Целият екип на болницата във Враца – с колективна оставка

Причината е невъзможността да изпълняват задълженията си
3 окт 2017 15:23,
33
Целият екип на болницата във Враца – с колективна оставка
Снимка: "БНР"

Целият състав на врачанската болница ще подаде колективна оставка. Предизвестия за оставките ще бъдат връчени до 6-и октомври. Това реши медицинският съвет към лечебното заведение.

Причината е тежкото финансово състояние и невъзможността от страна на персонала да изпълнява основните си задължения, отговарящи на правилата на добрата медицинска практика. Уведомени са всички институции.

По-рано днес лекари и медицински работници от врачанската болница протестираха заради неизплатени заплати. Те настояха здравното заведение да бъде подпомогнато от държавата.

600-те медици от най-старото и най-голямото лечебно заведение в региона МБАЛ "Христо Ботев" във Враца не са получавали пълни заплати от месец юли.

"Протестът е не само за нашите финансови средства, да не забравяме, че всички сме хора, всички се нуждаем от болнично лечени. Пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца, няма. Частните болници не отглеждат тежко болни", коментираха протестиращи пред "БНР".

От години болницата трупа дългове за медикаменти и битови консумативи. Задълженията вече са 12 милиона лева, а активите на здравното заведение са 4 милиона лева. Отдавна болницата е близо до фалита.

От половин година Министерството на здравеопазването, като собственик на най-големия дял, се въздържа да подкрепи приетия оздравителен план, което допълнително влоши финансовото ѝ състояние.

"Хората са на границата на отчаянието. Спешно настояваме за неотложни мерки, за да могат да се намерят институционални решения, за да може със сумите, които болницата получава, да се изплащат задълженията", каза синдикалният медицински лидер д-р Емил Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кутевската сбирщиина си е направела седенка тук...
7
13
 
3
 
! Отговори
Eeeeeeee преди 6 години
ми така е при по-малкото зло, дето го избрахте. Ако беше голячото зло, сега шеше да е Пирогов с колективна оставка. Възрадвайте се на избора си.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как беше Турция, се сринва, връща се в средновековието, потъва, затъва ...Вратата ни е отворена на всеки... Няма да ви откажем лечение тук...
5
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще останат само тези лекари, които обичат да лекуват хората.
4
12
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро в България няма да остане дори и 1 лекар. Хората ще умират от апандесит, ще се гърчат по улиците и няма кой да ги оперира и ще умират, както е било през 5ти век.
3
7
 
55
 
! Отговори
BigDick4you преди 6 години
Днес-една болница,утре и цялата държава!Пък нека банкянският *** ни убеждава по телевизиятаче всичко е цветя и рози в Тикволандия...
2
1
 
62
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Здравната реформа превърна болниците в търговци, а здравеопазването в бизнес с живота на хората!
1
5
 
51
 
! Отговори
Бойко Магистралата преди 6 години
Да изгоним всички лекари от България. Това сега е нашата нова политика.