата, коментира министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

"През 2018 г. и 2019 г. трудно ще приключим със сградите, които понастоящем са одобрени с договор с Българската банка за развитие, с ресурса, който имаме", каза той.

"Следващата година предстои изпълнението на поне още 700 сгради, а в момента се обновяват 606 блока, пресметна министърът.

"Разписахме и внесохме в парламента нови правила за Националната програма за енергийна ефективност. Очакваме дебати по програмата. Негативизмът към нея, който се насади по политически и други причини, не ни дава оптимизъм да кажа точно каква ще е сумата в бюджета за 2018 г.", коментира Нанков.

Той припомни, че се дебатира по това занапред програмата да стане със съфинансиране от страна на участниците в нея, пише "Монитор".

По думите му работната група по промените в програмата е подготвила подобрения в методическите указания на процеса и координацията на изпълнението на проектите, в областта на контрола и за мониторинг на процеса от МРРБ и компетентните институции. Подготвени са предложения за диверсифициране на референтните цени по дейности, което по думите на министъра е справедлив модел, защото с настоящите цени трудно биха могли да бъдат обхванати сгради с конструктивни проблеми.

Идеята за връщане към първоначалния модел финансиране на санирането през предишния програмен период по ОП "Регионално развитие" бе лансирана още при предишни екипи на строителното министерство. Целта е по този начин държавни субсидии, макар и в по-малък размер, да достигнат до повече българските граждани, обитаващи жилищни кооперации, имащи нужда от енергийно обновяване.

У нас първите проекти за субсидирано саниране на жилищни блокове бяха финансирани по демонстрационен проект на ПРООН. Тогава примерната сметка за обновяване излизаше около 105 лв. за квадрат РЗП на кооперацията, като към 54 кинта на единица площ бе отпусканата дотация.

Впоследствие по старата ОПРР субсидията бе вдигната от 50% на 75%, а след това и на 100 на сто. Скоро след това тръгна и държавната програма за саниране на панелките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНЧО МИЛЕВ преди 6 години
ПОРЕДНИЯ ОБИР НА НАШАТА ПАРТИЯ ЛЮБИМА .Г.. рабят Е.. лементарноР.. епубликаБ.. ългарияСАМО ДА СПОДЕЛЯ , ЧЕ В МОМЕНТА. ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ И, ЗА ДА НЯМА СТАЧКИ, И ДА НЕ ГИ ИЗЛАГАМЕ , ОБЕЩАВАТ МИЛО И ДРАГО ,ДАВАТ И ОБЕЩАВАТ . И НЯМА на КЪДЕ ЗАТОВА УДРЯТ БИЗНЕСА ЧЕ СА ПО- МАЛОБРОЙНИ. АКО ИМ ПОВЯРВА МЕ ЧЕ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ, СМЕ / ,,ПРОСТИ,, / В МНОГО ГОЛЯМА ЗАБЛУДА ..ПРЕД ПАРЛАМЕНТА , НЕ ЧАКАЙТЕ........ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ. НЕВОЛЯТА НЯМА , ДА ДОЙДЕ .ПРЕД ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И НЯМА ОТ КЪДЕ . ЗА ДА СЕ ,,КРАДЕ,, ПО НОВА ПРОГРАМА.ТОЕСТ НЯМА БЮДЖЕТЕН,, ИЗЛИШАК ,, НИ
22
0
 
5
 
! Отговори
саниране преди 6 години
На зъб с гангрена коронна слагат. Това е санирането. Процедури се подминават на практика, качеството е никакво, само на външен вид се докарва. Ужас направо. Хич не завиждайте на санираните. Завиждайте на тия които присвоиха усвоиха парите.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ 100 АЕЦ-а да построят, цената на тока няма да падне. Свиквай!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До белевСпоко! Външната облицовка няма да надживее старите блокове.Да не мислиш, че "санирането" ще е с по- дълъг срок на годност? Дават 5 години гаранция, след това повечето блокчета ще заприличат на разопакован бонбон.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойковия комунизъм ми идва в повече ! Частната собственост на няколко десетки българи , опаковани с златни пари на милиони други ! ***.о.тизъм по ГЕРБЕРСКИ !
18
2
 
5
 
! Отговори
белев преди 6 години
До колкото зная панелните имат срок на годност. Доколкото си спомням мисля е беше някъде около 50 год.Такива панели има изградени само в България и Дрезден, Там ги махнаха, а у нас. Чакаме да се срути някой ли.....
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
милиарди за хиляда блока.... с тези пари ако бяхме направили един АЕЦ можеше да пуснат цената на тока да е по-евтина за всички, а не за стари панелки да се дават пари.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Догодина ще има нов милиард за саниране!Какво се правите на луди и пишете такива заглавия?
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто започнах да санират блока, комшийката тръгна с цяла педя по висока цепка на полата.Факт! Вчера като я запретнал вятъра! как няма да падне някой от скелята!?
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво се случва с вече регистрираните сдружения.Нито саниран блок,нито развалено сдружение.И нали знаете,че този ортаклък се разваля само по търговския закон с всички екстри,произтичащи от това.Веселбата тепърва предстои за санираните каракуди.
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не можете да боядисате това, което комунистите построиха.И още не можете да го окрадете до край.
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ могат да откраднат и това, което не се краде.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, мен да санират и повече не ме интересува! Е, хубаво е целият булевард да грейне, но както върви, когато последните ги оцветят, първите санирани вече ще са хванали мухъл и трябва да предприемат нова програма.
10
4
 
29
 
! Отговори
Малкия Скромен Иван преди 6 години
Мой братовчед е технически ръководител на такъв обект и ми каза че работата е на стйност 520000 лв а договорът им е за 850000 лв. Разликата е в гърбаджиите още преди подписване на договора.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ще ги гласуват парите и ОП, които предизборно врещяха ще подкрепят не 1, ами още 5-6 милиарда! Иначе става много лошо за обществото. На едните има, на другите няма и започва свада. Някой пренебрегнат ще го хване яд и ще надраска санирания блок.Ужаст!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им трябват всичките! Практиката показва, че 30% са съвсем, съвсем достатъчни! Но проблема не е БСП, които са за санирането, а Обеднели патриоти.Симеонов драстично се е изказвал против в негов стил - ,,Ще ми ходят разни *** из партамента...''.! Най много е против, защото така Герб прибира пари и електорат, а все някой ден ще се ходи на избори и те патриотите ще станат поредните излишъци!
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поне половината от тези пари са откраднати.
6
3
 
32
 
! Отговори
Малкия Скромен Иван преди 6 години
а вече санираните блокове започнаха да се разпадат
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който ял - ял, това е истината за санирането. Тези, които ги лъгаха да събират подписи и да пускат молби за даниране през цялата 2016 и 2017 сега ще чакат Михаля. И накрая след като се окаже , че трябва да доплащат, 20-30% те сами ще се откажат
4
4
 
29
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Провителството не разбра че безплатен обед няма.Тези пари ще ни излезнат през носа.Това е огромна несправедливост.Тази практика трябва незабавно да се промени.Парите могатда се вложат в нещо смислено , което да носи пари.При капитализма парите носят пари , а не боядисват жил. блокове.