Момчиловци подвиква: Ни Хао! Киселото ни мляко подлуди китайците

Селото бе домакин на китайския "Сървайвър" - седмина в българско семейство
27 сеп 2017 14:45, Елка Василева
13

Снимка: Facebook

В родопското село Момчиловци млади и стари учат… китайски. Но не защото ще посещават източната страна – Поднебесната империя сама идва при тях. Заради тайната на дълголетието, която се крие и в местното кисело мляко.

"Трудно е, трябва ти много упорство, за да не се откажеш", казва пенсионерката Цвета Радкова, която на 66-години отново ходи на училище в село Момчиловци. Но дъщеря ѝ Веселина, която е довела и 9-годишното си момиченце, вече владее цели изречения на китайски език и с това окуражава съучениците си, пише АФП в репортаж от родопското село, цитиран от Дойче веле.

Загадки, чудеса и дълголетие

Малцина европейци, а дори и не всички българи, са чували за Момчиловци – селото, сгушено нависоко в склоновете на Родопите близо до границата с Гърция. В Китай обаче Момчиловци се е превърнало в нарицателно за загадки, чудеса и дълголетие. На негово име дори е наречена напитка от кисело мляко, която направо подлудява китайските потребители.

Това лято Момчиловци прие стотици гости от Китай, които участваха в третия китайско-български "Фестивал на киселото мляко". Навред се виждат табелки на китайски, които насочват гостите към залата за лекции, посветени на чудотворното влияние на киселото мляко върху здравето - или пък към дегустации на кисело мляко и сирене.

Деца тичат наоколо, подвикват "Ни Хао" ("здравейте" на китайски) и разпространяват фестивални брошури и карти на селото на български, китайски и английски език. На втория ден от фестивала се провежда конкурс за красота. Избрана е новата "Царица на киселото мляко", която ще украси опаковката на продукта "Момчиловци".

"Всеки китаец знае две неща за България - кисело мляко и рози", обяснява Лин Лин от Шанхай, един от гостите.

Хората от Момчиловци са свикнали с китайските гости, откакто през 2009 г. китайската фирма "Bright Dairy" за пръв път достави в Китай бактериите, открити в местното кисело мляко. С помощта на тези бактерии фирмата разработи за китайските потребители напитка от кисело мляко. Тя се консумира със сламка, не е така гъста и действа освежаващо. Не е забравен и произходът на напитката, която е кръстена "Момчиловци", а на етикета се вижда българска девойка в народна носия.

Шампион по продажби

В Китай този момчиловски айрян е известен със съкратеното име "Мосилян" и е шампион по продажби в този процъфтяващ сектор. Напитката се продава в повечето супермаркети, а реклами за нея са обичайна гледка по автобусните спирки и по телевизията. Популярността ѝ особено нарасна след скандала със замърсеното мляко на прах в Китай, който накара много потребители да се ориентират към марки, които се смятат за международни или традиционни и следователно – за по-безопасни.

Под мотото "Чудотворната тайна на селото, където хората живеят дълъг живот - Момчиловци", през миналата година продажбите са достигнали 765 милиона евро, съобщи говорител на фирмата пред Франс прес.

"Момчиловци е известно като "село на дълголетниците" - поради големия брой столетници, живеещи тук", заяви говорител на фирмата в рамките на фестивала.

И наистина - поне трима души от курса по китайски, в който са се записали 40 местни жители, твърдят, че техни роднини са живели повече от 100 години.

"Нашето проучване показа, че една от тайните на дълголетието е местното кисело мляко", казва фирменият говорител.

Млякото води и туристи

В Момчиловци живеят около 1000 души, а годишно в селото идват около 1000 китайски туристи при общ брой на гостите от около 5000-6000, обяснява кметицата Сийка Суркова.

"Броят им нараства всяка година и това е нормално, като се има предвид огромната рекламна кампания за киселото мляко в Китай, от която ние печелим", добави тя.

През 2014 г. Момчиловци става домакин на китайския „Сървайвър“, в който седем китайци, въоръжени само с китайско-български речник, трябваше да се оправят в едно българско семейство.

Но през миналата година в България са дошли едва 18 500 китайски туристи, като по този показател страната сериозно изостава от европейската тенденция към привличане на китайски туристи. За преки полети между двете страни засега само може да се мечтае, обясняват запознатите. Гостите на Момчиловци от Китай трябва да летят до Европа и оттам да вземат вътрешен полет за София или Пловдив. А накрая ги чакат още няколко часа по път с много завои, за да стигнат до селото. Но пък си заслужава.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Продължение. Литър мляко се изкупува от Производителите, да не цитирам кои, по-евтино от половин литър минерална вода, да която разхода е само пластмасовата бутилка и електоенергията, както и заплатата на работниците, разпределена върху десетки хиляди бутилки месечно.За сравнетие, в Германия, Бавария , само със 7 крави даващи мляко и собствена земя за пасища и фураж, 4 членно семейство има доста приличен стандарт на живот, макар че сградите са на по 150-200 години, и в селото, но поддържани.
10
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До каубой Приятелю, напълно те поддържам, в мнението ти! По време на " черния социализъм" , във всяко село имаше кравеферма, а в млекозавода на града ни само за ден влизаха 250 тона /двеста и петдесет/ краве, козе, овче и биволско мляко.А по магазините бе оскъдица. Сега крави няма, в село по 2-3 на частно или по най-много 10 на някой частник, и то-рядко, а пълно с кисело и прясно мляко по рафтовете. А, да. Едно време сухото мляко даваха само на малките теленца, а сега ние сме теленцата.
9
1
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Собственикът на ''мероне'' например,всеки ден внася мляко с цистерни от Германия и Австрия.Предполагам,че има и други фирми,които го правят.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с кравите сигурно е вярно.
Прилича ми малко на това със самолетите в Турция. Турция произвеждали самолети, като ги попитат "Къде са ви заводите за самолети?", ами то заводи няма. Е как така?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е слаб търговец. Вода гази жаден ходи. Както казват евреите "Ние от пустинята правим градина, вие от градината правите пустиня".
6
0
 
9
 
! Отговори
Киро куфражиста преди 3 години
Бях в Китай преди 2 години. Пътувах из доста места и бях очуден от бранда на Момчиловци. Навсякъде имаше реклами, в метро, автобуси, а пък аз се чудех каква е тази марка при положение, че в България не е позната. Да закваска няма, нито пък е кой знае какво. Но всичко е маркетинг, пък и за китаеца вкуса е уникален като се има впредвид, че храната им не е много добра.
Ако го бяхме научили това да го направим сега щеше да изнсасяме, вместо това гледаме отстрани и цъкаме като четем приходи 1млрд
5
7
 
14
 
! Отговори
aidede преди 3 години
То и в Япония уж бяхме известни с киселото мляко и като отидох и никой нищо не е чувал за него и никъде не се продава.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хубавото ни кисело мляко не съм го виждал от много години но си спомням какво е
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости!В китайския град Янтай си купих българско кисело мляко Момчиловци.Малка кофичка за 1,50$.Няма нищо общо с кисело мляко.По късно го пробвах да го ползвам за подкваска,нищо не става.Защото няма ,,Bacilus bulgaricus''.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен със съдържанието, напоследък (месеци наред) започвате да приличате на жълтини и със заглавията си...
1
6
 
36
 
! Отговори
али преди 3 години
Очаквайте скоро менте кисело мляко - Made in CHINA :) . И още след някоя друга година ние ще почваме да внасяме кисело мляко от там.