За 10 месеца: 2000 проверки на онлайн търговци, 12% - с актове

Хората не знаят кой да търсят при спорове за онлайн сделки
13 окт 2017 17:45, Екип на Bloomberg
5
За 10 месеца: 2000 проверки на онлайн търговци, 12% - с актове
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на годината сме извършили близо 2000 проверки на онлайн търговци. При 12-13% от случаите са съставени актове за различен тип нарушения. Това коментира Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите (КЗП) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Докато в предишни периоди основното нарушение беше липсата на информация за правото на отказ в 14-дневен срок, сега на първо място излиза липсата на връзка към органите за алтернативно решаване на спорове“.

По думите ѝ това е много важно, защото е свързано с т.нар. „помирително производство“, от което потребителите могат да се възползват, когато е възникнал някакъв спор във връзка с онлайн сделка и не е могъл да бъде решен на по-ранен етап. Тя посочи, че това е напълно безплатно за потребителите.

„Търговците по закон са длъжни да предоставят информация за своето име, адрес и телефон. Също така, що се отнася до самите стоки, трябва да има ясна, пълна и вярна информация за това какво предлага търговеца, каква ще бъде крайната цена, която потребителят ще заплати и всички други условия, които са свързани със сделката“.

Кои са правата на потребителите? Кои са задълженията на търговците? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Радой преди 1 година
Много комиси,много агенции,много институции - много нещо!
А резултатите им - едно голяно НИЩО!
4
2
 
12
 
! Отговори
:( преди 1 година
България е възможно най-скапаното място за бизнес, ако си честен човек. Такива, като тази на снимката почернят живота на хората от нормалните 100% легални бизнеси, а в същото време 40-45% от "бизнеса" е в "сивия", даже в "черния" сектор. А този сектор не плаща данъци, не подлежи на контрол и само от време на време дава "суджук" на някой гербаджия, бесепар или друг ***. И тези "органи" се правят, че нищо не знаят. *** корумпирана дупка.
3
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз котка в чувал не си купувам, камо ли нещо от онлайн магазин!
И въпреки хилядите изгоряли клиенти, бaлъци още се намират да пазаруват.
Като бабите с "ало" измамниците!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сложим и целия търговски закон вътре, и още един два закона ей та да има, то те не я разпространяват тази инвормация, а очакват от търговците да го правят това.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да търсят министъра на вътрешните работи, той ще им каже, че те са виновни защото са искали да минат тънко, а мошениците са просто... калпазани.