Реалност: Шейсет на сто от личните лекари са над 55 години

Средната възраст на медсестрите пък е над 53 години
12 окт 2017 14:29, Петя Славова
17
Реалност: Шейсет на сто от личните лекари са над 55 години
Снимка: архив, Reuters

Шейсет на сто от личните лекари са на възраст над 55 години, а средната възраст на медицинските сестри и акушерките е над 53 години.

Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на кръглата маса "Психосоциалните рискове в здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях - добри практики и проблеми".

Форумът бе организиран от Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ. Когато системата е недофинансирана, лекари и сестри работят на повече от едно място и са принудени да работят по-дълго, каза Павлова, цитирана от БТА.

Участниците във форума от различни държави посочиха разликите в работното време на лекари и медицински сестри, рисковете на работното им място и условията на труд.

Необходимо е да се повиши информираността за психосоциалните рискове на работещите в сферата на здравеопазването, което ще се постигне чрез комбинация от различни политически инструменти - законодателство, социален диалог, добри практики, корпоративни социални отговорности, икономически стимули, смятат участниците в конференцията.

Те предлагат да се въведат добри практики и разбиране от страна на работодателите за намаляване на стреса, насилието, безпокойството и тормоза на работното място.

Необходимо е да се направи анализ на действащата нормативна уредба в здравеопазването, с участието на държавата, общините и социалните партньори, с оглед на необходимостта от промени за подобряване на дейността по превенция на психосоциалните рискове в здравеопазването.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Лекар от Германия преди 1 година
До Анонимен
Май доста се поизхвърли...след данъците остават чисто 2-3000€,а другата спомената от теб сума е възможна само за Chefarzt и то на някоя университетска болница...
А и разходите са много повече...
15
0
 
3
 
! Отговори
Вишис преди 1 година
До: "Лекари" (номер 14)

Не се казва "висшо", казва се "вишо". Така се изразяват тия дето си купуват "вишото".
И аз съм инженер, не съм лекар, но мога да ти кажа, че още преди 1989 г. моралните устои бяха много слаби, а сега вече ги няма никакви!
14
0
 
4
 
! Отговори
Навсякъде е така преди 1 година
Принципно почти навсякъде е така, освен ако не е политика на фирмата да назначава само млади момчета и момичета, което се среща тук-там в България. При мен от 14 човека, 4-ма са пенсионери, но още работят, 4 са пред пенсия до 1 година и т.н., като най-младия е на 45 години. Непрекъснато се пускат обяви за работа, но никой не иска да работи при нас.
13
0
 
3
 
! Отговори
Лекари преди 1 година
Ненормално е лекарите ни да са в предпенсионна възраст. Но вземайки предвид реалностите последните 20-30 год, някак имам по-голямо доверие на мед. сестра завършила преди 89г и възпитана в някакви морални устои пред някоя вървежна мацка на 30, която тати с дебелия портфеил е изпратил да завърши висшо, а тя през това време е висяла по дискотеките в Студентски град и е скачала от джип във джип, докато тати се хвали пред приятелите си, че дъщеричката учи медицина и запълва дупките в познанията й с $
12
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
личните лекари доказаха че са една напьлно излина институция разболяваме се повече докато чакаме направления
11
4
 
1
 
! Отговори
иванов преди 1 година
реално погледнато то няма нужда от тях. преглед значи - дейност с компютър и отпечатване на принтера резултата. Те това не го правят. Ако пък има някой нещо подобно и не може да го прочета - да се маха.
Джипи - разпределителна кутия и нищо повече.
Още нещо ДОКТОР не лекува - това го прави "хапчето" - ами ако няма решение на проблема - такива персони да се изхвърлят от системата.
В 21 века- с изключение само на някои хирургични дейности - вс. останали вършат елементарен тип дейности.
10
0
 
0
 
! Отговори
браво колега преди 1 година
До Анонимен 5

5000 евро в бяла държава - перфектно, заради бялата държава. Аз съм с 10 хил. лв в областен град, обаче не в бяла държава, а в нашата.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Видят ли труден случай едно направление и те препращат другаде ."
Не е така. Лимитът, отпуснат от касата р под едно направление на човек годишно.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1990 .... къде бяхте Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ.Все пак върха на носа не е толкова много далеч.
7
0
 
8
 
! Отговори
чарли преди 1 година
Това не пречи да се откриват постоянно нови болници.
6
9
 
11
 
! Отговори
Бай Гого преди 1 година
Джипитата са захапали кокала и не го пускат на младите .Взимат си парите от касата ,плюс 2.90 такса преглед и изписват хапчета за кръвно и аналгин .Видят ли труден случай едно направление и те препращат другаде .
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След само 10 години ще ви лекува баба Гуна от село Горнонанадолнище. Ние по баламите завършихме медицина и се изнесохме. В момента съм с 5 000 евро заплата в бяла държава. Като имате предвид че съм отскоро и съм най ниската степен в ерархията на медиците. Имам колеги и колежки които взимат заплата от по 15 000 евро. Е кои от тях ще дойдат в бг да ви лекуват?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странна драма!
3
1
 
19
 
! Отговори
хаах преди 1 година
Вие какво искате?
Някои да учи до 30-40 години и после да му се подиграват с 700лв заплата ,че видиш ли е човек на принципа.
За всяко нещо в БГ статистиката е такава.
Какво точно мислите ,че ще се промени ?
Далаверата ще спадне или министъра дето не може да прочете една страница ще оправи нещата.
Искам още пари да заминават за интеграция на мързеланковци.
Разберете !
Искаш ли да правиш пари ,държава или дори бардак ,нужни са ти хора дето да искат да работят и да са мотивирани.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягат горките!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много неприятна новина! По-добре да не говорим сега много за това, че да не повлия отрицателно на Председателството!