Между Кайнарджа и Липница: ГКПП вместо един път към нищото

Бойко Борисов и Михайл Тудосе откриха новия граничен пункт
3 окт 2017 15:30,
28

Снимка: Facebook

Между България и Румъния вече ще има още един ГКПП - "Кайнарджа-Липница". Пунктът бе открит днес от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Михай Тудосе. Това се случи 14 години след като кабинетът на Симеон Сакскобургготски взе решението за нов ГКПП.

От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата, а откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 г.

През всички тези години ГКПП между Кайнарджа и Липница бе изграден път, но по него не минаваха автомобили. Причината бе, че от българска страна пътят бе с две платна, а от румънска с четири и заради разликата в габаритите отсечката стоеше затворена, а местните я нарекоха "път към нищото".

Още по темата

"Надявам се, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер", каза Бойко Борисов след откриването на пункта днес.

Според българския премиер с новия обект се дава възможност за взаимно развитие на търговия и туризъм.

"Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница", каза още той.

"Днес цял ден двете правителства (румънското и българското) ще решаваме проблеми, които имаме, но изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме", каза още Борисов.

И според румънския премиер Михайл Тудосе днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави.

Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, която се администрира от Букурещ.

На пункта ще има едно КПП, което ще се обслужва заедно от български и румънски гранични полицаи и митничари.

Българските и румънските гранични полицейски органи ще прилагат съвместен контрол, а според еврорегламент те ще спират преминаващите само по веднъж при влизане и излизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми министър предцедатели, защо все още не сме премахнали граничният контрол между нашите 2 държави? Искаме да влизаме в Шенген, а не сме го направили помежду си. трябваше отдавна да няма граница между България и Румъния.
5
2
 
24
 
! Отговори
Да преди 6 години
Нека има мостове и ГКПП-та, лошо няма.Това е добре и за двете страни.
4
3
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 1Ами Геленджик по-приятно ли ти звучи?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не е като да ни вкарат в Шенген, ама пак е по-добре от нищо.Дано е от полза.
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ги путинофиилстите да плюят :))) Сигурно учат нови опорни точки :))
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това Кайнарджа!? Много противно звучи