Целият екип на болницата във Враца – с колективна оставка

Причината е невъзможността да изпълняват задълженията си
3 окт 2017 15:23,
33
Целият екип на болницата във Враца – с колективна оставка
Снимка: "БНР"

Целият състав на врачанската болница ще подаде колективна оставка. Предизвестия за оставките ще бъдат връчени до 6-и октомври. Това реши медицинският съвет към лечебното заведение.

Причината е тежкото финансово състояние и невъзможността от страна на персонала да изпълнява основните си задължения, отговарящи на правилата на добрата медицинска практика. Уведомени са всички институции.

По-рано днес лекари и медицински работници от врачанската болница протестираха заради неизплатени заплати. Те настояха здравното заведение да бъде подпомогнато от държавата.

600-те медици от най-старото и най-голямото лечебно заведение в региона МБАЛ "Христо Ботев" във Враца не са получавали пълни заплати от месец юли.

"Протестът е не само за нашите финансови средства, да не забравяме, че всички сме хора, всички се нуждаем от болнично лечени. Пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца, няма. Частните болници не отглеждат тежко болни", коментираха протестиращи пред "БНР".

От години болницата трупа дългове за медикаменти и битови консумативи. Задълженията вече са 12 милиона лева, а активите на здравното заведение са 4 милиона лева. Отдавна болницата е близо до фалита.

От половин година Министерството на здравеопазването, като собственик на най-големия дял, се въздържа да подкрепи приетия оздравителен план, което допълнително влоши финансовото ѝ състояние.

"Хората са на границата на отчаянието. Спешно настояваме за неотложни мерки, за да могат да се намерят институционални решения, за да може със сумите, които болницата получава, да се изплащат задълженията", каза синдикалният медицински лидер д-р Емил Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Още по-анонимен преди 6 години
До АнонименКой ще дойде? А ако някой се реши, ще трябва няколко години да пръска пари в съдебни битки с МЗ, за да му признаят дипломата. Ако я признаят.
27
0
 
0
 
! Отговори
Пациент 3 преди 6 години
Разбираш, че веществото струва 5 лева, а плащаш 300 лв.Затова, никакво финансиране на частна дейност от НЗОК.Проверки, проверки, проверки.Понеже архитектите на общините и СРИОКОЗ са вътре в играта, проверките в частни лечебни структури, трябва да се извършват от независими експерти.Като се почне от липса на разрешения за ползване, неправилно изградени канализации и водопроводи в жилищни блокове.Денонощни режими на работа в жилищни блокове. Кмета на община Красно село.Там са далаверите!
26
1
 
3
 
! Отговори
Пациент 2 преди 6 години
Вземаш направление. Отиваш в държавна болница. Преглед, който се плаща от НЗОК. Изпращат те в частна,въпреки че в държавната могат да те лекуват. Разменят си пациенти. Д-р А те праща на частно при д-р Б.( И двамата работят 2-3 дни в държавната болница, 2-3 дни на частно.) Д-р Б от друга държавна болница праща пациенти на д-р А.В частната ти вземат пари за "веществото",примерно 300 лева. Лекуването се плаща от НЗОК. Издават ти касов бон за процедурата плюс"веществото". Така вземат два пъти пари за процедурата - веднаж от Касата, веднаж от клиента. Разбираш,че веществото струва 5 лева, а плаща
25
0
 
1
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
Целият български народ трябва да се вдигне пред НС, за кардинални промени в здравеопазването. - Достойни заплати в провинциални болници и оборудване.- Всяка болница трябва да има в зависимост от големината на града достатъчен брой линеики и екипи.- Достойно заплащане в спешна помощ - 2000 лв. мин..- София - поне 2000 линейки и спешни екипи към всяка болни.а -достойни заплати за спешни екипи .- Премахване на лимити.- Построяване на Национална Многопрофилна Педиатрия в С-я, поне 100 лекаря
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видимите резултати на ГЕРБ. Тук говорим за болница в областен град, знаете ли какво е положението в болниците в по-малките градове?
23
1
 
11
 
! Отговори
Еееей,Ганювциии! преди 6 години
Държавата ни се срива като свлачище. Защо на никого не му пука,а всеки иска да бяга? Защо така бе Ганьооооооо. Ще изчезнем от картата на света,бе. Никой ли не си обича родината? Колективна оставка,за сметка на болните. Браво,бе. Само това ли е начина?
22
1
 
10
 
! Отговори
ПЛАН РАН-ЪТ преди 6 години
План Ран-Ът.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NEVYARVAM NA DOFTORITE.500 LV. IM BILI MALKO,NO KATO NE TI HARESVA MARSH NA ZAPAD DA MIESH KENZEFI BRE.DA VNESAT LEKARI OT CUGBINA I POLOGENIETO SHTE SE OPRAVI.
20
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 6 години
А,господин Борисов онзи ден обясняваше ,че всичко е наред ,че безработица няма,че вървим напред и нагоре.А,тук колективна оставка.Само тази болница да беше така,цвете щеше да е.
19
2
 
19
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Един пампорджия ми разправя преди 7-8 години, как един сърбин в Буенос Айрес, му устроил среща с български лекари. "Аз мислех, че това ще са 3-4 човека. Ошашавих се, когато на срещата присъстваха 14 човека - млади лекари! Медици в разните му направления, голяма част от тях завършили във Варна !?!?" ТОВА НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА ! Ония могат да имат здравеопазване, а ние не! И как може заплати да не са изплатени от юли?? За чий *** да седят там ???
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а образователната система ? до три години в пенсия излиза 70 % от обучаващия персонал ...
17
2
 
21
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
Тази е първата,съвсем скоро ще има и много други!
16
4
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Няма такава държава!!! Много достойни професии ги принизиха до бакалск
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Било лошо по времето на бай тошо? А? Е сега е добре! Закриване на болници на училища на детски градини на села на градове изнесли се милиони млади хора с висше образование! Но пък останаха мутрите и тези от малцинствата за да може да са гласуватели и да избират най УМНИТЕ КАДЪРНИТЕ И ВЪЗПИТАНИТЕ СЕЛЯНЖЪРСКИ ТАРИКАТЧЕТА! Един въпрос към тези дето рипаха на един от драгалевци на члена на ткзс-то! Как сте хубаво ли се наденахте на оня от драгалевци? Къде се покри с милионите си? Защо не го питате?
14
2
 
43
 
! Отговори
Ори преди 6 години
Това е безумна държава, управляван от крадци и мошеници. Във всички болници в страната, имам в предвид старите сгради, половината сграда, а в някои случаи и повече, е дадена на частна болница, абе това не е ли извращение. Как в една сграда, която е проектирана, направена и потдържана, да бъде една болница, със хирургичните му отделения, със санитарни възли и др. и др. и пр. се помещават 2 болници? Питам аз и недоумявам.
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти всичките окръжни болници,са в окаяно състояние,благодарение на мъдрите ръководители на държавата!
12
4
 
42
 
! Отговори
Солидарен преди 6 години
Това е резултата от управлението на ГЕРБ.
11
4
 
25
 
! Отговори
В преди 6 години
Докато не разберем,че здравето е най голямото богатство и струва скъпо и никой не ти е длъжен,а трябва да се бориш за него с помощта на лекарите ще прибегнем скоро да врачки,баячки и магьосници!
10
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След ГЕРБ - пустиня!
9
2
 
15
 
! Отговори
k преди 6 години
Второто лице на "случая Пирогов"-Във Враца лекарите били човечни,помнели Хипократовата клетва,никого не връщали от входа.Мат'риалът бил доволен и въобще не му пукало,че на болницата за неговото лечение са плащани по-малко средства,отколкото са похарчени,за същото това негово лечение,и че разликата се е покривала от джоба на персонала,който го е лекувал.Той му бил"длъжен"!!!До вчера...