Пациенти с редки болести ще доплащат 500 лв. на месец?

Без лекарствата всички тези хора се превръщат в инвалиди
20 окт 2017 09:43, Петя Славова
17
Пациенти с редки болести ще доплащат 500 лв. на месец?
Снимка: архив, Булфото

Не по-малко от 500 лева месечно ще доплащат за лекарства пациентите с редки болести, ако в сила влезе наредба на Националната здравноосигурителна каса, която засяга отпускането на медикаментите за тези диагнози, съобщава "Монитор".

Става въпрос за изключително тежки диагнози, като ревматоиден и детски артрит, псориатричен артрит и псориазис, болест на Бехтерев, болест на Крон и улцерозен колит. Всички те са автоимунни, терапията с медикаменти продължава цял живот. Ако лечението се прекъсне, следват увреждания на редица вътрешни органи и системи, и инвалидизация.

Рискът пациентите да започнат да доплащат за скъпоструващите лекарства, които сега се реимбурсират от НЗОК на 75%, е напълно реален. Ако това се случи, те не могат да си го позволят, защото става въпрос за много пари

Това съобщи Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. Тя е една от 30-те хиляди българи, които страдат от болестта на Бехтерев - автоимунно заболяване, което води до срастване и деформация на гръбначния стълб и други стави. На практика фармацевтичните фирми поемат разликата, като я заплащат на търговците на едро, могат да прекратят това и да се наложи хората да доплащат, допълни тя.

Става въпрос за медикаменти, лечението с които месечно възлиза над 1000 лева. Две спринцовки от биологичния препарат, прилаган при болестта на Крон и улцерозен колит, струват 1350 лева. Толкова е договорената сума между НЗОК и фармацевтичните компании.

Сумата е за месечната доза, която се налага да прилагат пациентите с тези заболявания. Касата реимбурсира 75% от цената, като разлика се поема от производителя. Така на практика пациентът не плаща нищо, обясни членът на Българската асоциация на пациентите с болестта на Крон и улцерозен колит Димо Гатев и поясни, че цената от 1350 лв. е най-ниската в Европа. На свободния пазар в България въпросното лекарство струва 2000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По този начин ще се спре паралелния износ от който печелеха търговците на едро и разни дребни фирми тарикати. Това трябваше да се направи преди 5 години. Сега нямаше да има такъв остър дефицит от тези медикаменти. Що се отнася до доплащане такова няма да има защото ще се вдигне и цената на реимбурсация от касата, а касата ще си получава 25% отстъпка директно от вносителя който всъщност я прави а до сега тази отстъпка се ползваше от разни търгаши по веригата след вносителя които "изнасяха" в ЕС.
15
2
 
1
 
! Отговори
П преди 6 години
Продължение- и да е апетитно за изнасяне навън. Пациентът няма да усети нищо и лекарството ще се изнася по-малко навън. *** журналистически филми
14
1
 
0
 
! Отговори
П преди 6 години
Това са пълни глупости, работя във фармацевтична компания, компаниите никога няма да спрат да плащат разликата, нали ще си изгубят всичките пациенти, да не са луди.... Отново всяват смут тъпите *** с недоразбрали тъпотии. Тази Наредба ще промени само механизма, тоест фарма компаниите няма да покриват разликата на ниво търговец на едро чрез даване на отстъпка от 25%, а директно ще връщат на НЗОК 25%. По този начин на фактура цената на лекарството няма да е с 25% по-ниска и да е апетитно за
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи здравна каса по света. Няма такса преглед, покриват лекарствата в повечето случаи на 100 % или срещу минимална такса. Пропуснах, че в болниците е чисто, хората са любезни и апаратурата е на ниво. Но за да се стигне до тук, касата не е една, а много. И вместо да търсим решения, в България все ***, въвеждат се абсурдни глоби и кашата е пълна.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според държавата, всички хора сами са си виновни, че са болни.
11
0
 
7
 
! Отговори
32371 преди 6 години
Напредваме по пътя на пълното, окончателно и лесно обезбългаряване на територията, бозначена на картите като Бългрия. Българите са излишни на тази територия. Оставете си пари за еднопосочен билет за която и да е друга точка на панетата, но по-добре не чакайте до посления си лев.
10
8
 
7
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 6 години
ХИТЛЕР Е БИЛ ПО ХУМАНЕН ОТ БОЙКО ЗАЩОТО ,НЕ ИСКАЛ ИНВАЛИДИТЕ ДА СЕ МЪЧАТ И НАПРАВО ГИ Е ИЗГАРЯЛ В КАМЕРИТЕ ЗА ПОЕВТИНО.
9
1
 
24
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Пари в бюджета има, излишъкът е над 2 милиарда лева, но тези пари ще се харчат за лепене на стенопор от фирмата на зетко на Делян Добрев от партия гроб.
8
0
 
23
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 6 години
До Анонимен Фашистки геноцид ,тези , хора и до сега ГЛАДУВАТ с инвалидни пенсии от 120 лева,А ПРИБЛИЖЕНИ ЧИНОВНИЦИТЕ НА БОРИСОВ СИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ С +1700ЛВ НА МЕСЕЦ Е СЕГА СА 3500ЛВ -БРАВО НА НОВИЯТ СЛЯП ДИКТАТОР.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом почмаха от лекарствата ще почнат и хляба да им вземат на хората от устата им! Знаят ли тия като марешки какво означава грехота?
6
0
 
14
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Изборите са далече,че да ви обещават европейско заплащане.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подигравка с конституцията! В нея пише , че здравеопазването е безплатно.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хора няма да могат да намерят тези 500 лева и ще трябва да очакват на дарения от хората. При едно добро разпределение на парите събирани от осигоровки няма да се стигне до доплащане.
3
0
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Докато партийния елит на нацията беше зает с разграбването и бастисването на държавата ,времето си мина , замина и повечето хора останаха в безтегловност.
2
0
 
26
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А така, а бай швед го лекуват безплатно, нищо, че не е дал един лев на държавата през живота си!
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От въздуха ли да ги взимат ?Нали има акцизи те за чии .., са че все здравните каси,социалните и ..са източени.Като не можеш да управляваш с пари ,къде си тръгнал да се перчиш ,че си големия политик.