РИОСВ е против добива на волфрам край Велинград

Инспекцията: Има опасност за здравето на хората, въздуха, водите
Обновена: 4 окт 2017 13:59 | 4 окт 2017 13:52, Анисия Иванова
8
РИОСВ е против добива на волфрам край Велинград
Архив: Булфото

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик отхвърли реализирането на инвестиционното предложение за "Добив и преработка на волфрам съдържащи руди от находище "Грънчарица Център". Това съобщават от екоинспекцията, след като директорът е подписал решение по Оценката за въздействие върху околната среда /ОВОС/, с което не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение на "РЕСУРС-1"АД на територията на община Велинград.

Още по темата

От инспекцията посочват, че до решението се е стигнало след разглеждане на Експертен екологичен съвет на 27 септември 2017 г. На заседанието 19-членният съвет при РИОСВ-Пазарджик не е одобрил доклада за ОВОС, внесен от инвеститора, с 18 гласа "против" срещу 1 "за".

Мотивите на експертите са, че в доклада не са отразени съществуващите водохващания за питейно-битови нужди, попадащи в рамките на заявената площадка.

Не са отчетени потенциалните въздействия върху повърхностните води и е напълно реалистично питейните води да бъдат замърсени от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в района на евентуална бъдеща мина.

Друг мотив за решението на експертите е, че липсват мерки за недопускане замърсяването на водоизточниците. Взето е предвид и становището на РЗИ-Пазарджик, според което дейността на мината ще доведе до сериозно отрицателно въздействие върху околната среда в района и до рискове за здравето на хората в близост до находището.

Взети са предвид и внесените над 6000 писмени становища от граждани, обществени организации и юридически лица, които декларират принципно несъгласие и са против реализацията на това инвестиционно предложение.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 1 година
Велинград рудник????????????????А бе нормални ли са някои хора,те са готови всичко да съсипят само и само да се нагушат.Спокойно,на оня свят нищо няма да отнесете.На човек му трябват за погребението един кат нови дрехи и един сандък.Оакахте Девня,вижте какво стана от най-красивото място в Европа!За съжаление не е само Девня,то не беше урано,злато цинко и всякакъв друг добив.А еколозите гледат мили,засмени и броят комарите ...
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а спрямо добива на биткойни, какво мислят от РИОСВ?
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велинград ! гаси лапите и си лягай - да си почиваш
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Волфрам вълк овен ли е?
4
0
 
4
 
! Отговори
td преди 1 година
разбира се, че НЕ трябва да има каквито и да било мини там! Толкова ли няма алтернативи за друг бизнес? !!
3
1
 
6
 
! Отговори
като акулите преди 1 година
Българина няма насищане,дори и да се пръсне,пак посяга да ***!
2
1
 
3
 
! Отговори
блага концесийка преди 1 година
Хасковска тежка водица се дистрибутира из цялата територия. Какво остава за Велинград..
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то остана и там да разрешат мини и кариери. Градът с най-много минерални извори на Балканите и спа курорт номер 1 у нас... Не се натъпкаха някои хора бе!