Лекари: Оставаме без неонатолози и педиатри!

Ще се наложи ли закриване на АГ отделения?
20 окт 2017 09:26, Петя Славова
21
Лекари: Оставаме без неонатолози и педиатри!
Снимка: архив, Булфото

Катастрофално намаляват неонатолозите и педиатрите, за това алармираха специалисти по време на кръгла маса  в НС за проблемите на детското здраве.

"Броят на неонатолозите намалява и ще се наложи да се закриват АГ отделения, защото няма кой да се грижи за новородените", заяви проф. Боряна Слънчева, която поясни, че ако не се направи нещо за привличане на повече кадри в тези специалности има риск до 2-3 години болниците да спрат да работят. Тя се оплака, че болниците не могат да назначават специализанти заради финансови проблеми, пише "Монитор".

По думите й издръжката на един човек излиза около 12 000 лева на година, което означава, че за четирима специализанти лечебното заведение трябва да даде 50 000 лева годишно. "Колко болници могат да си го позволят?", попита тя и уточни,че по райони липсват кадри - във Враца и Русе например, а в университетските болници лекарите са над средната възраст.

От своя страна проф. Владимир Пилософ, който оглавява педиатричната асоциация, също заяви, че има проблем с квалифицираните кадри. Именно затова те искат обучението по обща педиатрия да е  минимум 5 години. Той посочи и други проблеми на детското здраве.

По думите му за детско здраве държавата отделя около 285 млн. лева на година, докато за хората над 18 години харчовете на касата са над 2,4 млрд.лева. Педиатрите има предложения и по отношение на финансирането на дейностите за детско здравеопазване.

Те настояват за хоспитализация без ограничения за децата до 1-годишна възраст, независимост от диагнозата, както да няма ограничения за заплащане на диагностиката и лечението по клинични пътеки за деца. Друго предложение е лекарствата за амбулаторно лечение на деца до 7 години да са безплатни.

Държавните трансфери за здравни осигуровки на децата да бъдат в отделна сметка, както и компенсиране на личните лекари и педиатрите в извънболничната помощ за потребителската такса за децата, които са освободени от нея.

Пилософ изтъкна, че детската смъртност е ниска. През 2016-та тя е 6,5 на 1000 деца. В София тя е изключително ниска - 2,5 на 1000 деца. В отделните региони обаче , както и в селата тя е 4-5 пъти по-висока или с около 40 %. При 72 % от случаите смъртността при децата се дължи на проблеми в перинаталния период или заради вродени аномалии.

Кардиолозите също се оплакаха от липсата на интензивни медицински сестри. По думите на д-р Камен Коцилков заяви ще има реална заплаха националната програма за лечение на деца със сърдечни малоформации да спре.

По думите му в момента заради липсата на кадри се правят само спешни и неотложни операции, като са оперирани над 250 деца.

92 на сто от родителите приемат задължителните ваксини като необходимост, а 73 % считат, че ваксините трябва да са задължителни, заяви пък зам-.здравният министър Светлана Иванова. "Въвеждането на клиничните пътеки беше пагубно за педиатрията", заяви пък шефката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова и поясни, че това да едни от  най-недофинансираните пътеки.
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
До 17 не е нормално да има по едно бебе на няколко дни
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голяма работа важното че е пълно с програмисти за по 3-4хил.лв
18
4
 
5
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Затова пък от липса на Джипита не можем да са оплачем.
На кое ли място сме в ЕС по брой на Джипита на глава от населението!?
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко но качествени болници с условия и апаратура. Качествени линейни за транспорт до качествено лечебно заведение. Не е нормално да има болници с 1 бебе на няколко дни и да се поддържа такъв персонал.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кардиолозите също се оплакаха от липсата на интензивни медицински сестри.Няма и да има!Комплексните грижи не само на сестрата задължение
15
0
 
13
 
! Отговори
американски герой преди 1 година
те и българите свършват, така че всичко е по план
14
2
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
"Тази професорка винаги реве за пари"
Кратуно куха, учи ти 5 г + 3 специализация и куп безсънни нощи и иди да работиш в мизерия за 1000 лв. на месец и после ми говори, че професорката ти реве за пари...
13
0
 
10
 
! Отговори
Груева преди 1 година
Нека ,нали всички правителства за 28 години това искаха.Няма не само неонатолози ,няма въобще да останат лекари и сестри.Корумпираните и тъпи политици се чудят само как да крадат , а всички останали да работят за дребни пари.Това ми прилича на робовладелски строй.А ни говорят ,че едно време било лошо ,а сега да не е хубаво? А,да , можем да говорим каквото си искаме.Много важно ,като няма кой да те чуе.Абе ,капитализъм.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то вече и без това деца не се раждат, тъй че, няма да има нужда.
България се топи, намалява. Мислете за пенсионерите, щото само те ще се увеличават!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много важно, нали зам. министрите си вдигнаха заплатите. Пък те като се разболеят в болниците Аджъбадем има специалисти, срещу заплащане разбира се.
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази професорка винаги реве за пари. Всяка година се раждат все по-малко бебета. В Майчин дом родилките си плащат и за избор на екип и за легло. Къде отиват парите? Кадри не достигат във всички сектори. Младите бягат, защото пенсионерите заемат местата.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е асфалт и ремонти да има, май на та им на новородените...
Конграчулейшънс Борисов, конграчулейшънс...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много важно, нали имаме ***.
7
4
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Поне имаме все повече санирани блокове. Няма нужда от лекари.
6
1
 
23
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
то държавата закриха вие 2-3 отделения ......до 3-4 макс 5 години всичко приклюва за България ......държавата е продадена .....народа е прост и ЗАВИСТЛИВ , заплащането ниско във всички важни сфери ...... ББ И ГЕРБ крадат като за последно и ше довършат държавата .....всеки с малко акъл просто се спасява от тук ..... после що нямало работници и лекари ....ами кой да работи за без пари и то по 12 часа ......
5
3
 
18
 
! Отговори
Морски преди 1 година
Що гласувате за ГЕРБ бе хора!!!Сега ще търпите и ще си траете.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато правителството настоява частния бизнес да вдига заплатите, не е лошо първо да си погледне в неговата паничка! Това е прекрасен пример как в един доминиран от държавата сектор има недостиг на кадри и не се предприемат никакви мерки. Същото е и в образованието, както и на доста други места.
3
1
 
27
 
! Отговори
Бай Х0ЙЙЙ преди 1 година
Ааааа, ясно! А какво е положението да попитам, в правителствена болница Лозенец? Там има ли текучество???? Това неонатолози , педиатри... :) Кажете,кажете?
2
1
 
28
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 1 година
Ако управителите на обществените болници спрат да ги източват през частните фирми на родата си, ще има пари за заплати на специализанти.
Но за целта трябва да има поне един шумно разследван, осъден, глобен и разпердушинен по каналния ред управител. Само че при Боци това няма да се случи.
1
0
 
29
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Цитат: "По думите й издръжката на един човек излиза около 12 000 лева на година, което означава, че за четирима специализанти лечебното заведение трябва да даде 50 000 лева годишно. "Колко болници могат да си го позволят?"
Оно не е важно!
Важно е да не спират социала на ромите!
Те могат да раждат и "в движение"!