30 години по-късно: Русе продължава да иска чист въздух

Градът и днес продължава да осъмва с неприятни миризми
28 сеп 2017 09:00,
13

Русе върна лентата на времето 30 години назад и си спомни първата екодемонстрация за чист въздух. Зад събитията от 1987 год., поставили началото на новото гражданско общество в България, стоят шест смели жени.

Те публично заявяват протеста си срещу хлорните обгазявания на града и стават емблема на екологичното движение у нас. Точно затова те отново са на шествие за чист въздух, пише Bulgaria ON AIR. Този път заради новите проблеми на Русе.

Чашата на търпението преляла на 23 септември 1987-ма, когато се връчвали пионерските връзки на децата, а те запушили с тях устата си. В деня на протеста, организаран тайно по телефоните, на площада било пълно с полиция. Това обаче не спряло хората.

Вследствие на демонстрациите румънският завод е затворен. Но 30 години по-късно историята сякаш се повтаря.

Русе отново осъмва с неприятни миризми. Отново няма апаратура, която да даде точни данни какво има във въздуха. Хората, преживели като малки хлорния кошмар, не искат децата им да го повтарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Русенски Хлорид RsCl преди 6 години
Сутрин около 10 часа я усещам същата миризма на хлор като едно време. Макар и не толкова силна като тогава. Гледам завода в Румъния е в руини. Незнам от къде идва. Мене лично най-ме тровят три фактора в града: дизеловите коли, пушачите пред всеки магазин и офис и въглищтната миризма зимата.
12
1
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До чоекаПроблема не е Монтюпе само! А Лубрика? Като минаваш по международното посока Дунав мост, направо припадаш. Без значение дали си пеша или с кола. Даже филтрите не спират тази смрад! Но там проверка няма, явно имат нещо общо с ГЕРБ. А зимата като започнат да се топлят на мазут и въглища братята? Той градът ни е целия в трапове и окопи вие искате въздуха да замервали. Те спукана тръба не могат да оправят искате с големи фирми да излязат на глава. Градът ни е като държавата - пълна разруха
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление трябва да призная, че в родния ми град почти нищо не е останало от аристократичния и буржоазен дух, освен архитектурата по центъра. Покрай обгазяванията от 80-те и 90-те, половината население се изнесе в други български градове, след това по икономически причини маса народ отиде в София и в чужбина. "Новите русенци" на тяхно място са амуджи от Разград, Силистра и близките села, които усилено превръщат града в гето.
10
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Да потърсят съдействие от компетентния служител в Русе свещеник Дирайр Хадавян както и от архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
9
2
 
11
 
! Отговори
Очевидец преди 6 години
От Русе съм. Спомням си ежедневните обгазявания от Румъния. Тровиха ни. С хлор. Хитлер е тровил лагеристите с хлор-пикрин, а нас - с нещо подобно. Бях дете тогава. Не знам какво толкова му бяхме омразни на др. Тодор Живков, но никой не си мредна пръста за града ни. Листата на дърветата ставаха тютинево-кафеви още през юли - изсъхваха и падаха. Навсякъде имаше мъртви птици - гълъби и врабчета. От хлора. Дори Дунав победи ЦСКА в една хлорна мъгла на над стадиона. Беше смрад и мракобесие.
8
1
 
6
 
! Отговори
Деян преди 6 години
До русенецОт Русе съм, но от 20 години не живея в града си, а ми се иска наистина. Странно е да чуеш от устата на русенец, един от най-бунтовническите градове на България, в същото време един от най-аристократичните градове (малката Виена), че "няма държава" и "няма протести".
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чоекаЧо'еко, чети преди да пишеш, ако нещо не ти е ясно търси още информация. Сега въздуха се трови от завод на М о нтюпе, който е на територията на Русе, България!
6
9
 
9
 
! Отговори
чоека преди 6 години
Осъдете ги тези Гюргево в Страсбург е или си дишайте, колко си искате. Правителството защо спи и не повдигне въпроса пред румънските бастуни. Седът и се вайкат 30-40 години, да наемат ИДИЛ да 'ликвидират' завода. Да пишат до въздесъщата ООН. Спрете Дунава в знак на протест. Писнало ми е да гледам един и същ репортаж през няколко месеца.
5
5
 
8
 
! Отговори
Реалистът 2 преди 6 години
... Та нашите "НАТОВСКИ ПРИЯТЕЛИ" разгониха флората и фауната на целия Балкански полуостров с ... "ПРИЯТЕЛСКИТЕ БОМБИ" С УРАН преди 20 години за 100 години напред ... и нашите "блюдолизци" и продажници НЕ казаха една дума ... Дори ги подкрепяха ! А някои от "ПРИЯТЕЛСКИТЕ БОМБИ" паднаха и в България .... !!! Вие искате за Русе да им пука ..... Няма как ! :( ........ ГЛАС В ПУСТИНЯ ще да е това :( ...........
4
2
 
13
 
! Отговори
Реалистът преди 6 години
... И какво си мислите , че ще направят тия смешници и "кукли на конци" , които ни се водят ... УПРАВНИЦИ ... в това подобие на "Държава" ?!?! ... Отговора е болезнен , но е само един - АБСОЛЮТНО НИЩО ! НЯМА ДА СИ МРЪДНАТ ПРЪСТА ДОРИ ! Чисто и просто , защото НЕ ИМ ПУКА ! ... Интересува ги единствено - "УСВОЯВАНЕ" НА ЕВРО СРЕДСТВА ПО СОБСТВЕНИТЕ СИ СМЕТКИ И "ЦУНКАНЕ" НА БЕЛИ "ЕВРОГ _ ЙСКИ" ЗАДНИ ЧАСТИ ЗА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИЧКИ ... ! Какво искате от общество , ръководено от ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ ?!?
3
0
 
21
 
! Отговори
474 преди 6 години
Разликата е само в това, че преди ги тровеха чужди заводи, а сега - наши. Голяма промяна стана с "демокрацията", няма що!
2
1
 
16
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Аз като ви казвам ,че комунизма не си е отивал, децата на тогавашните ни управляват и сега даже е по зле. Тогава поне се увеличаваше населението, сега ни унищожават! Напревете филм Дишай , 30 години по-късно!
1
0
 
29
 
! Отговори
русенец преди 6 години
Положението сега е даже по-зле от това което беше през 87г. Сега зимно време в града не се диша от пушек от дърва и въглища. Но вече няма и държава, т.е. няма на кого да кажеш за проблема, няма и протести.