300 лв. глоба за гъдулар, пеел в дует с брат си в Пловдив

И двамата били с разрешение да пеят, но не и заедно
16 окт 2017 07:47,
56
300 лв. глоба за гъдулар, пеел в дует с брат си в Пловдив
Снимка: Булфото, архив

С 300 лева бе глобен уличен музикант, който свирел на гъдулка в центъра на Пловдив. Мъжът изпълнявал народни песни по Главната, заедно със своя брат близнак. И двамата имали разрешения от общината за това, но нямали документ, с който да им бъдат позволени изпълнения в дует, разказва "Монитор".

Така на 2 май т.г. около 17 часа на ул. "Райко Даскалов" 16 близнаците музиканти били проверени от общински служител и след като не представили документа за групово изпълнение, бил глобени с 300 лева.

Гъдуларят обжалвал санкцията в съда, където станало ясно, че действително е в нарушение. Съгласно общинската наредба за обществения ред с цел осигуряване спокойствието на живеещите и работещите в центъра на Пловдив, има забрана за използване на електронни усилвателни устройства от уличните музиканти, както и събирането им за групови артистични изпълнения без разрешение от кмета на общината. Глобите при такива нарушения за физически лица са от 300 до 3000 лева, а за фирми – от 3 000 до 30 000 лева.

Въпреки това обаче съдът преценил, че наказващият орган не е разтълкувал правилно текстовете от закона и не е отграничил маловажните случаи на административни нарушения от обикновените такива. Според съда нарушението на близнаците е първо по ред, а степента му не съответства на тежестта на наложената санкция. Музикантите не са нарушили нощната тишина, защото са свирели в 17 часа. Освен това и двамата имали валидни разрешения за улични музиканти, а самото им изпълнение е дуо, което според магистратите, трудно може да бъде определено, като група артисти. Затова районният съд в Пловдив отменил глобата от 300 лева, наложена на гъдуларя близнак като твърде тежка за извършеното нарушение. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
27
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
От кмета на майните само простотии и далавери!
7
3
 
20
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Правилно, това са правилните песни. Да не забравяме, че се изпълняват от двама от най-видните герберасти - Тетка Цецка и Потен Веско. Ако направят и дует ... ще избягат и кокошките на село и ще спрат да снасят.
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кокошка няма прошка.
5
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трбява да се пее "Цъфнал герб" или "Родната полиция ни пази" и от време на време да се скандира името Борисово, така и цял хор да е на улицата, няма да има проблем.
4
1
 
38
 
! Отговори
стига с тоя герб,бе преди 6 години
Някакъв страхлив чиновнически шмульо,решил да се прави на велик,с неговото идиотско презастраховане,и айде пак на пързалката,та гербове,та патреоти,та червенушки!Българина гори в политиката,спор няма!
3
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата политика на Герб е да бъдат мачкани обикновените хора.
2
6
 
39
 
! Отговори
бг преди 6 години
май за първи път чета разумно и добре формулирано решение на властта
1
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е пеел песни против Правителството на ГРОБ и Патреотите, така му се пада.