Розово фламинго в Родопите! Птиците са рекорден брой

Екзотичният вид е много рядък посетител в България
5
Розово фламинго в Родопите! Птиците са рекорден брой
Снимка: Стефан Аврамов/ По-диви Родопи

Рекорден за  България брой розови фламинги бe установен в началото на седмицата на брега на язовир Студен кладенец, Източните Родопи. Общо 53 птици са забелязани в района - 14 възрастни и 39 млади.

Екзотичните птици, които не се срещат често в страната, бяха регистрирани и заснети от експерт на фондация По-диви Родопи вчера, съобщиха от организацията.

Розовото фламинго е рядък и нередовен посетител в България, като обикновено се наблюдават отделни индивиди.  В последните години обаче наблюденията на вида зачестиха, като 13 птици бяха установени в Атанасовското езеро през миналaта  зима. Най-близките места, където редовно се среща този топлолюбив и екзотичен вид, са в Гърция – езерото Керкини и Порто Лагос.

Това не е първото посещение на редките гостите от Средиземноморието в Източните Родопи, но за пръв път е регистрирана подобна численост.  В началото на годината розово фламинго бе забелязано в същия район по време на редовното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици, организирано от БДЗП. Тогава експерти преброиха 9 птици.

Дългокраката птица обитава основно солени езера, но се среща и в други типове водоеми. Храни се с ларви на насекоми, планктон и малки ракообразни. Цветът на фламингото може да варира от светло розово до пурпурно.  Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото.

Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен. Мнозинството от пернатите гости са млади птици и са все още сиви на цвят за разлика от по-възрастните и впечатляващи с цвета си представители на вида.


5
Още по темата: фламинго
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе те ядът ли се
3
4
 
3
 
! Отговори
Яcтpeб Османлията преди 1 година
Абе то и аз май съм розово фламинго
2
1
 
20
 
! Отговори
Красота преди 1 година
Дай боже повече да се задържат в БГ.
Дано *** хъхрещи не ги избият, тази *** и миризлива *** са способни на такива неща.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рожбички !