Джипитата завъртяха бизнес, искат до 5 лв. за извинителна бележка

Писането било много, не било незаконно
16 окт 2017 07:12,
39
Джипитата завъртяха бизнес, искат до 5 лв. за извинителна бележка
Снимка: Flickr

Лични лекари вече взимат такса "извинителна бележка", която учениците представят, когато отсъстват по болест.

Причината е, че от тази учебна година документът, служещ за извинения на отсъствия, е по-стриктен и изисква повече писане, защото на него трябва да фигурират номерът на амбулаторния лист, уникалният индентификационен номер на лекаря и други данни. Промените бяха въведени с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки, когато учениците кръшкат от час.

Новата такса е за издаване на административен документ и не противоречи на закона, тя не е задължителна, но джипитата имат право да я изискват, обясни председателят на Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщoпpaктикyвaщитe лeкapи в Бългapия доц. Любомир Киров пред "Монитор".

Социална политика на гърба на изпълнителите на медицинска помощ е крайно време да престане да се прави, категоричен е той. Доц. Киров допълни, че издаването на бележки е допълнителна дейност за джипитата, която не се заплаща от здравната каса.

Иначе таван на таксата няма. Така на практика всеки медик може да реши каква да бъде цената за услугата по свое усмотрение.

"Ние като организация няма да определим ценоразпис. Това е лично решение на всеки колега, защото всеки един от тях не само работи, но и е собственик на своето предприятие за здраве. Това според нас ще е една допълнителна мярка срещу злоупотребата с медицински бележки и намаляване на натиска от страна на някои родители върху колегите, отбеляза още доц. Киров.

Тарифите за издаване на медицинска бележка варират между 1лв. и 5 лв.

Лекарите в Стара Загора пък искат да бъде приета единна такса за издаване на извинителна бележка, която може да бъде между 1 лв. и 3 лв. Сумата ще бъде изяснена на предстоящо общо събрание, което е насрочено за 24 октомври, съобщи председателят на регионалната лекарска колегия в града на липите д-р Георги Бакоев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече нищо безплатно няма в здравеопазването ни /както и в образованието, апропо/.Наложи се операция на едното око на дъщеря ми. Познайте колко беше безплатна. Касата давала 300 лв., които били крайно недостатъчни. Останалите 1200 си ги дадох аз. Не знам защо ми удържат всеки месец тази не малка сума за здравеопазване.
14
3
 
19
 
! Отговори
до 13 / 123 преди 6 години
Аз на Техномаркет осигуровки не внасям, нито има Национална Техномаркетска каса. А и държавата и общината не плащат разходите за ток, парно, оборудване с апаратура и наем на Техномаркет, както плащат на болниците! А и Техномаркет няма грижата да обслужва безплатно клиентите си до 18-годишна възраст!!! И лекарите като са търговци защо чакат на НЗОК не е много ясно!
13
0
 
17
 
! Отговори
do 14 преди 6 години
Ами сменяйте я тази меркантилна ***. Има все още нормални джипита, колкото и да са малко ги има.
12
6
 
8
 
! Отговори
*_* преди 6 години
Нашата лична взема потребителска такса за прегледите на децата, още от пеленачета.
11
21
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименАко в Техномаркет откажат да ми дадът безплатно телевизор - веднага ги сменям.Крайно време е да свикнете, че безплатен обяд няма!!!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В у-ще има лекари -да следят за здравословното състояние на децата мед.сестри да ги преглеждат за въшки не знам защо постоянно ги препращат да личните лекари.А що се отнася до таксите никой не говори че в банките ти вземат повече отколкото лихвата която получаваш че държавата като реши да събира пари сменя паспортите номерата на колите таксата за смет таксите които плащаме в държавните учреждение не са по-малки въпреки че са Държавни но по лекарите голямо плюене пада Така изнася на политиците
9
0
 
13
 
! Отговори
Мистър Уейн преди 6 години
Едно време кочанът струваше 10 на черно :)
8
3
 
24
 
! Отговори
, преди 6 години
Аз платих 3лв такса за извинителна бележка за детето ми на 2г. ?!?!?? Искат в градината, какво е това чудо?
7
8
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Хммм, здравеопазването до 18г. е безплатно. Какво излиза сега, лекуват ми детето безплатно, но не му издават документ за това... Време е търговците да напуснат храма. Дали ще се намери някой да ги изгорни? Оюе по странно е да имаме такса за преглед 2,90 и такса за издаване на документ - 5лв. Т.е писане то на една бележка да е по-скъпо от самият преглед. Отива се в една порочна практика която ще навреди много - Утре ще въведат такса мръсни обувки - не им е работа на лекарите да чистят - такса!
6
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако лекар откаже да ми даде извинителна бележка за детето безплатно, директно го сменям. А детето ще ходи болно на училище. Да се чудят учителките какво да го правят, след като не искат да му извинят отсъствията без бележка от лекар.
5
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не 5,по 50 лв трябва да вземат
4
5
 
36
 
! Отговори
ABC преди 6 години
А касови бонове ще започнат ли да издават?
3
4
 
10
 
! Отговори
и 10 са малко преди 6 години
До Анонимен 3Смъкни му 50 или 100,и глей вопли "недей бе,тате,втори път няма да бягам!"
2
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко са 5 лв, да вземат поне по 10 лв. Извинителните бележки, както обикновено в повечето случаи, прикриват отклонение на децата от училище.
1
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Хипократите" пак го удариха на търговия, без клетва!!!