Джипитата завъртяха бизнес, искат до 5 лв. за извинителна бележка

Писането било много, не било незаконно
16 окт 2017 07:12, Мария Захариева
39
Джипитата завъртяха бизнес, искат до 5 лв. за извинителна бележка
Снимка: Flickr

Лични лекари вече взимат такса "извинителна бележка", която учениците представят, когато отсъстват по болест.

Причината е, че от тази учебна година документът, служещ за извинения на отсъствия, е по-стриктен и изисква повече писане, защото на него трябва да фигурират номерът на амбулаторния лист, уникалният индентификационен номер на лекаря и други данни. Промените бяха въведени с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки, когато учениците кръшкат от час.

Новата такса е за издаване на административен документ и не противоречи на закона, тя не е задължителна, но джипитата имат право да я изискват, обясни председателят на Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщoпpaктикyвaщитe лeкapи в Бългapия доц. Любомир Киров пред "Монитор".

Социална политика на гърба на изпълнителите на медицинска помощ е крайно време да престане да се прави, категоричен е той. Доц. Киров допълни, че издаването на бележки е допълнителна дейност за джипитата, която не се заплаща от здравната каса.

Иначе таван на таксата няма. Така на практика всеки медик може да реши каква да бъде цената за услугата по свое усмотрение.

"Ние като организация няма да определим ценоразпис. Това е лично решение на всеки колега, защото всеки един от тях не само работи, но и е собственик на своето предприятие за здраве. Това според нас ще е една допълнителна мярка срещу злоупотребата с медицински бележки и намаляване на натиска от страна на някои родители върху колегите, отбеляза още доц. Киров.

Тарифите за издаване на медицинска бележка варират между 1лв. и 5 лв.

Лекарите в Стара Загора пък искат да бъде приета единна такса за издаване на извинителна бележка, която може да бъде между 1 лв. и 3 лв. Сумата ще бъде изяснена на предстоящо общо събрание, което е насрочено за 24 октомври, съобщи председателят на регионалната лекарска колегия в града на липите д-р Георги Бакоев. 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е бизнес, тия пари за GP-тата са жълти стотинки.
Те си изкарват много повече от фармацевтичните фирми, да им предписват лекарствата.
За комисионни и екскурзии, ама така е.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то се видя как държавата лпаща -две болници са пред закриване едната поради дългове другата поради липса на специалисти Ако е толкова хубаво за редовите лекари у нас едва ли ще има такова текучество извън страната
36
2
 
3
 
! Отговори
До 32 / 123 преди 1 година
Болниците като натрупат дългове от милиони левове ги плаща общината или държавата — факт! Медицинската експертиза е част лечението, според Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Медицинска експертиза е: Епикриза, Поетапна Епикриза, ЛКК, Болничен лист, Експертно Решение на ТЕЛК, Амбулаторен лист, Служебна бележка с диагнозата на болния ученик. За всички тези медицински документи НЕ би следвало да се заплаща.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е парадоксът на цялата държава ако е безплатно може и си живуркаме така спокойно ,но ако трябва да се плаща вече да скачаме .Така беше и за тези пръстови отпечатъци едни познати викат е ако няма да плащаме нещо ние ами да ги въведат нямаме против.Ние сме смотан народ защото си траеме виждаме безобразията но си траеме и затова така ни мачкат почваме да мрънкаме да се пениме ама докато излезе някой и замаже положението Въпросът не е в 2та лв за бележка а за нашето самосъзнание като народ
34
2
 
6
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Тия извинителни бележки Кунева ги направи задължителни.
Да отпаднат тия бележки! Това е глупост.
33
0
 
4
 
! Отговори
идея преди 1 година
Която политическа сила застане зад това искане -да я линчуваме на изборите догодина!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам да изляза от системата или поне да плащам 18лв здравни осигуровки а не 150лв както плащам в момента ,защото няма лични партиди .Ако си имам партида мога да си следя разходите и т.н защото нито лекарите са длъжни да следят кой колко внася нито са социална служба да го изграят на щото са ви малки заплатите и пенсиите или защото работодателят ВИ осигурява минимално при лекаря е безплатно НЕ Е никъде на лекарите трудът се заплаща навсякъде в ЕС само тук политиците ги ползват за площадка
31
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
До до 13 / 123
Ти не плащаш осигуровките си директно на лекаря, здравната каса плаща м/у 1 и 2 лв.месечно за 1 дете /говоря за личния лекар/ , така че не се зъби, а се бори парите да се разпределят справедливо, защото при лекарите не отива почти нищо.
Колкото до ток, вода ,парно и т.н. си в голяма грешка, болничните заведения си ги плащат сами, защото са търговски дружества.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами станете и вие джипита да печелите. Естествено издаването на документ, кйто не се плаща от касата или държавата се плаща от този на който му трябва. Що не ревете на адвокатите или на банките като си плащате за издаване на документи?
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, грипният сезон започва, всяко ДжиПи преглежда на ден м/у 30-50 деца, повечето ученици или ходещи на градина сметката +6 лв за болничен+5 лв за бележка+ 6 лв кабинетна такса и всичко това без касов бон. Чисти пари по 15-20 лв от всеки родител чието дете е имало глупоста да се разболее, не го е срам.
28
2
 
18
 
! Отговори
Вулкан преди 1 година
Тогава да се въведе и -Такса доктор !!!??? В магазин да плащат-10лв, в автосервиз 30лв., а за МОЛ-50лв. Така де, нали и другите са собственици на своите фирми! ПП: Да им имам и аргументите ?!
27
1
 
16
 
! Отговори
МакКонар преди 1 година
Никой не споменава колко излишни са всички тези бележчици от една институция до друга през 2017-та година. Компютрите ги ползват само като пишещи машини. А пък обяснението, че сега трябвало да въвеждат два номера допълнително оскъпявало бележката е абсурдно. Моето GP на половин ден преглежда повече от 30 деца което потенциално води до едни 300 лева дневно за този който ***.
26
2
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 1 година
Вече всичко е търговия -имаш пари -имаш и извинителни бележки ,нямаш пари-намери си пари ,ако искаш да получиш нещо което трябва да е безплатно .5 лв да речем за минута -две се издава ,в час 30 бройкиХ5 лв =150х8 часа =1200 лв х22 дни =26 400 лв-13200 евра ,а казват че не са заплатени нашите медици като на Запад !))
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и без бележки им извиняват отсъствията.
24
1
 
22
 
! Отговори
родител преди 1 година
Родителите ще плащат затова, че предават "съобщение" от личния лекар до училището. Гавра.
23
6
 
2
 
! Отговори
do 22 преди 1 година
Така ли?има съвестни и ученолюбиви ученици навсякъде другаде ,но не и в класните стаи.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
храната в градините и училищата - платена.
всичко свързано с лекари - платено.
Ако обаче съм в затвора, защото съм съгрешил, ще ме хранят на държавна хранилка и ще ме лекуват на държавна хранилка.
Къде е логиката?
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Промените бяха въведени с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки, когато учениците кръшкат от час." Ако детето ви не бяга от час, няма ви се налага да давате цели 5 лева за фалшива бележка.
20
1
 
27
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
При положение че участието в системата е задължително те нямат право да ми го играят на свободен пазар , защото ако ще го играем на свободен пазар аз искам да изляза от системата !!! Искам сам да си избера фонд който да финансирам, а не да храня чиновниците в гНОИ !!!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички е ясно от кой ще се взема таксата. Пак на гърба на средностатистическия данъкоплатец.