Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
9
 
19
 
! Отговори
При бай Тошо преди 6 години
При бай Тошо всеки човек имаше дом. Нямаше бездомни хора, хората се пенсионираха на 55 години, не е като сега да работят до памперс.
89
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 44та година в селата 50 % от хората са нямали *** са живели в кирпичени къщи. 5000 населени места са нямали ток. Добре, че беше бай Тошо да ни построи домове, иначе нямаше да има къде да живеем.
88
1
 
11
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
такава индустрия е имало преди 44 г. в България, че над 70% а живеели в селата, в кирпичени къщи без ток и вода, неграмотни, без лекари, орали са нивите с волове и са жънели със сърпове. Промишлеността в градовете се е изчерпвала с производство на платове, обувки, храни, цигари , хамути за *** и пирони.
87
4
 
20
 
! Отговори
до долния преди 6 години
Бай Тошо и комунистите построиха България, а техните деца и внуци се пребоядисаха на деморкати и пай си я взеха обратно.
86
11
 
18
 
! Отговори
При бай Тошо преди 6 години
Ще плачем за бай Тошо. Бай Тошо ни даде жилища на всеки човек. Всеки имаше дом и къща на село. А сега е пълно с бездомници и хората няма къде да живеят. Велик е бай Тошо, построи 2 Българии, а демократите ограбиха 2 Българии и продължават да крадат.
85
1
 
17
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Имаме жилища, ама купени през едни други времена, когато можехме да си позволим да пестим и да заделим за жилище.Днес в провинцията с МРЗ едва осигуряваме насъщния, камо ли жилище да купим.
84
2
 
5
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименА на Запад преди 1944г. са произвеждали компютри, лаптопи, айфони?!
83
0
 
19
 
! Отговори
Нели преди 6 години
Нещата са прости. -Ти си Бизнесмен. Ок. Колко работни места предлагаш а с какви заплати. -значи даваш минимална заплата но караш последен модел Мерцедес - Еми айде лови си бизнеса и в Африка при ***. Тука е Европа.
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте, след няколко десетилетия, когато българите тук станат малцинствопроцента на собствените жилища ще се изравни със Швеция.
81
0
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
През 90-те години имаше едни пазарни гурута,дето твърдяха,че това ниво на собственост не било нормално и хората НЕ трябва да имат толкова собствени жилища.Трябвало да се направи така,че повечето да ги загубят и да живеят под наем.
80
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Гърция наляха милиарди след като ги приеха в ЕС, а от нас откраднаха милиарди. Осемдесетте години гърците, пътуващи за западна Европа пътьом спираха в България да продават тениски с надписи, толкова бяха богати.
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при бай тошо всички имаха дом сега единсвено намаляват и малцина стават свръх богати
78
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
другаре, айде да ви затапя със стандартния лаф - ами в Гърция, дето нямаше комунизъм и фабрики, що стндартът 5 пъти по- висок бе? Айде, благодарение на вас имаме домакински уреди, ВИК, ток и тн, без вас и д. Т. Живков нямаше да сме живи ))): айде моля ви се... Източна германия 30 г. не може вече да настигне западна, а СК няма да настигне южна след 100 г!, ***!
77
9
 
9
 
! Отговори
до 80 преди 6 години
значи не се подигравай със собствената си история! тва, че са те обработили *** и са те увредили, не значи, че знаеш истината! БГ е била един от лидерите в авиацията, имала е световни учени ит.н, но не се казваше, да не се излагат комунизите... Ая кажи ква индустрия имаше през комунизъма, че мн. взехте да я идеализирате? айде , поммним какви отрови бяха и допотопни технологии, кво се праите бе...
76
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените знам, че сте глупави, но влезте в уикипедия в статията за българските самолети.Вие не вярвате на факти, а само каквото ви каже партийният секретар.Земята е кръгла, а не плоска и това е открито отдавна. Вие сте толкова плиткоумни, че вас може да ви управлява всеки.Жал ми е за вас, но повече ми е жал за България, че вие имате право да гласувате.Но след 15 г от вас няма да остане и помен. ЕГН-то си върши работата, и ниските пенсии, които вашите дрогари откраднаха. Сега вие мизерувате
75
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 74Ами преди 1944 г. е имало индустрия, заводи,промишленост, произвеждали сме 10 вида самолети (!!!).--------------------десет вида дървени самолети - детски играчки, нали? индустрия за производство на гумени ***, тютюн и дочени престилки, фабрики за локум и халва, промишленост за конопени въжета и чували...
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До donА знаете ли ,че в света на първо място по този показател е Индия.-------ама с малката подробност, че там да имаш собствено жилище означава да имаш собствен чаршаф, който да си постелиш на земята където свариш и да спиш на него.
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 74а космически кораби и компютри не сме ли произвеждали?а дядо ти -от къде пари да се пропие? И какъв му е бил бизнеса - да произвежда гумени ***? Ти по-добре спри с алкохола, че гена се предава по наследство и прекомерното пиене води до необратими мозъчни увреждания и халюцинации, като при теб.
72
1
 
18
 
! Отговори
Чичка преди 6 години
След като 87% от хората имат дом, защо брокери и строители ни заблуждават, че сградния фонд е на привършване??? Значи отново има балон, а не нарастващи нужди от жилища. Как така 2008-2014 когато строителството беше буквално мъртво нямаше нужда от жилища, а сега видиш ли изведнъж на фона на строителния бум пак има недостиг. Да не съм изтървал някаква миграционна вълна последните две години от прованса към големите градове? Истината е яко спекула, зверска!
71
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се за мързеливи, лъжливи нагаждачи соца е идеален.И след толкова десетилетия на променяне на хората в негативна посока нормално сега да няма вече и хора или да са много малко. Тази връзкарщина и шуробаджанащина дето я има в България никъде я няма.