Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ОСОБЕНО КРАЙЧЕНСКИТЕ СЕЛСКИ КВАРТАЛИ ГЕТА ОТ ПАНЕЛИ - ИНАЧЕ РАЙ ЗЕ ПРИДОШЛАТА СЕЛЯНИЯ
129
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ли ви впечатление, че по-богатите нации имат много по-нисък процент на собствени жилища? Защо ли се получава така?
128
0
 
1
 
! Отговори
до 131 преди 6 години
На науката и викат Археология , в училище има предмет история.До 120 Почва от 20те години да се използва ,масов става с модерните кооперации преди 45та по германски образец.Има и монолитни с носещи стени и колкото си искаш.ЕПК,Пълзящи ..., даже аз съм ги забравил.
127
0
 
1
 
! Отговори
Р преди 6 години
До СвБлагодаря. Успех и на Вас :)
126
0
 
2
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
" Издържали сме Римско, Византийско ..."Ко ... Ко речи ...
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Но това си е черта на българина още от преди да дойдем на Балканите."Да, дядо ти е разказвал, каквото му разказвал неговия дядо и така през поколенията, че затова знаеш ...
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доклада е като просия към ЕС, това му е целта.Ако трябва да сме честни ,средно сме на 250% на глава от населението.Но това си е черта на българина още от преди да дойдем на Балканите.Нещо като хоби или национален спорт си ни е.Комунизма беше най-силен, квартал за месец.И ако някои смята ,че "Панела" е кофти ,аз ви гарантирам ,че като цена-качество равен още няма.Освен глупостите други негативни аргументи за нея няма.Хипермаркетите са панел ,за информация.
123
1
 
1
 
! Отговори
до120 преди 6 години
До 111: някъде да си чул за "немонолитен" и неармиран със стоманени пръти стоманобетон, наричан накратко бетон? В България той започна да се използва през 50-те години при строеж на заводи и жилищни блокове, а от 60-те години и при строеж на фамилни къщи и 3-4 етажни блокчета. Впрочем, ти кога си роден - да не е след 1990 г., та не знаеш това? Питай дядо си!
122
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Живеем в 8 етажни мази!
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Циниккво викаш - не е трябвало да ни освобождават русите, толкова добре сме си живеели под турско... къщи на два етажа и стада - еми заминавай в родната Турция бе, не е късно, никой няма да те спре на границата
120
1
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Господа журналисти, забравихте да добавите: над 2 млн. млади хора от България, реално около 2,5 млн. българи, живеят в чужбина без надежда да се върнат. Тези ,които ги изгониха, сега търсят квалифициран персонал и вече вдигат заплатите, но желаещите да постъпят са малко. РЗ 1000 лв никого не съблазнява, защото в ЕС 1000 ? получават берачите на ягоди и грозде.
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникСтига сте повтаряли един и същи лъжи бе, измислете нещо новоПостиженията на социализма се виждат навсякъде около нас, и хората помнят, така, както и постиженията на демокрацията , която по същество представлява прикрита колонизация.
118
0
 
2
 
! Отговори
Св преди 6 години
Съгласен съм със забележката за различията в разбиранията. Всеки има право да е щастлив, но най - важното е да се чувства щастлив и уверен в жилището си, да му е удобно и спокойно. Аз не постигнах това, така че това е моето мнение. Щом сте постигнал хармония във Вашето, добре сте се потрудил! Успех!
117
9
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Селяндурщината е манталитет...и състояние на ***.Тя беше старателно "отглеждана" от БКП!СЕЛЯНИТЕ бъркат - стремежа на българина към семейно огнище с "постиженията" на партията!Руски офицери "ужОсвободители" от турско робство - пишат писма пълни с възмущение:"Кого освобождаваме?! Българите имат къщи на по 2 ката...безбройни вакли стада...и градини натежали от плод!"Партията - ограби , и унищожи българщината!Направи зял народ - мижитурки и доносници!И унуките им са същите!
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не само жилищата, почти всичко - пътища, болници, училища, обществени сгради, предприятия е построено при социализма.Сега строим молове и хотели, за които обикновения българин няма пари.помните ли една песен "45 години стигат, стигат, времето е наше, наше"разбрахте ли сега за какво са стигнали тези години и чие е времето?
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можете само да боядисате построеното при социализма, г-да седесариасти!
114
2
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 6 години
Колко са ти дълбоки познанията по строително инженерство или архитектура?Може ли да сравняваш монолитен стоманобетон с разни гредореди и талашитени бунгала ?
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115това означава, че са броени само законните жилища, не и на ромите.
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа и защо са зле поддържани?Защото днес не само трудно можеш да си купиш жилище,ами и старото не можеш да поддържаш.
111
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече жилища в блокове са построени СЛЕД ЕРАТА НА СОЦИАЛИЗМА,ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ НОВИ СГРАДИ,виж къщите са повечето построени при бай ви Тошо,а за панелките любими на каскетите ЗАДАЙ СИ ВЪПРОСА ДРУГАРЮ КОЛКО ПАРИ СА ВЛОЖЕНИ ЗА РЕМОНТИ И ИЗОЛАЦИЯ пък била тя и грозна!