Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
45
 
! Отговори
? преди 6 години
Защо не пишете , че жилищата са строени през соц.време, когато имаше работа и можеш да си позволиш заем с мн. ниска лихва ?
9
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мобилността на работната ръка, вероятно пишат само ергените. Я си представете, че сте семейни с две учащи деца, и вие си намирате работа в друг град. За да се преместите, жена ви трябва да напусне работа и децата да се преместят. А дали жена ви ще си намери работа в другия град? Децата ще преживеят стреса от ново у-ще.
8
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма бедни държави - има бедни народи. В Германия заплати високи, ама народът ги дава за наеми. Нашите милионери по един на 300 човека бият немските един на 2750. Е при толкова милионери откъде народът да има пари. Те са милионери предимно от престъпна дейност и от мизерните заплати които плащат на хората.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анонимен 10, бих казал след максимум 20 години.
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 1 век 50% от старите панелки ще са опасни за живущите.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7:))))Благодаря за математическата корекцияправ сино за неспособността на хората да са мобилни като в европейските държави не е акъл, а наблюдение.Не знам дали е добро или лошо, само констатирам тази разлика.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6-ти, ти си катастрофирал в математиката, но и акъл даваш :)
3
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. само 3 процента а живеят под наем, Така е българина предпочита дя пътува до работата си и да живее в бащиното жилище, отколкото да наеме удобно жилище според случая ,нормално е поради икономически причини. Но не дава мобилност на работната ръка, с изключение на браншовете които се славят с нормални заплати(високи за българия)
2
30
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те пък едни жилищаааа... Елате вижте на запад в какви домове живеят хората.
1
4
 
53
 
! Отговори
Последни времена преди 6 години
Едно от малкото неща дето планът Ран-Ът не онищужиха в тая страна. Но и по този проблем се работи трескаво. Постановление 208 ще вземе зарязаните ви бащини къщи из села и паланки. След това ще измислят и 209 за необитаваните апартаменти.