Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!

Иво Табаков взел на части СУ-22М4 и го сглобил
16 окт 2017 09:04, Елка Василева
94
Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!
Снимка: архив, Reuters

Иво Табаков - бизнесмен от Велико Търново, си купи... бомбардировач, пише "Труд".

"Да, вярно е. Открих го в насипно състояние и започнах да го възстановявам. Успях да намеря, макар и трудно, резервни части и сглобихме самолета. Липсваха и много елементи от конструкцията, но намерихме и тях и той вече е в автентичния си вид", разказа Табаков.

Съветският бомбардировач, който купил бизнесменът, е регистриран във въздухоплавателната администрация на България под борден борден №410. Машината се е намирала в базата на ВВС в Балчик. Била е разглобена и транспортирана на части в Граф Игнатиево. После е продадена на търг и Табаков успял да я купи от последния й собственик.

Близо половин година е сглобявал самолета до автентичния му вид, като е ползвал съветите на военни експерти. Купил го е в насипно състояние за 50 000 лв., като спуснали самолета с кран в комплекса му.

СУ-22М4 е изтребител-бомбардировач за далечно действие и служи за нанасяне на удари от въздуха в тила на противника. Може да изпълнява и разузнавателни задачи.

До 10 ноември 1989 г. армията ни имаше 19 такива изтребителя. Те бяха базирани в авиобазата ни ВВС в Добрич. По-късно, в годините на прехода, СУ-22М4 бяха снети от въоръжение. Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите- за скраб. Летището в Добрич също бе закрито.

В онези години оставиха у нас на въоръжение само СУ-25 за непосредствена поддръжка на пехотата, от които имаме 14 броя. Парадоксът е, че Полша, член на НАТО, която сега е един от най-големите врагове на Русия, има на въоръжение цяла дивизия от близо 80 броя СУ-22. Има ги и в руската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!""До 10 ноември 1989 г. армията ни имаше 19 такива изтребителя."Поредния джурналистически бисер.
40
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото ценно нещо в това страшилище за империализма без аналог в света е метала.
39
2
 
16
 
! Отговори
543 преди 6 години
заплати не дава а осигуровки удържа .... така се купуват самолети . догодина да си купи ракета
38
2
 
17
 
! Отговори
Lan преди 6 години
34Аз пък виждам! Когато държава няма - народът е държавата. Ако още едни 1000 бизнесмени последват примера му, ще имаме въздушна отбрана! Макар и частна, тя пак е българска.
37
0
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Току виж след Първа частна банка се заимаме с Първа частна ескадрила
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупавите поляци имат 80 такива самолети все още на въоръжение.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, кво стана с на Динко танка? Ахахаха! :)))
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, браво, тази година - бомбардировач, догодина - ескадрила :)
33
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са глупости. Не виждам логика и смисъл, частно лице да притежава каквато и да е военна техника, дори и отживяла.Военна техника може да притежава само държавата, ако е държава и после всичко се бракува, запазва в държавен военен музей или претопява. Но, всичко според преценка на щаба на армията и министерския съвет. Пълни щуротии.
32
7
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 години
парите за тоя бомбардировач ги е спестил от заплатите на работниците си които не изплаща .....
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Krom"С безропотното подчинение на българския "генералитет"."Евала, брато, за тоя коментар! От години говоря същото. Обаче тия генерали са БЪЛГАРИ! От нашия народ са взети и са направени такива с пари от моите и твоите данъци. И то на никой турчин, *** или *** и тем подобни, не е разрешавано дори да помисли за високо военно звание, както например е в Русия, в Израел, в Турция, в САЩ, Франция и др. Само чистокръвни българи, са в "генералитета". И точно те са предателите!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Табаков си прави музей от странни антики - базата му е до Килифарево - пътя за Хаимбоаз. Коли, мотоциклети, хеликоптери, самолети...
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. човекът успял почти сам да възстанови самолет от купчина тенекии, а родната армия с всичките си умници изхвърля годно въоръжение и мрънка, че няма ново.
28
9
 
4
 
! Отговори
taipai преди 6 години
мошеник ....
27
7
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Може би така благодари ,че са го направили бизнесмен?
26
2
 
28
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Су 22М е един от най големите срамове на България. Нарязан на земята абсолютно боеспособен самолет. С безропотното подчинение на българския "генералитет". Както и ОТР Скъд. Както и много други. Българските предатели са много по евтини за западните си господари. В замяна на тези нарязвания, трябваше да получим поне ескадрила F 16, поне дивизион Пейтриът и поне дивизион HIMARS. Но получихме потупване по главата и гаранция за българския "политически елит", че ще си дерибейства необезпокоявано.
25
1
 
16
 
! Отговори
Дай боже всекиму! преди 6 години
Дай боже всеки авио-маниак да спаси по един експонат!
24
0
 
16
 
! Отговори
Който каквото може преди 6 години
Някои купуват коли - други самолети...Не знам да е проблем да си купиш кола за 200 000 та да е проблем да си купиш самолет за 50 000?!
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 dдфсфАбе къв тоа ник 2 да не си са надрусал още в 5 часъ сутринта ?
22
0
 
3
 
! Отговори
ХА ха! преди 6 години
"под борден борден 410"