Реалност: Шейсет на сто от личните лекари са над 55 години

Средната възраст на медсестрите пък е над 53 години
12 окт 2017 14:29, Петя Славова
17
Реалност: Шейсет на сто от личните лекари са над 55 години
Снимка: архив, Reuters

Шейсет на сто от личните лекари са на възраст над 55 години, а средната възраст на медицинските сестри и акушерките е над 53 години.

Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на кръглата маса "Психосоциалните рискове в здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях - добри практики и проблеми".

Форумът бе организиран от Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ. Когато системата е недофинансирана, лекари и сестри работят на повече от едно място и са принудени да работят по-дълго, каза Павлова, цитирана от БТА.

Участниците във форума от различни държави посочиха разликите в работното време на лекари и медицински сестри, рисковете на работното им място и условията на труд.

Необходимо е да се повиши информираността за психосоциалните рискове на работещите в сферата на здравеопазването, което ще се постигне чрез комбинация от различни политически инструменти - законодателство, социален диалог, добри практики, корпоративни социални отговорности, икономически стимули, смятат участниците в конференцията.

Те предлагат да се въведат добри практики и разбиране от страна на работодателите за намаляване на стреса, насилието, безпокойството и тормоза на работното място.

Необходимо е да се направи анализ на действащата нормативна уредба в здравеопазването, с участието на държавата, общините и социалните партньори, с оглед на необходимостта от промени за подобряване на дейността по превенция на психосоциалните рискове в здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Лекар от Германия преди 6 години
До АнонименМай доста се поизхвърли...след данъците остават чисто 2-3000?,а другата спомената от теб сума е възможна само за Chefarzt и то на някоя университетска болница...А и разходите са много повече...
15
0
 
3
 
! Отговори
Вишис преди 6 години
До: "Лекари" (номер 14)Не се казва "висшо", казва се "вишо". Така се изразяват тия дето си купуват "вишото".И аз съм инженер, не съм лекар, но мога да ти кажа, че още преди 1989 г. моралните устои бяха много слаби, а сега вече ги няма никакви!
14
0
 
4
 
! Отговори
Навсякъде е така преди 6 години
Принципно почти навсякъде е така, освен ако не е политика на фирмата да назначава само млади момчета и момичета, което се среща тук-там в България. При мен от 14 човека, 4-*** са пенсионери, но още работят, 4 са пред пенсия до 1 година и т.н., като най-младия е на 45 години. Непрекъснато се пускат обяви за работа, но никой не иска да работи при нас.
13
0
 
3
 
! Отговори
Лекари преди 6 години
Ненормално е лекарите ни да са в предпенсионна възраст. Но вземайки предвид реалностите последните 20-30 год, някак имам по-голямо доверие на мед. сестра завършила преди 89г и възпитана в някакви морални устои пред някоя вървежна мацка на 30, която тати с дебелия портфеил е изпратил да завърши висшо, а тя през това време е висяла по дискотеките в Студентски град и е скачала от джип във джип, докато тати се хвали пред приятелите си, че дъщеричката учи медицина и запълва дупките в познанията й с $
12
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
личните лекари доказаха че са една напьлно излина институция разболяваме се повече докато чакаме направления
11
4
 
1
 
! Отговори
иванов преди 6 години
реално погледнато то няма нужда от тях. преглед значи - дейност с компютър и отпечатване на принтера резултата. Те това не го правят. Ако пък има някой нещо подобно и не може да го прочета - да се маха.Джипи - разпределителна кутия и нищо повече.Още нещо ДОКТОР не лекува - това го прави "хапчето" - ами ако няма решение на проблема - такива персони да се изхвърлят от системата. В 21 века- с изключение само на някои хирургични дейности - вс. останали вършат елементарен тип дейности.
10
0
 
0
 
! Отговори
браво колега преди 6 години
До Анонимен 55000 евро в бяла държава - перфектно, заради бялата държава. Аз съм с 10 хил. лв в областен град, обаче не в бяла държава, а в нашата.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Видят ли труден случай едно направление и те препращат другаде ."Не е така. Лимитът, отпуснат от касата р под едно направление на човек годишно.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1990 .... къде бяхте Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ.Все пак върха на носа не е толкова много далеч.
7
0
 
8
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Това не пречи да се откриват постоянно нови болници.
6
9
 
11
 
! Отговори
Бай Гого преди 6 години
Джипитата са захапали кокала и не го пускат на младите .Взимат си парите от касата ,плюс 2.90 такса преглед и изписват хапчета за кръвно и аналгин .Видят ли труден случай едно направление и те препращат другаде .
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След само 10 години ще ви лекува баба Гуна от село Горнонанадолнище. Ние по баламите завършихме медицина и се изнесохме. В момента съм с 5 000 евро заплата в бяла държава. Като имате предвид че съм отскоро и съм най ниската степен в ерархията на медиците. Имам колеги и колежки които взимат заплата от по 15 000 евро. Е кои от тях ще дойдат в бг да ви лекуват?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странна драма!
3
1
 
19
 
! Отговори
хаах преди 6 години
Вие какво искате?Някои да учи до 30-40 години и после да му се подиграват с 700лв заплата ,че видиш ли е човек на принципа.За всяко нещо в БГ статистиката е такава.Какво точно мислите ,че ще се промени ?Далаверата ще спадне или министъра дето не може да прочете една страница ще оправи нещата.Искам още пари да заминават за интеграция на мързеланковци.Разберете !Искаш ли да правиш пари ,държава или дори бардак ,нужни са ти хора дето да искат да работят и да са мотивирани.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бягат горките!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много неприятна новина! По-добре да не говорим сега много за това, че да не повлия отрицателно на Председателството!