Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!

Иво Табаков взел на части СУ-22М4 и го сглобил
16 окт 2017 09:04, Елка Василева
94
Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!
Снимка: архив, Reuters

Иво Табаков - бизнесмен от Велико Търново, си купи... бомбардировач, пише "Труд".

"Да, вярно е. Открих го в насипно състояние и започнах да го възстановявам. Успях да намеря, макар и трудно, резервни части и сглобихме самолета. Липсваха и много елементи от конструкцията, но намерихме и тях и той вече е в автентичния си вид", разказа Табаков.

Съветският бомбардировач, който купил бизнесменът, е регистриран във въздухоплавателната администрация на България под борден борден №410. Машината се е намирала в базата на ВВС в Балчик. Била е разглобена и транспортирана на части в Граф Игнатиево. После е продадена на търг и Табаков успял да я купи от последния й собственик.

Близо половин година е сглобявал самолета до автентичния му вид, като е ползвал съветите на военни експерти. Купил го е в насипно състояние за 50 000 лв., като спуснали самолета с кран в комплекса му.

СУ-22М4 е изтребител-бомбардировач за далечно действие и служи за нанасяне на удари от въздуха в тила на противника. Може да изпълнява и разузнавателни задачи.

До 10 ноември 1989 г. армията ни имаше 19 такива изтребителя. Те бяха базирани в авиобазата ни ВВС в Добрич. По-късно, в годините на прехода, СУ-22М4 бяха снети от въоръжение. Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите- за скраб. Летището в Добрич също бе закрито.

В онези години оставиха у нас на въоръжение само СУ-25 за непосредствена поддръжка на пехотата, от които имаме 14 броя. Парадоксът е, че Полша, член на НАТО, която сега е един от най-големите врагове на Русия, има на въоръжение цяла дивизия от близо 80 броя СУ-22. Има ги и в руската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
22
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
На този бизнесмен от какво са му парите? Сигурно е стар ***.
20
19
 
7
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
До ИванИскаш комунизъм - НА ти комунизъм - хващай си чукалата, шапката и гащите и марш в Северна корея. Аман от такивя дървени глави, заспали в 1975та година. Комунизма свъшри, вие загубихте. Набийте си го в простите тикви.
19
7
 
7
 
! Отговори
Херкулес преди 6 години
И освен това, защо ли много руски самолети не летят вече в самата си Русия? Ами защото са амортизирани и морално остарели, не се произвеждат части и консумативи за тях, няма останали инженери за тях, вече имат нови самолети и т.н. Иначе и те си имат нужда от самолети. Кво си мислиш... то тая голяма територия трябва да се брани с нещо. Но са преценили, че не им е изгодно да пазят разни щайги. И са също нарязани и претопени, защото сплавите им са ценна суровина. Тук-там има някои в някой музей.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам му да бомбардира Народното Събрание, Министерски Съвет и всички туморни държавни институции, които бедния народ изхранва с данъците.
17
3
 
11
 
! Отговори
Херкулес преди 6 години
"Значи поляците може да ги имат, а ние не. Смятайте какво предатели са ни управлявали"И да... и не!Защото само донякъде си прав. Принципно, и по време на комунизма, пак сме били последна дупка на кавала. И по тая причина, на страните от бившия соцлагер им е нареждано с каква промишленост имат право да се занимават. А самолетите за нас, примерно Су-25, са втора употреба, дарение, което идва директно от руските бази в Афганистан. И много други също, само дето другите не знам от кои бази идват.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо,американски бизнесмени любители на военни антики, имат въоражение повече от нашата армия.Дано и тук се появат повече такива колекционери,защото явно държавата няма пари за въоражение.
15
5
 
22
 
! Отговори
Иван преди 6 години
"До 10 ноември 1989 г. армията ни имаше 19 такива изтребителя"........ а сега имаме няколко Миг-а и те са за основен ремонт, както направихме във всички отрасли...искахте демокрация НА ВИ демокрация !
14
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си купи и един Урал, и да нахлюпва yшaнkaта.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи поляците може да ги имат, а ние не. Смятайте какво предатели са ни управлявали и продължават да ни управляват. Свалиха ни гащите буквално и ни накараха да се наду-пим на турция да ни пази задните части. Такова падение не е имало никога. Евала на бизнесмена, че го е купил и възтановил. Някой ден отново може да полети и не дай си Боже да ни трябва срещу нашите душмани.
12
1
 
36
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Масово се налочи практиката димата "скрап" да се пише с "Б" накрая, та и тук, явно няма читави редактори вече.Иначе човека има пари, има хоби, сглобил си самолет, браво!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега този "богаташ" може да удари Истанбул и да го превземе!
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнес самолет"И за кво му е." ами заради това той е бизнесмен, а ти си броиш стотинките. Ще го въстанови, ще вложи още 50-100 хиляди и ще го слежи в някой склад да си отлежава. След 20 години ще струва няколко милиона днешни пари
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и кого ще бомбардира сега ?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако за пищак се иска разрешително ,за Бомбадировач...,к'во се иска !?"За пищак без цев, какво се иска? За пищак със заварен затвор и разпробита напреки цев, напълнена с олово, кво се иска?
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КукловодътКласЪТ си?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако за пищак се иска разрешително ,за Бомбадировач...,к'во се иска !?Освен едни 50 000 !)))
5
2
 
33
 
! Отговори
Кукловодът преди 6 години
Су-22М4 е един от най-добрите самолети в класът си . Той се води фронтови бомбардировач а не изтребител. Тези самолети заедно със МиГ29 и Су25 трбваше да продължът да летят и да се ползват. Имайте в предвид че по техничеки характеристики Су22М4 превъзхожда Торндо , а то от своя страна все още служи в държавите членки на НАТО в ЕС .
4
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за кво му е? Да се снима с внуците си на двора си с него. Да пръснеш 50 бона за това? То и аз съм русофил, но това ми идва леко в повече.
3
1
 
51
 
! Отговори
бум преди 6 години
Сега да си купи няколко бомби и да прелети над НС и МС,от там идват всички беди на България...
2
9
 
18
 
! Отговори
Бизнес самолет преди 6 години
И за кво му е. Да бомбардира конуренцията ли.