Между Кайнарджа и Липница: ГКПП вместо един път към нищото

Бойко Борисов и Михайл Тудосе откриха новия граничен пункт
3 окт 2017 15:30,
28

Снимка: Facebook

Между България и Румъния вече ще има още един ГКПП - "Кайнарджа-Липница". Пунктът бе открит днес от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Михай Тудосе. Това се случи 14 години след като кабинетът на Симеон Сакскобургготски взе решението за нов ГКПП.

От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата, а откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 г.

През всички тези години ГКПП между Кайнарджа и Липница бе изграден път, но по него не минаваха автомобили. Причината бе, че от българска страна пътят бе с две платна, а от румънска с четири и заради разликата в габаритите отсечката стоеше затворена, а местните я нарекоха "път към нищото".

Още по темата

"Надявам се, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер", каза Бойко Борисов след откриването на пункта днес.

Според българския премиер с новия обект се дава възможност за взаимно развитие на търговия и туризъм.

"Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница", каза още той.

"Днес цял ден двете правителства (румънското и българското) ще решаваме проблеми, които имаме, но изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме", каза още Борисов.

И според румънския премиер Михайл Тудосе днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави.

Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, която се администрира от Букурещ.

На пункта ще има едно КПП, което ще се обслужва заедно от български и румънски гранични полицаи и митничари.

Българските и румънските гранични полицейски органи ще прилагат съвместен контрол, а според еврорегламент те ще спират преминаващите само по веднъж при влизане и излизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе къв е тоз пункт на който няма една думичка написана на български? Все едно влизаш от една румънска провинция в друга! Скандално!
25
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Боцо, с лентички вече може да покрие цялата магистралка,София- Бургас.Ще се вози луксозно върху килим.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BRAVO BOIKO NARODA PROYADE ASFALT.
23
13
 
4
 
! Отговори
K преди 6 години
От кога на Констанца казваме Кайнарджа или както го пишете?
22
3
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Дано да живее края в тия села.
21
1
 
6
 
! Отговори
Коректен преди 6 години
Драга Вера, ти правиш ли разлика между пътно платно и пътна лента. Румънският път от Липница към границата е двулентов. Близо до границата се разширява на четирилентов. Българският път от границата до Кайнарджа е двулентов. Влез в Google Earth Pro и може да провериш написаното по-горе.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам от българска страна да направим пътя осемлентов на 50 метра преди границата, както румънците са направили двулентовия си път на четирилентов малко преди границата и шараните ще се радват.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасчета , спрете се ! Поне за днес ! Още две обвинения срещу вашия човек БОРШУШ - БОКО , нова схема на ГЕРБ / добрев/ в Булгаргаз ! Подарете ни ! Стига ни вече ! Утре пак !
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Ръмуния пътя е четирилентов само непосредствено преди границата, примерно на 300 метра преди границата, иначе и там пътя си е двулентов, както в България. Е, трябва и в България поне на 30-40 метра преди границата да го направят 4 лентов ...
17
2
 
10
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
На българска територия кой открадна двете платна от пътя ? Как е възможно румънците да направят път с четири платна, а ние с две ? После от Липница до границата посока Кайнарджа има още две румънски селища - Коюджик и Карвън. Вероятно път 7001 е този,на който е ГКПП-то и той води в Карвън на 3 км, а Липница е на още 7 км от Карвън, общо 10 км.!Ама Л.Павлова каза- АМ " Черно море" няма да има !! Да карат през бъзака и копривата!Видин-Ботевград АМ - след 100 години !!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16 С обещания за Шенген Цвъки и Тиквата печелят трети избори в България с калпавия матрял
15
3
 
7
 
! Отговори
inatut преди 6 години
ДО 14ТУПАН - ГКПП в източната част на ЕС още си има между много държави. Дали има или няма контрол е друга тема. Не може просто да минаваш границата където си искаш, това да не са шумкарите с подводниците на камчия. И тук така - сега ще е ГКПП, после като влезем и ако в Шенген, полиция няма да има, но това пак няма да значи, че ще може през полето да си минеш в Румъния, както на къра минаваш от село в село
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За срамотите в Румъния какво прекрасно българско име има-Липница а в българия това грозното турско-кайнарджъ
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа махнаха КПП , в истинска Европа всичко е свободно . Нашият измислен открива нови !
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За питащите защо се строят ГКПП-та като ще влизаме в Шенген обяснявам: когато влезем просто ще отпаднат проверките. Но път до границата трябва да се построи така или иначе, защото да бягаш през полето до съседната държава е неудобно.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко скоро ще откриват нов мост ?
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемането ни в Шенген - ЛЪСНА!!!Никогъш.
9
5
 
33
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Похвално, но имам един въпрос: защо Баце е летял дотам с хеликоптер, а не е пътувал по ширналите се магистрали?
8
4
 
22
 
! Отговори
Лазар преди 6 години
Вместо да минем на режим шенген с румънците, ние строим КПП-та. Боце, нали е по-големите комисионни от асфалта и бетона, да дръпне още някой лев.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От наша страна - Кайнарджа, а от тяхна - Липница. Символично, супер. Тая Добруджа какви ли не племена и народи е приютила.