Спряха от продажба говеждо месо, риба, бисквити...

Агенцията по храните с 1980 проверки през изминалата седмица
Обновена: 10 окт 2017 13:01 | 10 окт 2017 12:24, Анисия Иванова
13
Спряха от продажба говеждо месо, риба, бисквити...
Архив: Булфото

За последната седмица Българската агенция по безопасност на храните е спряла от реализация 245,32 кг бисквити, 31,40 кг хималайска сол и 23 плодови напитки за несъответствия в етикета съгласно Наредба 9, съобщиха от институцията.

Забранени и насочени за унищожаване са 40,45 кг месни заготовки с изтекъл срок на годност, 328,11 кг говеждо месо, субпродукти и месни заготовки, които са били с неизвестен произход, без идентификационна маркировка и изтекъл срок на годност, 34,82 кг риба за неправилно съхранение и изтекъл срок на годност и 53 яйца без маркировка.

Инспекторите към отделите "Контрол на храните" към Агенцията са извършили близо 1980 проверки в обекти през седмицата в търговската мрежа и заведения за обществено хранене, от които 2051 по текущ официален контрол и 68 по сигнали и жалби на граждани.

Вследствие на инспекциите са издадени 224 предписания и са съставени  21 акта за установяване на административно нарушение. 1 обект е с временно преустановена дейност.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.

Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 492 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 10  предписания и 1 Акт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Колчо Дрянов преди 6 години
Колкото повече проверки, толкова повече рушвети за г-н Порожанов. Не знаете ли? Питайте проф. Пламен Моллов, изгонен от министър Танева преди време за данък "спокойствие"
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще спрат бисквитите,течния шоколад,шоколада,млечните продукти,които са бъкани с палмово масло,с което тровим децата си и нас самите???Кога,бе????
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен в големите и в малките магазини е пълно със стоки с изтекъл срок на годност.. Следват обиколки от магазин на магазин където вече етикета е ок, но тогава не знаеш дали са подменили самия етикет а не стоката....
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХЕИАма хора, не разбирате от "намиране"! Как да намерят ПОВЕЧЕ? "Повечето" отдавна е мусака, кюфтета, размесено е в прясната кайма, *** е изобретателен, не губи от нищо. А видели ли сте, как се разбърква хванала *** салата с майонеза, хайвер, снежанка и др. подобни, щом се надуши от персонала проверка. А как се продават банички, пици, сиренки от вчера без намаление!А как във "Фантастико" продават за "рагу" по 2.40 лв. яки голи кокали, които иначе са по 35 стотинки?! Почтен бизнес! БГ!
8
2
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
С суджуци няма ли?
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея майтапят ли се? И това е явно някаква гооооляма справка за свършена работа, нали?Кварталния магазин продава по толкова месо на ден, една партида им е поне по един два тона...Тея са видели на витрината че имало нещо нереден етикет и айде. А изследвания? А складовете проверихте ли?
6
1
 
9
 
! Отговори
Леля Катя преди 6 години
До 1980Жалби, жалби, жаби...
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле цели 53 !!! яйца - това някоя селска бакалийка изгора и проверяващите отчетоха дейност -хванаха "лошите" , а онея големите дето плащат милиони на който трябва са изрядни -нали? п.с Какво стана с отровените детски храни?
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо си е смешна работа това дето са открили. Ако се вгледат по внимателно и обиколят по усърдно ще разберат че това което са открили е капка в океана. Ежедневно по магазините се правят далавери и на мутрите продукцията става като момина сълзица. Не съм аз човека който трябва да им отварям очите. Нали затова им плащаме заплати да не спят а да проверяват най ожесточено да глобяват и наказват ако трябва и да запечатват. Само с глоби и предписания работа не се върши.
3
3
 
18
 
! Отговори
Статистиков преди 6 години
Точно 0,01 процент. Браво! Сега какво следва? Ще изкате по големи заплати ли?
2
3
 
20
 
! Отговори
ХЕИ преди 6 години
Ха, ха. Само килограми. Тонове ако беше разбирам, а не намерили две кила кайма с изтекъл срок.
1
2
 
14
 
! Отговори
1980 преди 6 години
какво 1980 жаби ли? пишман жорналист