До 200 лв. наем покрива държавата на мобилни безработни

При работа на повече от 50 км плащат такси за интернет и забавачка
9
До 200 лв. наем покрива държавата на мобилни безработни
Снимка: архив, БулФото

Държавата одобри безработни, които започнат работа на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес, да получават средства за покриване на разходи за наем на жилище, такси за детска ясла и градина, интернет.

Още по темата
За да се възползват от тази възможност, те трябва да имат трудов договор, да са насочени към новото работно място от бюро по труда и да сменят настоящия/постоянния си адрес в населеното място, в което са намерили работа. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, който беше одобрен от правителството.

Пари за наем ще се отпускат само на хора, които не притежават имот в населеното място, в което са се преместили. Средствата ще се изплащат за не повече от 12 месеца.

Размерът ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, като за 2017 г. е предвидено да е до 200 лв. на месец. Средствата ще се получават въз основа на документи за направени разходи.

С друга промяна в правилника се регламентира редът, по който областните комисии по заетост ще правят проучвания за потребностите на работодателите от региона от работна сила. Изследванията ще се правят два пъти годишно, а информацията ще се използва за подобряване на посредническите услуги по заетостта.

За улесняване на достъпа до посредническите услуги се предвижда търсещите работа да могат да ползват тези услуги във всяко бюро по труда, независимо от адреса на регистрацията си. Ще отпадне санкцията за прекратяване на регистрацията като безработен, когато търсещите работа сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция "Бюро по труда", без да уведомят за това.

Разширява се групата на хората, които ще могат да ползват средства за ежедневни транспортни разходи за пътувания до местоработата и обратно или за транспортни разходи за представяне пред работодател за наемане на работа. Съгласно промените, средствата ще се предоставят и на лица, сключили трудов договор за срок по-малък от 6 месеца.

С продължително безработните ще се подписва споразумение за интеграция в заетост, което ще съдържа предложения за ползване на конкретни услуги.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Къде това преди 1 година
200 лв.наем?
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние знаем кои са мобилните безработни.Те са перманентно безработни,безимотни и неграмотни.И това ли ще им плащате,бе?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това само за работещите в частния сектор ли се отнася?
6
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Глупост след глупост ражда това правителство.Увеличиха минималните пенсии-пенсиите на хора може би крили доходи за сметка на останалите.А сега на всички-по малко.Само дето за минималните е ПО МНОГО!!!!! Ееееее, процъфтява сивата икономика-крийте доходи и си харчете парите, да не ви ги харчат *** и пр.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пак шуробаджанашки истории!Това пак за нашите хора е измислено да паразитуват на гърба на бачкатора!Да не мислите че всеки ще се докопа до тези привилегии!Някое нашенско детенце нашия приятел бизнесмен ще го води на работа в друг град и така ще си живее безплатно без мама и тати да си харчат милионите!
4
4
 
13
 
! Отговори
1234 преди 1 година
да получават средства за покриване на разходи за НАЕМ на жилище, такси за ДЕТСКА ЯСЛА и ГРАДИНА, интернет до 200лв.
200лв???????????????????
Без коментар!!!!
Хора, махайте се по-бързо от кочината "б"ЪЛГАРИЯ
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не познавам лично нито едни човек останал безработен и от БТ да са му намерили работа, която си заслужава преместването в друг град.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега всичкото *** пътуващи ежедневно у Софето ще са с 200 напред.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
+200лв шведски надбавки