Търси се спасение за болницата във Враца, пращат прокурор

Според здравният министър практиките там са били тежки и порочни
15
Търси се спасение за болницата във Враца, пращат прокурор
Снимка: БТА, архив

Държавата търси начини да спаси болницата във Враца, съобщи здравният министър проф. Николай Петров в парламента.

Търсим централизирана система, откъдето да могат да теглят кредити, допълни той.

Петров обяви, че предстои и обща среща с финансовия министър Владислав Горанов и шефките на парламентарните комисии по финанси Менда Стоянова и по здравеопазване Даниела Даридкова.

Още по темата

Петров вече информира, че ще даде лечебното заведение на прокурор и изготвя доклад за нарушенията там.

Дълговете на болницата реално могат да надвишат 20 милиона лева, защото обявените към момента близо 14 млн. лева са само главници.

Когато към тях се добавят лихви, такси на частните съдебни изпълнители, съдебните такси, както и тези към адвокатите, сумата ще стане 20 милиона лева.

"Договори са подписвани без да защитават по никакъв начин интересите на болницата. Фигурират наказателни лихви по 10%. Никой не може да издържи на това", каза още още здравният министър.

Проф. Петров определи практиките в лечебното заведение като "тежки и порочни". За пример той посочи, че за скенер, който може да бъде закупен за 300 000 лева, са платени близо 500 000.

Здравният министър, който преди да заеме този пост, оглавяваше ВМА, коментира информацията, че одитен доклад на болницата за периода 1 юни 2014 година – 31 януари 2017 година, е бил даден на прокуратурата заради намерени драстични нарушения.

Без да влиза в подробности, Петров отсече: "Не са случайни тези неща, защото трябва да бъда дискредитиран, засегнах много интереси, на годишна база аз намалих разходите на ВМА с 20 милиона лева".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До де гарга не кацаМНОГО Е ЖАЛКО ЧЕ МИСЛИТЕ ТАКА , ВРАЦА НЕ Е ЗАМИРАЩ ГРАД ,И В НЕГО ИМА БАЗА ЗА ОБУЧАВАНЕ НА МЕД.КАДРИ. БОЛНИЦАТА ОБСЛУЖВА ПОЧТИ ЦЯЛАТА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ТЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ КАЧЕСТВЕНИТЕ БОЛНИЦИ И ПО СТАНДАРТИ И ПО ВСИЧКО,ТОВА Е 130 ГОДИШНА БОЛНИЦА
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ умира Докато не ударим нефт здравеопазването ще е такова. Защото българите са нископродуктивни хленчещи за всичко мекотели. Здравеопазване се прави с много, много пари.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
На генерал Петров му е все тая за дереджето на здравеопазването.Нали си спомняш той къде работи-във ВМА.
12
2
 
0
 
! Отговори
Йордан Иванов преди 6 години
НА снимката жестоков редни скенери облъчват и разболяват всички вкл нано и микроорганизми..Живачните лампи са исключително в редни показва проучване проведено в поликлиника. Жертвите вкл лекари и мед сестри са трайно увредени и имат студени пред ракови петна по главен мозък..Колеги да ползват инфрачервени камери за диагностициране на увредени от живачни скенери,маскирани като осветителни тела.Да се исключат живачните скенери вкл в училища,болници и поликлиники..
11
2
 
2
 
! Отговори
БГ умира преди 6 години
Народът трябва да протестира:-Премахване на лимити за направления- Строг контрол върху клиничните пътеки в държавните болници- Спиране на източване на НЗОК от частни клиники и центрове- Всяка болница със спешни екипи - достойни заплати-Лекар с частна практика няма право да работи държавно-Осигуряване на специализация на млади лекари-Създаване на Национална Многопрофилна педиатрия в С-я, в момента до ВМА е с 10 човека персонал-Ефективни присъди за лекари усвоили пар,и и грешни диагнози
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в частните болници практиките са същите ама те точат от каосата и правят париа държавните се закриват - съвсем умишленосетете се колкоболници имаше при лошите комунистии дали гонеха хорат а с клинични пътекида не говорим са стотиците санаториуми дето станаха хотелией те много пара са давали и не са жалели паритеединственото сега е че заплатите на докторите скочихано погледнато икономически те не са тежкото перо в систематаи ще става по-лошо а вие му се радвайте на банкянското ци.га.не
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Д-р Петров,въоръжете се с много воля и се борете .Трагедията е голяма по болниците . Помогнете на болните и бедни хора ,останали в България. Моля ви.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега Враца,скоро и в други градове
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за пациентите, сестрите,санитарките и друг помощен персонал.Директори ,лекари и счетоводители са подсигурено финансово
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болницата да си я прехвърлят от институция на институция както правят болниците с нас пациентите.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което се случва в тази болница е напълно необяснимо. Ако наистина от януари има одит, според който има извършени престъпления, защо директорът не е сменен досега с временно-изпълняващ длъжността заметник, не са замразени всички плащания към нещо различно от заплати и консумативи и т.н. Аз не го разбирам това лекарите да работят 2 месеца без заплати, докато всички знаят, че там става нещо и не се прави нищо. Не разбирам и защо болниците са търговски дружества и трябва да печелят
4
1
 
18
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
Предложения: 1.Отмяна на болниците да са търговски дружества- те не са производствени предприятя. Здравето не е стока! Докторите не са сергиджии и да го продават.....! 2.Анулиране на всички договори сключени от НЗОК с частни болници. Който пациент разполага с дебела кисия да се лекува там. 3.Връщане на НЗОК като независима от държавата-личните ни пари нямат място в общия държавен кюб 4.Връщане на онколечението и др. скъпоструващи лечения към МЗ и централизирани търгове на лекарствата.
3
1
 
5
 
! Отговори
Aks преди 6 години
Demek tarsi se prokuror internist, ginekolog, urolog, kardiolog, oftalmolog, hirurg, otorinolaringolog, rentgenolog ili prokuror zabolekar higienist endodontist za edna bolna bg bolnica...
2
0
 
8
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Другия понеделник, Бащицата ще си пере гащите, може да изпадне некоя дребна пара, или пък нов заем..?
1
6
 
13
 
! Отговори
де гарга не каца преди 6 години
За какво са ви болници в замиращи градове. Сбрахте се както преди в 2-3 града и зарязахте територията за външно заселване, само че сега Видин е пред закриване. С нетърпение чакам преброяването да заключат, че само 4,7 млн са останали по тия земи.