С ниските си пенсии германци живеят, а не живуркат в България

В България си живеем чудесно, споделят заселили се у нас пенсионери
19 окт 2017 21:45, Елка Василева
41
С ниските си пенсии германци живеят, а не живуркат в България
Снимка: архив, Reuters

В България вече са се заселили над 45 000 германци, твърди телевизионен репортаж на Stern TV и ни среща с четирима германски пенсионери, които в един глас казват: "В България ни е много по-добре, отколкото в Германия".

Над три милиона пенсионери в Германия са заплашени от бедност на старини. Това означава, че са принудени да живеят с пенсия под 958 евро месечно. 

За България тази сума изглежда висока - и тъкмо поради това все повече германски пенсионери от въпросната група избират тъкмо България като страна, където да прекарат старините си. Там животът е евтин, климатът - чудесен. А когато малко се ориентираш в манталитета, нещата потръгват. Не бива обаче да забравяме, казват новозаселилите се: в България е друго, не е като в Германия.

"Полека, полека"

15-минутен репортаж на Stern TV, излъчен по германската телевизия RTL и цитиран от Дойче веле, ни запознава тъкмо с три такива семейства.

Бригите и Бернд Хорн преди година и половина си събрали багажа и от Пфорцхайм се преместили в българското село Сираково. „Качеството на живот, което имаме тук, е огромен напредък за нас", обясняват двамата в един глас пред репортерите на Stern TV. За около 15 хиляди евро си купили къща с пет декара двор. Междувременно разширили жилищната площ до над 100 квадратни метра. Климатът също допринася за повишеното им самочувствие - двамата са пенсионери по болест и в България определено се чувстват много по-добре. „Имам четири хронични заболявания и получавам само 680 евро пенсия по болест", казва Бригите Хорн и добавя: „В Германия с тези пари едва си плащам наема".

Следващите действащи лица в репортажа на Stern TV са вече едва ли не кореняци в България. Ренате и Бернд Рьоер живеят от 13 години в Кранево. За 20 хиляди евро са си купили просторно жилище от 100 квадратни метра. Първо го мислели като лятна вила, но преди шест години окончателно се преместили от Берлин в Кранево.

Двамата получават общо 1800 евро пенсия месечно - и казват, че с тези пари в България се живее много добре. Само с езика им е още трудно, но се оправят. Ренате знае малко руски, чете кирилицата и се оправя на пазара, докато съпругът ѝ Бернд сякаш го е докарал единствено до фразата „Полека, полека".

По-нататък авторите на репортажа твърдят, че в България вече са се заселили над 45 хиляди германци и представят още едно семейство, което търси път към Черноморското крайбрежие. Карин и Роланд Нетер, които в Германия трябва да живеят със 160 евро седмично, след като са си платили всички задължителни разноски, наскоро научили, че в България животът е два пъти по-евтин.

В интернет семейството от Нюрнберг се спира на нов и модерен дом за възрастни хора на име „Евъргрийн" - сграда с отделни апартаменти и красиви сервизни помещения, с плувен басейн отвън. Карин Нетер е готова веднага да купува. Но когато пристигат край Черно море, всичко изглежда по-различно, отколкото в интернет. Апартаментите все още не са завършени, двустайното жилище, което са си харесали, им се вижда тясно. За по-голямо обаче парите не им стигат. А и първите им впечатления от „Златни пясъци" не са еуфорични. В крайна сметка двамата решават, че България не е „тяхната страна".

"Искам да живея, а не да живуркам"

„Краневчаните" Ренате и Бернд Рьоер са на другия полюс. „Тук нищо не ни липсва. Отзад са планините, отпред е морето с красивите момчета край плажа", шегува се Ренате. „И момичета", допълва мъжът ѝ с усмивка.

Ренате е доволна и от медицинското обслужване във Варна. Вярно, болничното оборудване не е като в Германия, стаите са по-тесни, но лекарите се грижат добре за нея, когато има някакъв проблем.

Семейство Хорн също е много доволно в новата си селска къща. „Това беше правилното решение. Не искам да се връщам в Германия. Искам да живея, не да живуркам. А тук, в България, мога да живея", казва Бригите Хорн. Само едно нещо им липсва: децата и внуците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: германципенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия храната е по-евтина с изключение на плодовете и зеленчуците. Масло 1.29Е, мляко прясно 68 цента, олио 99 цента, кашкавал 5 Е за килограм, вода гол. бутилка 19 цента. Дрехи също на по-добри цени. Скъпи са наемите, фризьорски услуги и като цяло услугите. Посещение при лекар, изследвания безплатно, лекарства безплатни в повечето случаи или такса 5 Е в аптеката. Очна леща в България 800 лв. в Германия касата я покрива.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре беден пенсионер в Германия, отколкото богат в България. Здравеопазването няма сравнение, кражби да ги видя как ще си оставят колелото в България и след минути няма да изчезне. Това е огромна ниша, но само с хубав климат не става. Българинът трябва да е коректен. В Германия бедността е различна от България. Рядко някой бърка в кофите и то за бутилки, върне ли я 25 цента. Гледах тормоза на едно анг. семейство от роми. Потресаващо. Такса спокойствие от 5 лв. да не спират пред гаража им.
35
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Можем да станем евтин старчески дом.Важното е да се върти парата.
34
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Английските навлеци избягаха, сега ще дойдат немски навлеци. Да си стоят в мръсната Германия и да гладуват. Нали държавната им Дойче Веле плюе всеки ден България.
33
2
 
7
 
! Отговори
Химлер преди 6 години
Не е възможно да са чак толко много 45000 ! .... и аз познавам едно семейство - мъжа е немец жената е бг, плаща и сметките имат къща на морето и в Габрово, но си живеят и в Германия, идват тук лятото.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една комшийка в нашия вход си живее с германската пенсия, ходи с приятелки на екскурзии, насам-натам, гледа си немската телевизия по кабелната и си живее прекрасно.Бивша колежка е на баща ми, българка, женена за германец, получила немско гражданство, после разведена и получила право на немска пенсия.Така си е, тук с немска пенсия си живееш като цар!!!
31
1
 
17
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Предпочитам руснаци и немски пенсионери да се заселват в България (което се и случва)- и едните и другите разполагат с пари (за нашите стандарти) в сравнение с другата опция- арабели и ***. Разбира се най- добре щеше да не сме изпаднали в настоящето положение, България да е цветуща държава с предоволно население и проблема с обезлюдяването да не беше на дневен ред, но това са реалностите, за което можем да благодарим на "братята" хамериканци, НПОтата и най-вече на "чудесните" ни политици.
30
1
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
в БГ е добре за ЗДРАВИ западни пенсионери...ако си болен (а то 90% от пенсионерите си имат някаква болест) и имаш нужда от медицинско обслужване, горко ти...
29
5
 
15
 
! Отговори
ined преди 6 години
Като им дойдат няколко шведи на гости и с няколко шведски тупаника им вземат германските пенсии може и да размислят дали в Германия не е по-добре.
28
9
 
10
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Че българските пенсионери с 200 лв пенсия не живеят ли добре ?
27
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Анонимен (23)Кой за к'вото е учил и кой за к'вото е работил ( или клатил краката )..
26
0
 
7
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен (25)Да, ако искате да сте богати спрямо местните. Монако не е за вас..
25
5
 
12
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До юбералесБиха се срещу болшевизма и избиха толкова бели европейци че сега да ги превземат араби и не.ри!В природата нема празно!
24
12
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
На тези немски старци, които се биха срещу болшевизма - поклон.
23
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние къде да ходим, когато се пенсионираме? В коя африканска държава?
22
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"А нашите пенсионери ... не могат да стъпят в Германия :)"--------------Защото строиха социализъм 45 години. Затова не могат да стъпят никаде.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност са се подсигурили със застраховка с добро покритие и СОТ. Английските пенсионери са в Испания и живеят, не живуркат.
20
6
 
4
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименНе брат на месец!
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!"Ама доктор ИТ специалиуст бачка за 500 евро."--------------500 евро на ден нали.
18
23
 
22
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименВ България с един колцентър с една заплата 1500 лева си цар.В Германия си клошар.Всяка мощна икономика каквато е немската се базира на зверска експлоатация на труда.В Германия се бачка много за малко пари с които едвам си покриваш наема и те скъсват от работа.Мисля че в 21 век времето на Аушвиц и робският труд отдавна е минало ама много българи ги кефи да ги експлоатират.Кво да праиш наследство от 500 годишното османско управление!