През октомври – от всичко по малко: Дъжд, слънце, мъгла

Типично за есента температурите ще се променят рязко от 0° до 25°
4
През октомври – от всичко по малко: Дъжд, слънце, мъгла
Снимка: Reuters

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20° и 25°, а най-ниските – между 0° и 5°, прогнозират синоптиците от НИМХ към БАН.

За идния месец е характерно сутрините да са студени и да падат мъгли. Ще зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване ще се образуват слани. Ще се увеличава броят на мрачните и дъждовни дни, коментира пред "Фокус" синоптикът Анастасия Кирилова.

Средно броят на мрачните дни през месеца ще е от 6 до 9.

В планините по най-високите части ще пада сняг. В същото време ще има много хубави дни, познати като периоди на "възвръщане на лятото".

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м.

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20° и 25°, а най-ниските – между 0° и 5°.

През първите дни от месеца ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрин ще е доста хладно, на отделни места в котловините ще се образува слана.

Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури.

До края на десетдневието облачността ще е по-често значителна, има и повишена вероятност за превалявания.

В началото на второто десетдневие ще е относително по-хладно, но ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на десетдневието ще се затопли, но облачността ще се увеличи, ще има и условия за валежи.

През втората половина от периода времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд и ниска облачност или мъгла в сутрешните часове. Към края на десетдневието температурите ще се понижат.

През третото десетдневие ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч и 8 мин.

Продължителността на деня е 11 ч и 44 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч и 59 мин и залязва в 17 ч и 21 мин. Продължителността на деня е 10 ч и 22 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 5.10 — пълнолуние, 12.10 – последна четвърт, 19.10 — пълнолуние, 28.10 — новолуние.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
lol до 3 преди 1 година
правилно са уточнили - колкото по на изток отиваш толкова по-рано изгрява слънцето - за това имаме и часови зони. демек в Слънчев бряг ще изгрее по различно време от София.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч и 8 мин.
А в Слънчев бряг и Мелник в колко часа ще изгрява и залязва слънцето?