6% годишно е ръстът на туризма у нас за последните 5 г.

Министерство на туризма: Зад нас са: Турция, Италия и Франция
28 сеп 2017 21:33, Анисия Иванова
5
6% годишно е ръстът на туризма у нас за последните 5 г.
Архив: Булфото

6% годишно е средният ръст на туризма в България през последните пет години, заяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов при откриването на 10-ия юбилеен Черноморски туристически форум във Варна. Данните са на Световния туристически барометър. 

"За сравнение средният ръст за Европейския съюз е 4.3%. Ние сме и над средния ръст за света, оставаме зад нас страни като Турция, Италия и Франция", добави Теофилов.

За периода 2012 – 2016 година Гърция расте с 12.4% средно на година, Румъния – 10.6%, Хърватска - 7.4%, Испания - 7.1%. Зад нас са Полша, Италия, Франция и Турция. Данните показват, че сме над средното ниво и има потенциал за растеж, смята зам.-министърът.

"Създаването на туристически продукти, които целогодишно водят до заетост на хотелските стаи, е нещо, към което трябва да се стремим", посочи той.

Над 11% е ръстът на приходите в туризма за периода от януари до юли тази година.

Теофилов отбеляза, че според статистическите данни на национално ниво за периода януари – юли 2017 година общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е 4.92 млн., като това е ръст от 7.2% спрямо същия период на 2016 година. Ръстът на приходите за периода пък е над 11 на сто.

"Ако говорим за Варна – броят настаняване на чуждестранни гости в помещения с десет легла и повече е около 450 000, което представлява ръст от 1.5% спрямо същия период на миналата година. Ако говорим за приходи, ръстът е 11.8% и тезата, която тук се утвърди, че туристът харчи повече, се потвърждава от статистическите данни, с които разполагаме", добави зам.-министърът на туризма.

Зам.-кметът на община Варна Коста Базитов пък съобщи, че до средата на август приходите от туристическа такса в бюджета на общината са 3.6 милиона лева при заложени 4 милиона лева.

Той прогнозира, че приходите от туристически данък ще надхвърлят заложената в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА И мигрантите и транзитно преминаващите ли включвате?Морето през соца беше един прозорец към света,а сега няма вече!
2
0
 
2
 
! Отговори
стъкмистика преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААНищо подобно!първите години туристите спестяваха парите си!сега всичко е на двойни цени и затова поръчват БИРА ЗА ДВАМА!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСНАЦИТЕ БЯХА ОКУПИРАЛИ СЛЪНЧЕВ БРЯГ ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ!!!!ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ НА РУСНАЦИТЕ ДА ПОСЕЩАВАТ СЛЪНЧЕВ БРЯГ!!!ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ И КАРУЧКИТЕ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ!!!------------ХОДЕТЕ КЪДЕТО ЩЕТЕ НА МОРЕ !!!!!ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ ДО 20-ТИ СЛЪНЧЕВ БРЯГ СИ Е САМО ЗА МЕНЕ :D