Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола

Жена почина след забавено лечение в две столични болници
Обновена: 28 сеп 2017 16:40 | 28 сеп 2017 10:30, Петя Славова
243
Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола
Снимка: Reuters

Пореден случай на преждевременна смърт след съмнение за забавено лечение. Този път става въпрос за 67-годишна жена, която починала от сепсис, след като е била прегледана в "Пирогов" и насочена към ВМА.

За случая разказаха децата на жената. Синът й е лекар по спешна медицина в САЩ и твърди, че е правил многобройни опити да говори със свои колеги, докато са я преглеждали, но безуспешно.

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Няколко дни преди това се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана по-рано с дискова херния. Във въпросния ден изпитва и болки в крайниците, разказва дъщеря й.

Трудноподвижна, леко неадекватна, диша тежко. "Лекарката й вдигна ръцете и краката, попита я дали ги чувства и тя отговори положително. Премери й кръвното, което бе много ниско и ни каза да вземем кола или айран за да й се вдигне кръвното".

През това време дъщерята Юлия говори по телефона с брат си Людмил, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага, че става въпрос за сепсис или кръвно отравяне.

"Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле", коментира той пред Нова тв.

Людмил искал да говори с лекаря, но той отказал. По думите му, в момента, в който майка му постъпила в "Пирогов" е трябвало да влезе в шокова зала. Затова пък от болничното заведение категорично отказали да я приемат. Попитали се взаимно каква диагноза да пишат преди да я изпратят и те написали диагноза: болки в кръста.

Близките на Петя я завеждат във ВМА. "Там ни посрещнаха ядосани, че от "Пирогов" препращат пациенти.  Преди нас имаше и други върнати от там". Във ВМА стоят 3 часа.

"Правиха й снимки на бял дроб, което е абсолютно ненужно. Бях отчаян", отбелязва сина й и допълва, че неврологът изобщо не знаел за какво става на въпрос.

Людмил написал, че майка му е в септичен шок и че трябва да бъде поставена на антибиотик. Това, което написал разгневило българските лекари и по думите на Людмил, те му казали, че "това, което е написал може да си го... и тук нещата не стават така!".

Петя била приета в 3 часа през нощта в интензивното и тогава дъщеря й я вижда за последен път жива. На другия ден докторът, който е на смяна в това интензивно отделение, й обяснил, че това е септичен шок. Веднага почнали да правят каквото е необходимо и я сложили на антибиотик, но жената починала.

Синът е категоричен, че са взети мерки, когато вече е било твърде късно. Людмил е убеден, че майка му е можела да бъде спасена само, ако е била приета в "Пирогов" веднага. Всяко следващо закъснение е довело до фаталния резултат. От "Пирогов" обясняват, че нямат дежурен невролог и затова препарщат пациенти.

"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, тези лекари не само, че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред  съд", категоричен е синът.

От ВМА започват незабавна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
52
 
6
 
! Отговори
Рускиня преди 6 години
Аз пък задам друг въпрос към сина на починалота. Изучил в РБ след което бил камшика като оставил близките си тук. И още има наглостта да дава акъл по телефона. Да се останал в РБ и да работил тук.
201
5
 
25
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Дойде време лекарите да бъдат на изпити на няколко години и неспособните - аут!
200
2
 
25
 
! Отговори
Обобщение преди 6 години
Затъпяването и арогантността се увеличиха в геометрична прогресия. А отделно търгашите са като маймунски клон на хората.
199
2
 
24
 
! Отговори
Защо, защо? преди 6 години
Защо лекарите ни нямат и поне малко респект към колега и не се вслушат??? Нали всички работят в името на здравето на пациента и те самите ще бъдат пациенти?? Защо се държат ненормално??
198
3
 
35
 
! Отговори
Я преди 6 години
Няма нужда от дежурен невролог - септичният шок НЕ е неврологична диагноза, пълни глупости говорят. ВСЕКИ един лекар, и дори медицинска сестра ТРЯБВА да могат да разпознават това състояние, което е СПЕШНО. Не само НЕ са лекари, но не са и Хора. Дежурните "лекари" в Пирогов - ВЪН от това Лечебно заведение. Задължително е и съдебно производство по случая.
197
0
 
21
 
! Отговори
ВАЖНОТО Е ТУК ДА преди 6 години
СЕГА Е ВАЖНО ДА СЛУЧИШ НА ЛЕКАР, НЕЗАВИСИМО В КОЙ ГРАД, СЕЛО ИЛИ БОЛНИЦА СЕ НАМИРАШ. АКО Е СЪВЕСТЕН ЩЕ СИ СВЪРШИ РАБОТА И ЩЕ СЕ ОПРАВИШ ТИ САМИЯ ИЛИ ТВОИТЕ БЛИЗКИ, НО АКО СЛУЧИШ НА ТЪРГАШ, ДОРИ И ЕРУДИТ, СПЕЦИАЛИСТ ДА Е ЩЕ ТИ РАЗКАЖЕ ИГРАТА, НЕ ДАЙ СИ МОЖЕ И ДА ТЕ ЗАГРОБИ САМО И САМО ЗА ЕДИНИЯ КЕЛЕПИР!!! ЖАЛКОТО Е, ЧЕ ОСТАНАХА МАЛКО ХОРА СРЕД ЛЕКАРИТЕ
196
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинската дейнст приключи,изврати се.Младите лекари станаха изключително комерсиално насочени до меркаптилност.Ще стане,като в Европа-лекарите разчитат само на апаратурата.Работят по протокол.Нямат собствено мислене и не могат сами да вземат решение,каму ли да поемат отговорнст.За да тръгнат нещата,трябва да се отдели бизнеса/сегашната медицина-печалбарството/ от истинската медицина.
195
3
 
30
 
! Отговори
До 126 преди 6 години
Не е вярно това! Две седмици участъковата лекарка ме набеждаваше за симулант, за да не ходя на училище и дори не ми преслуша гърдите. След тези две седмици, в които съм си ходила на училище с вирусна бронхопневмония ме приеха полуумряла с миокардит. Един месец ме лекуваха и останах с увреждане на сърцето, освен това ме блъскаха с пеницилин и оглушах. Познай дали тази от 4та поликлиника понесе някаква отговорност?
194
6
 
27
 
! Отговори
Има и други преди 6 години
Недейте така всички под общ знаменател, хора! Четирима различни лекари са спасявали досега живота на членове на моето семейство- живота, не просто здравето! Един със спешна животоспасяваща операция, друг със спешна интервенция, трети с точна диагноза, един с бърза реакция при инцидент... Ръцете им бих целувала, докато са живи! И никой нищо не е поискал!
193
2
 
6
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До SILANCE Та,след три дни и това чудо ще мине,защото бодрата смяна е по местата си във всички области на пост ?- ЦоЦиалисзмо- комунистическия живот. Преди бяха на всеки километър,т. е. с животокрепящо разреждане. Сега се връщат от чужбина,долазили до диплома,която не им върши работа там. Но тук джурналята крякат,че се върнали работещите... М-м-, какво ли се задава?
192
0
 
6
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До АнонименСъгласна съм! Системата за гласуване е блокирана и с право - 25 гласа одобрение /без моя/ и нито един неодобрение. Ха-ха-ха! Стъкмистанчовски джурналя ...
191
1
 
13
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До АнонименИскам да се присъединя,но са блокирали гласуването. И с право! Нали преди години и теА в парламента си гласуваха да си размахват титлите,въпреки че нямат право на тях,ако 5 години не са практикуварли. А доста от тях направо са станали чиновници ...
190
1
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Комунистът ... смяна.
189
0
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Комунистът Сталинчо също не е отварял границите - стоиш в клетката и се мъчиш да оцелееш. Ако ти дадат /не да ти платят,защото т. нар. партия правеше подавки, колкото ѝ се иска само/ нЕк'ви пари -добре,ако не - мълчиш,нали поне си жив ... Бодрата смяна на сталинчовите възпитаници не ходи по чужбина,защото както и да манкира работа,местата,на които се плаща добре,са запазени за тази смяна. Ама уморили нЕкого. Джурналята да мълчат или да мажат. След три дни и това чудо ще мине,защото бодрата
188
0
 
5
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Това Тези,които скачаха по площадите,отдавна видяха кой яхна протестите, надеждите и стремежите им и избягаха. Да наречеш нещо с някакво име - например демокрация в територията е умъртвяването на всякаква надежда за конкуренция и съревнование кой е по-добър в дадена област - не го прави като името.
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изводът от всички коментари е един не ходете на доктор-щото после магистралите !! ще са ви виновни не докторите
186
0
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До до 22 от славянинДорогой товарищ, след 1944 г. си е все така,но границите бяха плътно затворени. Сега няма кой да свърши нещо наистина,защото можещите се махнаха и продължават да бягат! При ЦоЦиализмо-комунизЪма джурналята дрънчеха за партийни решения,а сега /за да не изпаднат от всички класации/ мажат и лъжат. Където и както могат,разбира се.Където не - "лъсват" нЕкои анатомични части ... А все по-малко може да се скрие, защото можещите и знаещите бягат от хрантутниците и покровителите им
185
3
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До АнонименИ какво,ако има? Камерата диагноза не поставя,а /дори и да се навие някой от читавите,но вске още неизбягали/ диагноза пост фактум не върши работа. Пък и който се подписва на ИЗ-то,той определя какво влиза в нея ...Не се отказахте от милЮционирските си представи за нещата!
184
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите не са господ -претрепали се по магистрали после ги закарали в болница били здрави ама умрели айде докторите виновни лекували се по интернет питали таз оназ съседка после стигнали до болница ама късно -умрели -айде докторите виновни .То като се задълбае някаква политическа криза и започват да изкарват кой умрел в болница-щото докторите да са виновни ама тези докторя са виновни по призвание тъй излиза само че политиците дет Ви крадат не са виновни
183
4
 
28
 
! Отговори
Пирожков преди 6 години
Абе искате увеличение на заплатите, че даже и стачки обмисляте.... А колко хора уморихте или прецакахте само последните 3-4 дни. Морал и етика имате ли? Затвор за вас!