Мистерия: 70-годишна пчеларка – нажилена от 200 пчели

Жената от Куклен била опитна, 3 версии за случилото се
12 окт 2017 10:30, Мария Захариева
11
Мистерия: 70-годишна пчеларка – нажилена от 200 пчели
Снимка: Reuters, архив

Лекари от Пловдив спасиха 70-годишна жена от Куклен, която била нажилена от над 200 пчели. Пенсионерката била приета в Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Св. Георги” в тежко състояние с остро натравяне с пчелна отрова.

Вследствие на предприетото лечение, състоянието на пациентката било стабилизирано, съобщиха от клиниката, цитирани от Монитор.

Жената била опитна и се занимавала с отглеждане на пчели от години. Затова е странно как изведнъж насекомите са станали толкова агресивни, че да я нажилят над 200 пъти. Според една от версиите тя може да е била ужилена от агресивни африкански пчели.

Председателят на пчеларското дружество „Акация 1899” инж. Любомир Герев обаче отрича категорично тази версия.

"Хипотезите са няколко. Вероятно семейството, за което тя се грижи, може да е станало тартовка. Това става тогава, когато майката загива по някаква причина, а семейството не може да си създаде нова пчелна майка и това води до стрес в кошера. Пчелите работнички стават анатомични тартовки и започват да снасят яйца. От тях обаче не се раждат работнички и пчелното семейство е обречено на загиване. Такива пчели са изключително агресивни”, обяснява инж. Герев.

Друга хипотеза е ако агресивното пчелно семейство е било нападнато от други пчели. В този период от годината пчелите често се крадат, за да си допълнят запасите за зимата, припомнят пчеларите.

"Третата вероятност е, ако пчелата майка се е оплодила с търтей и затова потомството е станало агресивно”, казва председателят на пчеларското дружество. По думите му опитен пчелар веднага би различил кога кошерът е загубил майката. „Когато отвориш кошера, ако пчелата майка е загинала, тартовките вдигат коремчетата си и издават един жален звук, все едно плачат, че нямат майка. Опитните пчелари знаят, че преди да отидат до пчелите не трябва да са консумирали чесън, лук или да имат силен парфюм. Човек, когато отиде до пчелите, трябва да е много чист”, коментира още инж. Герев.

Нажилената от над 200 пчели кукленка ще бъде изписана от клиниката до дни.  


11
Още по темата: пчелиКукленпчелар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започват да липсват места
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако пчелата майка се е оплодила с търтей ????!!!! Интересно с какво друго добиче се опложда пчелата майка ?!Доколкото знам майката се опложда именно от търтеи и то не от един ,а от поне 10-15 ,майка оплодена от пръч няма
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"... 70-годишна пчеларка – нажилена от 200 пчели."
---
Ами, да! Ако беше 35-годишна, щяха да я нажилят само 100 пчели.
Как ги измисляте тези заглавия? А, и това тире по средата ... Български за 6-ти клас.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както всичко на този свят и пчелите се промениха. Такава анархия е настанала че вече нищо не е такова каквото беше. Само преди 30 години света беше друг. Промени се природата животните растенията даже и хляба дето ни е ежедневната храна ни докарва болести. С една дума обобщено вървиме към свършека!
6
0
 
3
 
! Отговори
Korean soup преди 1 година
Не е ли "търтовка"?
5
10
 
25
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
"Третата вероятност е, ако пчелата майка се е оплодила с търтей и затова потомството е станало агресивно”

Работата на търтеите е да оплождат майката но каквито управляващите такива и председателите на дружествата им и такъв и матряла и ще става още по-зле дори и пчелите ще станат агресивни. Добре, че оправихме гейовете и веганите поне те да не страдат.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са гладни и с две пушалки и каска. Нищо не те спасява
3
4
 
16
 
! Отговори
практик преди 1 година
другото, неприятно нещо, което е като тенденция е, че пчеларите масово правят алергия към ужилване и вече е невъзможно да работят това, дори е опасно за здравето им.
2
2
 
30
 
! Отговори
практик преди 1 година
според познати пчелари, това полудяване на пчелите се наблюдава от няколко години и е правопропорционално на увеличените площи засадени с гмо рапица. Дори меда от нея не е точно мед..
1
14
 
8
 
! Отговори
теоретик преди 1 година
преди да се отвори кошера се опушва, за да не са агресивни, освен това опитните пчелари развъждат предимно кротки пчели, възможно е да е отворила кошера без да го опуши