Увеличиха такса "смет" в Сливен

Жители на протест за намаляване на данъци и такси, редукция на "Синя зона"
17 окт 2017 17:22, Анисия Иванова
2
Увеличиха такса "смет" в Сливен
Снимка: архив, Булфото

Общинският съвет в Сливен увеличи такса "смет" на редовно заседание днес. Прието бе и районирането на населените места.

Досега таксата бе еднаква за цялата община. Жителите на града вече ще плащат вместо по 0.9 промила върху данъчната оценка на жилищните си имоти, по 1.05 промила, а в селата - 1.8 промила. Увеличението за нежилищните имоти е от 1.2 на 1.5 промила за Сливен и 2.35 - за селата.

Общинските съветници намалиха данък "сгради" от 3.2 на 2.7 промила, като предложението бе направено в залата, без да е залегнало в дневния ред на сесията. В началото на заседанието пред сградата на общината повече от сто граждани протестираха срещу размера на данък "сгради" и предложените нови цени на гробищните услуги в града.

Техните искания бяха за намаляване на данъците, редукция на "Синя зона" и намаляване на таксите и др. Кметът на общината Стефан Радев представи мотивите си за увеличението на данъците и таксите, но бе освиркан. През миналата седмица в общинския съвет бе внесена подписка, подписана от близо 4 хиляди граждани за намаляване на данъка върху недвижимите имоти от 3. 2 на 2. 2 на хиляда върху данъчната оценка, съобщи БТА.

Кметът оттегли предложението си за въвеждане на нови такси за гробищните услуги. Запазва се размерът на таксите за паркиране в "Синята зона" на Сливен, предложенията за намаляване цените на абонамента не бяха приети.

Намалени с два бяха часовете за действие в "Синята зона", като тя ще действа от 9 до 17 часа. Съветниците отхвърлиха предложение за ликвидация на кожния диспансер в града.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари