Домашни храни ли - бъкани с консерванти!

Потребителски организации срещу фалшива информация
21 окт 2017 07:42, Петя Славова
28
Домашни храни ли - бъкани с консерванти!
Снимка: архив, Reuters

Продължават опитите на купувачите да бъдат пробутвани храни, произведени по промишлена технология и бъкани с консерванти, но представени, като приготвени по домашна щадяща рецепта. Това съобщи днес изпълнителният директор на Федерацията на потребителите (ФПБ) Емил Георгиев след подписването на Меморандум за сътрудничество между ръководената от него неправителствена организация, БАБХ и КЗП.

Той посочи за пример една от марките майонези. "Знае се, че домашната майонеза се прави от яйца. На етикета на предлаганата като „домашна“ обаче пише, че е използван яйчен прах.

Явно в случая става дума за заблуда на потребителите", обясни той. Георгиев добави, че чак за април е насрочено делото във ВАС за отказа на достъп до обществена информация от страна на РЗИ-Смолян по случай с бутилирани натурални води с етикети със заблуждаваща информация

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пък припомни за хванатите детски храни, оказали се произведени по технологията за всички останали. "В някои от тях дори съдържанието беше идентично или то нямаше здравословно отношение към децата", каза той.

По повод подписания меморандум между трите организации шефът на КЗП каза, че документът има за цел подобряване на координацията между институциите, в това число и неправителствения сектор, за решаването на натрупаните през годините проблеми на хората.

Той даде пример съвместната работа на комисията през активния летен туристически сезон с НАП, икономическа полиция, БАБХ. Маргаритов коментира, че проверките в рамките на тази съвместна работа са подпомогнали не само потребителите, но и бизнеса.

Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев каза, че наистина някои неща не са наред с информацията, достигаща до хората и те остават с грешни впечатления. По думите му някои хора активно работят срещу българската хранителна индустрия, която е на високо ниво. "За това искаме да се промени информационната среда по темата. Ние имаме възможности да не допускаме изкривена информация, за това подписваме този меморандум с неправителствени организации. Това не значи, че искаме да крием факти. Абсурдно е да ни се приписват такива намерения", добави той.

Емил Георгиев от ФПБ допълни, че е редно прокуратурата да предприема мерки срещу разпространителите на невярна информация, която нерядко всява паника сред хората.

На въпрос на „Монитор“ за случая с фипронила в яйцата доц. д-р Тодорка Янковска, зам.-изп. директор на БАБХ обясни, че фермите се проверяват всеки месец. „Това е част от засиления контрол. Поне до края на годината ще има ежемесечни инспекции и от нас. Дадено е предписание и на производителите на яйца да правят също проверки“, каза тя и добави, че ще се проверяват и всички партиди, идващи от чужбина, които са без документи, доказващи липсата на фипронил в продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: храниконсервантиБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
celiq b.lgaristan e mente
23
0
 
10
 
! Отговори
dp преди 6 години
LOL, кой с всичкия си в БГ би платил за "домашни" храни бе, могат ли да излъжат е ЯСНО, че ще излъжат - а те могат.За каквото и да е - БГ "маслото" не е масло а маргарин в най-добрия случай, е, немското е към два пъти по-скъпо отколкото е в Германия ама е най-евтиното масло до което може да се добере човек в БГ.Месото в суров вид се вижда какво е та е горе-долу ОК, БГ колбасите са смлени рога и копита и кой знае какво още.В крайна сметка не се ли _вижда_ какво е ако е тукашно не става.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска домашна храна, да си я приготви сам.Преди проверки предупреждават търговеца или производителя. Всички институции работят в полза на частника.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Shopp 132 МИЛИОНА ТОНА ЖИТО РЕКОЛТА 2017г. ИМИТИРАТ?
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Емил Георгиев - за майонезата дух.ай супата, от яйчен прах е заради салмонелата, а не заради нещо друго, чети и се образовай преди това, ***
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народътр не иска да не се разваля, а като си го купи да е годно за ядене и тази годност да не изтича 2 часа след покупката. Търговеца е този, който иска продукта да стои 20 години на рафта без да се развали. Точно по тази причина и ядеш домати с просадени гени от земноводни. И полски гъби с гени от риба. И много други мизерии, влияещи както на метаболизма, така и на микрофлората в червата и организма като цяло.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауПроблемЪТ е по-скоро, че народЪТ иска да е хем домашно, хем да не се разваля. А то, после питат защо млякото имало мухъл, защо консервата се развали на следващия ден, след като я отворих? Хората искат, като си отворят консервата, тя да изтрае поне месец и половина така, отворена. Няма как да стане без консервнти.
17
2
 
24
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Проблема е, че народа иска хем да е домашно, хем да е полезно, хем да е евтино ... Просто няма как да стане в света в, който живеем. Нещата без консерванти са скъпи и с много малък срок на годно. Т.е ако никой не ги купи бързо се бракуват. Всеки, които е опитал този бизнес знае, че сметката не излиза. Народа няма пари за такива екстри. Които иска полезно и натурално, трябва да си купува от близкото село. Това е...
16
5
 
15
 
! Отговори
SKORO преди 6 години
ГЕРБ подготвят Закон за Храните .В него е заложено че те са от Национална Сигурност , както стана с Фирмите които имат Бизнес на Оградата на Границата . Та в този Закон ще се забрани да се проверяват Хипермаркетите от Държавни Организации и Журналисти .
15
1
 
20
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
Хахаха"Някой работи срещу бг хранителната индустрия"Хахах. Путин, Тръмп, Осама ??Дали пък не е самата бг-индъстри, пакетираща вода и палмово масло с етикети "кр.масло"и сухо мляко в кофички "родно" "на баба" и тям подобни измислици.
14
0
 
23
 
! Отговори
Сп??нс до ..8 преди 6 години
Лелеее, колко си зле. При соца нямаше вкиснало мляко, защото в 10ч вече нямаше никакво в магазина. Киселото мляко на третия ден му фърчаха капачките, същото беше и с голяма част от продуктите.Всичко беше прясно , защото от завода излизаше под броика, а не като сега- витрините пълни и не знаеш от кога .
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега халала ви прецаква
12
1
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Явно саламите при комунизма нямаха голяма трайност, защото не се задържаха по магазините. Онзи ден купувам един доста голям суджук, на цена 29 лева килото и като го изтеглиха, излезе 190 грама. У нас трябваше да го нарежа едва ли не със зегито. Твърд като пастърма! Щото сигурно е стоял с месеци по витрините.
11
15
 
7
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Каква полза от стандарт, който не се спазва? Знаеш ли какви *** се намираха в салама и кренвиршите? Сиренето е било от мляко само защото беше по-скъпо да се внесе палмово масло. Западът още даваше кредити, с които руските *** имитираха селско стопанство.
10
0
 
17
 
! Отговори
фгб преди 6 години
тия проверки са нагласени и се знае кога се правят!! подготвят се проверяваните и вси4ко е наред а после..... трябва проверяващите да се командироват от друг регион и да не се знае дата!!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тези агенции си вършеха работата както трябва, рафтовете по магазините щяха да са празни като през комунизмаСбирщина лаладжии.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз кат видя, че пише домашно, органично екологично или биологично, бегам надалече.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По комунизма храната се произвеждаше от държавните предприятия и е вярно че всяка пишеше БДС.Но се питам как колбасите траеха тогава а сега без опасния за здравето натриев нитрит не могат?.Има един салам в Лидл на цена от 4,69 вакумиран и на етикета му пише че е без консерванти.Не е отбелязана датата на производство но срока на годност е дълъг.А кажете как трае без консервант кое го държи.Иначе салама е малко соленичък според мен,пробвах го веднъж.
6
5
 
14
 
! Отговори
ауу преди 6 години
А вчера си взех руска салата и как се очудих ,като видях, че не е правена в Русия. Чувствам се излъган и дълбоко засегнат. A мечата кръв било вино. Е е е само лъжат
5
27
 
4
 
! Отговори
айде холан! преди 6 години
До Бай Тошо -...Как при комунизма майонезате беше с яйца (развалени) , млякото беше от (вкиснало) мляко,месото (вмирисано) месо....кренвиршите с целулоза, наричана тоалетна хартия по народному