Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!

Иво Табаков взел на части СУ-22М4 и го сглобил
16 окт 2017 09:04, Елка Василева
94
Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!
Снимка: архив, Reuters

Иво Табаков - бизнесмен от Велико Търново, си купи... бомбардировач, пише "Труд".

"Да, вярно е. Открих го в насипно състояние и започнах да го възстановявам. Успях да намеря, макар и трудно, резервни части и сглобихме самолета. Липсваха и много елементи от конструкцията, но намерихме и тях и той вече е в автентичния си вид", разказа Табаков.

Съветският бомбардировач, който купил бизнесменът, е регистриран във въздухоплавателната администрация на България под борден борден №410. Машината се е намирала в базата на ВВС в Балчик. Била е разглобена и транспортирана на части в Граф Игнатиево. После е продадена на търг и Табаков успял да я купи от последния й собственик.

Близо половин година е сглобявал самолета до автентичния му вид, като е ползвал съветите на военни експерти. Купил го е в насипно състояние за 50 000 лв., като спуснали самолета с кран в комплекса му.

СУ-22М4 е изтребител-бомбардировач за далечно действие и служи за нанасяне на удари от въздуха в тила на противника. Може да изпълнява и разузнавателни задачи.

До 10 ноември 1989 г. армията ни имаше 19 такива изтребителя. Те бяха базирани в авиобазата ни ВВС в Добрич. По-късно, в годините на прехода, СУ-22М4 бяха снети от въоръжение. Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите- за скраб. Летището в Добрич също бе закрито.

В онези години оставиха у нас на въоръжение само СУ-25 за непосредствена поддръжка на пехотата, от които имаме 14 броя. Парадоксът е, че Полша, член на НАТО, която сега е един от най-големите врагове на Русия, има на въоръжение цяла дивизия от близо 80 броя СУ-22. Има ги и в руската армия.
 


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
До Анонимен ТЪПЧО ТИ СИ БИЛ В ТОЛБУХИН КОЛКОТО АЗ СЪМ БИЛ НА МАРС.ГЛУПОСТИТЕ ТИ СА ПОВЕЧЕ ОТ УМА ТИ АКО ИМА В ГЛАВАТА ТИ ТАКОВА НЕЩО
81
0
 
4
 
! Отговори
Су-22 преди 1 година
Господи колко невежи хора има! Били паднали 5 Су-22... - ако човечецът беше почел малко щеше да знае, че Су-22 е самолетът без нито една авария в историята на родните ВВС.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Извинявайте но сравнението на F 16 със Су 22 е меко казано некоректно .Първият е от четвърто поколение многоцелеви изтребител а вторият е от второ(въпреки че изменяемата геометрия на крилата го прави да се приближава към третото поколение) бомбандировач.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ШибиРиби
Пич,един приятелски съвет.Не се излагай.Тази последна модификация на Су 22 е все още на ниво и факта ,че поляците го използват е достатъчен струва ми се. Е ако си го написал като шега - може......
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 - полските Су-22 момента се използват за придобиване на опит на пилоти със звание лейтенант . Полските ВВС поради специфичната роля във Варшавския договор са притежавали над 200 такива , самолетите са модернизирани многократно като поради това че двигателя е почти пълно копие на GE J79 на F4 , се ремонтира в Германия . Самолета е доста надежден , прост и евтин за поддръжка тъй като е от по-старо поколение , бойните му възможности също са значително по-ниски от тези на F-16
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До USA
Ти въобще не си в час! Каква Рашка те е клеццала? И за това ще ти дадат хонорар?!
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Су-22 бяха абсолютни трошляци"
================

Казваш, че там си служил. Било е преди около 30 години. Сигурно си бил техническа поддръжка? На некадърника самолетите му виновни!
От текста на статията става ясно, че днес в Полша, член на НАТО, има на въоръжение цяла дивизия от близо 80 броя СУ-22.
Полските пилоти не се оплакват и не се стахуват.
Има ги и в руската армия.
Има ги и в сирийската армия. И не само ги има, а сирийските пилоти ежедневно извършват удари по терористите с тяхна помощ.
75
11
 
5
 
! Отговори
петков преди 1 година
До Видял
че какво да му гледаме ..... *** някакви . да гледаме .... голям смях
74
3
 
9
 
! Отговори
Видял преди 1 година
Самолетът вече е изложен в автобазата на Румяна Хинкова, след Велико Търново до Дебелец. Всички, които пътуват през Прохода на Републиката ще го видят.
73
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво страно има някой свободно да си купи дърта воена техника в Европа или Сащ ????виж за онези във без аналоговия колхоз РФ максимума е някоя армеска консерва с лой и каша
72
0
 
15
 
! Отговори
xdfb преди 1 година
Смешни псевдо-журналистчета, неграмотни сте и това е необорима истина!! Иначе как някой интелигентен журналист би написал "скраБ" вместо "скраП"?!?! Кратунковци нещастни!
71
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Су-22 бяха абсолютни трошляци!
Пилотите в авиобаза Толбухин, там съм служил, се страхуваха да летят с тях, все се чупеха. За 2 години паднаха 5 от тях, но поне пикотите се спасиха. В Толбухин, сега Добрич,авиобазата беше разузнавателна, самолетитя бяха оборудвани с камери.
Имаше Су22, миг25, миг15, миг17 и миг21.
Все бяха на ремонт.
70
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя бизнесмен се е пре.е.бал яко с тия 50 хил. лв. По добре да беше ги разиграл на "тука има, тука нема"
69
20
 
10
 
! Отговори
Поправка преди 1 година
Не Полша е враг на Русия, а обратното!
Русия е нападала Полша над 15 пъти, избила е цеета на полската нация в Катинската гора, свали самолета с полското правителство, изби всички!
Русия е враг, а не Полша!
68
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха какво четем? Тая сутрин израески самолети са унищожили комплекс С-200 на 50км. източно от Дамаск. Преди да унищожат комплекса Израел е предупредил Русия, че е принуден да го унищожи тъй като при разузнавателна израелска мисия за която е знаела Русия и Сирия, сирийците са си позволили да пускат ракети от така нареченото ПВО С-200. Естествено руските ракети са минали на 20км от целта, но това не е спасило руската техника от пълно унищожение. Нетаняху е заявил че няма да търпи такива провокации.
67
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалено много пари е дал за руска военна техника. Минал се е жестоко.
66
0
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
скраБ? сериозно ли? калкулаторке, за кашмер си
65
1
 
5
 
! Отговори
876 преди 1 година
мошеник......
64
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава, що не продадоха всичките МиГ-21-ци, за по 50 000 лева, вместо да ги нарежат. Някакви селяни щяха да съберат от цяло село пари и да си купят по един и да го гресират и консервират. И сега в цяла България във всяко село щеше да има 15-ки, 17-ки, 21-ци. Смях! И всеки комбайнер, щеше да се преквалифицира в пилот, да брани родното небе!
63
3
 
9
 
! Отговори
Ужас123 преди 1 година
То хайде да си спомним, колко струва само ремонт на двигател... примерно на МиГ-29? Су-22 е прекрасен самолет, никой не оспорва това. Но пък, дори нашите български авиоинженери са пишман майстори, съсипват цели авиозаводи с некадърността си. После ги купуват частни фирми, там пак се похабява всичко. Та какво остава, някой си Унуфри, с помощта на пишман майсторите, да сглобява самолет? Тоя самолет сигурно е само обвивка. Вътре няма нищо. Тоя човек го е купил, само за красота, да му кипри двора.