МБАЛ - Поморие затвори врати, медиците напуснали

Дълговете на болницата са над 670 хил. лева
30
МБАЛ - Поморие затвори врати, медиците напуснали
Снимка: архив, БулФото

МБАЛ-Поморие преустановява дейността си от днес. Всички лекари, медицински сестри и помощен персонал са напуснали, съобщиха от общината.

Лечебното заведение затваря със задължения от 670 000 лева. 370 000 лева са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици, 280 000 лева за заплати на персонала. 80 000 лева са неизплатени от НЗОК надлимитни средства.

Служителите напуснаха защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ-Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата в Поморие, каза кметът Иван Алексиев.

Той заяви, че Община Поморие е финансирала местната болница с близо 300 000 през настоящата година, поддържала е сградния фонд и е закупувала нова апаратура, предаде БТА.

Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ-Поморие. Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна, добави кметът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
62
 
! Отговори
щурчо преди 6 години
Както е тръгнала работата комай ще остане само софия като българия с управленец Винету и неговия шаман Цецу.
3
17
 
28
 
! Отговори
Asda преди 6 години
България - смрадлива, долна, Балканска ***. Разпадът и самозатриването започнаха най-накрая. След няколко години никой вече няма да си спомня за тази смрадлива територия.
2
4
 
34
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
а сводниците кога ще напуснат златните заради лоша държавна политика по удоволствията?
1
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опппаааа.....Започва се разпадът на България !Щом здравно заведение пуска кепенците,независимо от всички аспекти около това,нещата хичне са за оптимизъм...