Първи в ЕС: Харчим най-много за жилища и социални удобства

Страната ни не харчи пари за разходи за социална защита
2 окт 2017 22:51, Миглена Иванова
18
Първи в ЕС: Харчим най-много за жилища и социални удобства
Снимка: visualhunt.com

България е лидер в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за жилища и обществени удобства от брутния вътрешен продукт (БВП). Ако нещата обаче се погледнат откъм разходи за социална защита, свързани с жилищата, страната ни не харчи никакви пари, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2015 г. България е похарчила 2,1% от БВП за жилища и обществени удобства. Точно през 2015 г. стартира и националната програма за обновяване на блоковете, строени по индустриален способ, която се финансира с публични средства.

Следва Кипър с 1,8%, а на трето място е Румъния с 1,5%. След тях се нареждат Франция с 1,1%, Унгария също с 1,1% и Латвия с 1% от БВП.

Същевременно най-малко публични средства за жилища се харчат в Дания и Гърция (по 0,2% от БВП), Литва и Холандия (по 0,3% от БВП) и Германия, Естония, Малта, Австрия и Финландия (по 0,4% от БВП).

Ако разходите обаче се гледат от страната на социалната защита, лидер е Великобритания с 1,3% от БВП, следвана от Франция с 0,9%, Ирландия с 0,8% и Дания с 0,7%.

България, Естония, Гърция, Испания, Хърватска, Италия, Кипър, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия са на дъното с под 0,1% от БВП.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
8
 
! Отговори
Храча преди 6 години
Идете да работите в голяма западно-европейска корпорация! Там ще разберете , как живеят хората. Те са създали ЧИСТ КОМУНИЗЪМ , но го наричат КАПИТАЛИЗЪМ.Българи, идете вижте пържолите, месото им, цените. Няма уволнения, няма проблем с парите, няма проблем с трафика, няма подкупи.Питайте и ще Ви кажат.
13
5
 
2
 
! Отговори
4 преди 6 години
400 лв минимална заплата?Много е! Не се шегувам. Минималната заплата трябва да е 300 лв.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13 - В Дания, хората биват насърчавани да си купуват жилища от млади. Ако си купиш апартамент на изплащане, получаваш една солидна редукция на данъците. Така ги правят, че да ти е по-евтино да плащаш ипотека, отколкото наем. И това се отнася до работещите. В България ме насърчават, да взимам пари под масата и да крия странични доходи ...
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
особенно сега като увеличиха драстично минималните пенсии от 180 на цели200 лева разлигавиха българският пенсионер забелязъх че някои от тях купуват веднъж в месеца не само сирене от ония работи ами и посягат и към истинското сирене от 5лева нагоре и си купуват вече и от него по една малка бучка така че според мен статията е написана от много мъдър журналист които деиствително показва възхода. Слава на бате боико
10
1
 
28
 
! Отговори
@ преди 6 години
2 милиарда за стиропор по панелки. Затова сме на първо място. От тези 2 милиарда, 1.7 милиарда са отишли директно в джоба на Суджука и авери.Е в такава класация сигурно сме първи във вселената. Не само в ЕС. Колко и как нагло се краде...
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите са сметнали, че за да стигнем германците по заплати ще ни трябват 366 години,просто няма смисъл-Терминал-1,2
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук уловката е, защо не харчим пари за защита на жилищата, тук е болната тема, това се иска от нас-иншуранс ...
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харчим, защото под мъдрото ръководство на ГЕРБ и лично на ББ доходите ни добиха чудовищни размери.Киро Гела и КРИБ
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харчите ми дедовия.Бълг*араците няма какво да яът ама ги баламосват че "харчели"..........
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрата и утешителна част от новината обаче е че по-голямата част от тия пари се крадат, а останалите се използват за извършване на некачествени и застрашаващи човешки животни "ремонти".
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
95% от БВП върви разни м.а.лоумници да къртят с хилтите изтърбушените си панелки от сутрин до вечер!!!
3
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха уловката е че не харчим най-много пари, а че имаме най-малко приходи. Процента от приходите които харчим е голям, защото приходите са малки. Ако имаш лев и дадеш 50 стотинки за тоалетна хартия, значи харчиш 50% от парите си за тоалетна хартия. А някой германец има 100 000 евро, следователно харчи 0.00000001% от парите си за тоалетна хартия. Далеч не значи че сме 50 000 000 000 000 000 пъти по-добре от германците, а че сме толкова пъти по-зле ;)
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейски глупости.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости.