Оттегляне на чужди инвеститори е знак за корупционна среда

А българският бизнес вече е свикнал с корупционните практики
18 окт 2017 20:30, Екип на Bloomberg
13
Оттегляне на чужди инвеститори е знак за корупционна среда
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Наказателният кодекс се изпълнява и прокуратурата работи активно, няма проблем при сегашната нормативна уредба да има ефективна борба с корупцията. Това коментира юристът Людмил Рангелов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Считам, че причината непременно такъв закон да се конкретизира по-скоро идва от изискванията, които се поставят пред нас от ЕС", обясни той.

По думите му оценката за работа в тази посока основателно е негативна, защото законът позволява институциите, които трябва да го реализират, да съществуват, но и да не работят ефикасно.

"А не работят ефикасно, защото няма политическа воля за това. Съответно хората, които притежават властта, имат силни лостови механизми да влияят както върху органи на МВР, ДАНС и т.н., така и върху прокуратурата. От там трябва да тръгва борбата с корупцията".

Рангелов допълни, че нормативната уредба и сега позволява да се води тази борба.

"От една страна през последните години протече един сериозен процес на концентрация на властта в по-тесни политически кръгове. В този смисъл като честота големите корупционни действия вероятно са се намалили като брой, но като обем – в никакъв случай. Защото рано или късно става ясно, че всеки голям проект или обществена поръчка по някакъв начин съдържа елементи на корупция".

Според него българският бизнес е свикнал с корупционните практики.

„Но външните инвеститори не искат и не могат да свикнат, затова се оттеглят. Ако това не е сигурен показател за корупционната среда тук, не знам какво друго би било“.

Юристът смята още, че борбата с корупцията е борба за сигурност на държавата. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуждите "инвеститори" са свикнали да плащат за лобизъм, а не за обикновенна корупция.
8
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лъже тоя пенсионер самия е корумпиран и само клевети правителството
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвеститорите бягат, защото корупцията която създаде Суджук паша и Шайката му, разнебити живота ни. Кой иска да работи в такава държава, където ще се плаща на *** защото са на власт. С над 30% са намалели инвестициите у нас поради тази корупция. Не напразно сме на първо място в ЕС. А това се отразява на стандарта ни, на всичко в нашия живот. И май-интересното е, че в Брюксел знаят, че Съджука корумпира България и нищо. Прегръщат го и го тупат по двбелия г/з, приемат го, никой нищо?? Защо?
6
2
 
12
 
! Отговори
KТъпи преди 6 години
Оттеглят се защото никой не иска да работи с тях за 400 лева заплата .Край вече на евтината работна заплата в БГ и да си търсят евтина работна заплата в Северна
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Баце няма корупция в БГ,това е бизнес просто.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
Оттегляне на чужди инвеститори е знак за корупционна среда - не е задължително да е корупция причината , много от чужденците виждат че държавата има затихващи функции което ни прави определено отблъскващи за инвестиране.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЯГАТ ХОРАТА,ЗАЕДНО С ПАРИТЕ СИ БЯГАТ, ЗАЩОТО СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ ОТ ГЕРБ ЩЕ ИМ ГИ ОТКРАДНАТ.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този откри Америка.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро.Вие чак сега ли го разбрахте.